Încă o încercare a Kievului de a stabili o linie de dialog cu Beijingul: Zelenski i-a trimis o scrisoare lui Xi Jinping


Încă o încercare a Kievului de a stabili o linie de dialog cu Beijingul: Zelenski i-a trimis o scrisoare lui Xi Jinping

De la începutul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat în repetate rânduri să ia legătura cu liderul chinez Xi Jinping, în speranța că Beijingul își va folosi influența asupra lui Vladimir Putin.

Acum, Zelenski i-a scris lui Xi, invitându-l la discuțiile de la Davos, unde Beijingul a trimis o simplă delegație, liderul chinez neaflându-se în componența ei. 

În timpul unui discurs susținut marți la Forumul Economic Mondial din stațiunea alpină elvețiană Davos, soția lui Zelenski, ne referim la Olenda, a precizat că are o scrisoare pentru Xi, oferind noi detalii în timpul unei conferințe de presă de miercuri. 

"A fost un gest și o invitație la dialog și sper foarte mult că va exista un răspuns la această invitație", a precizat aceasta. 

China și Rusia au anunțat un parteneriat "fără limite" în februarie anul trecut, cu puțin timp înainte ca președintele Putin să le ordone trupelor sale să intre în Ucraina.

China a căutat să se poziționeze drept neutră în război, în același timp aprofundând legăturile cu Moscova, în special în sectorul energetic.

Dar unii analiști au sugerat că Beijingul ar putea interveni în cele din urmă ca mediator pentru a negocia încetarea luptei din Ucraina.

Ministrul de Externe Wang Yi a cerut în septembrie anul trecut "tuturor părților implicate să împiedice răspândirea crizei", subliniind îngrijorarea cu privire la impactul economic al conflictului care a afectat țările din întreaga lume. (sursa: AICI)

În luna august 2022, Zelenski a precizat că Beijingul are suficientă influență asupra Federației Ruse pentru a ajuta la oprirea războiului din Ucraina.

"China este un stat foarte puternic. Este o economie puternică... Deci poate influența din punct de vedere politic și economic Rusia. Și China este, la rândul ei, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU", a spus Zelenski la acea vreme, într-un interviu acordat pentru The South China Morning Post

Președintele ucrainean menționa atunci că, de la începutul agresiunii pe scară largă a Rusiei, nu a avut nicio conversație cu președintele Chinei, Xi Jinping, deși a existat o astfel de inițiativă din partea Ucrainei. 

"Aș vrea să vorbesc direct. Am avut o conversație cu Xi Jinping, care a avut loc acum un an. De la începutul agresiunii pe scară largă din 24 februarie, am cerut oficial o conversație, dar nu am avut nicio conversație cu China, deși cred că ar fi de ajutor", a spus Zelenski. 

În același timp, el a subliniat că înțelege că Beijingul dorește să mențină o atitudine "echilibrată" față de război, dar a adăugat că este important de menționat că acest conflict se bazează pe invadarea neprovocată de către Rusia a teritoriului suveran ucrainean.

"Rușii sunt invadatorii... Acesta este un război pe teritoriul nostru, au venit să invadeze. Mi-aș dori foarte mult ca Beijingul să-și revizuiască atitudinea față de Federația Rusă", a spus președintele ucrainean.

Zelenski a reliefat că, în opinia lui, China are pârghii economice pentru a-l presa pe Putin să pună capăt războiului.

"Sunt sigur că, fără piața chineză, Rusia ar simți o izolare economică completă. Acesta este ceva ce China poate face - să limiteze comerțul cu Rusia până la încheierea războiului", a precizat Zelenski. 

Potrivit lui Zelenski, Guvernul rus cheltuiește fondurile suplimentare pe care le are la dispoziție pe fondul prețurilor ridicate la energie nu pentru creșterea nivelului de viață al cetățenilor săi, ci pe "arme specifice pe care le folosesc pentru a lupta împotriva Ucrainei".

"Asta este ceva care trebuie oprit", a completat acesta. 

Liderul ucrainean a reiterat, de asemenea, avertismentul său recent cu privire la implicațiile pe termen lung ale războiului asupra securității alimentare și energetice globale. Zelenski a spus că exporturile chineze ar putea fi afectate negativ în contextul în care țările cheltuiesc mai mult pentru alimente, energie și apărare pe fondul conflictului în desfășurare. 

"Oamenii vor plăti mai degrabă pentru resursele energetice decât pentru produsele care vin din China... Exporturile din China ar fi în scădere", a explicat Zelenski. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.