Motivele pentru care americanii le-ar fi cerut ucrainenilor să amâne ofensiva împotriva rușilor / Washingtonul solicită Kievului să regândească strategia de război


Motivele pentru care americanii le-ar fi cerut ucrainenilor să amâne ofensiva împotriva rușilor / Washingtonul solicită Kievului să regândească strategia de război

Oficiali americani de rang înalt ar fi recomandat Ucrainei să nu lanseze o ofensivă majoră împotriva forțelor rusești până când nu va fi livrat armament american de ultimă generație și nu va fi finalizată pregătirea forțelor ucrainene care să opereze noile mașinării de război, a declarat un important oficial al administrației Biden, potrivit Reuters.

Oficialul, care s-a adresat unui grup restrâns de jurnaliști sub rezerva anonimatului, a precizat că, deocamdată, Statele Unite își mențin decizia de a nu furniza Kievului tancuri Abrams în acest moment al confruntări, pe fondul controversei cu Germania în privința tancurilor care ar trebuie să ajungă în Ucraina.

Președintele Joe Biden, care a aprobat săptămâna aceasta un nou pachet de armament de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, a declarat reporterilor de la Casa Albă: „Ucraina va primi tot ajutorul de care are nevoie", atunci când a fost întrebat dacă susține intenția Poloniei de a trimite în Ucraina tancuri Leopard de producție germană.

Discuțiile SUA cu Ucraina privind o eventuală contraofensivă au avut loc în contextul în care americanii au dorit să primească asiguri că ucrainenii dedică suficient timp antrenamentului cu cele mai recente arme furnizate de Statele Unite, a declarat oficialul.

Oficialii americani consideră că o ofensivă ar avea mai multe șanse de succes dacă ucrainenii ar profita de pregătire și de infuzia semnificativă de armament nou.

Statele Unite au anunțat joi că vor trimite sute de vehicule blindate în Ucraina pentru a fi folosite în luptă.

O delegație americană de rang înalt, din care au făcut parte adjunctul secretarului de stat Wendy Sherman și adjunctul consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jon Finer, s-ar fi aflat la Kiev în ultimele zile pentru discuții cu oficiali ucraineni.

Convingerea la Washington este că Ucraina a cheltuit deja resurse considerabile pentru apărarea orașului Bahmut, dar și că există șanse mari ca rușii să îi împingă în cele din urmă pe ucraineni afară din oraș, a mai dezvăluit oficialul.

Dacă acest lucru se va întâmpla, nu va duce la nicio schimbare strategică importantă pe câmpul de luptă, a spus oficialul.

Un aspect îndelung discutat este cât de mult vor continua să investească ucrainenii în apărarea Bahmutului într-un moment în care pregătesc, totodată, o ofensivă de amploare pentru scoaterea rușilor din zonele pe care le dețin în sudul Ucrainei.

Oficialii americani lucrează cu ucrainenii la un soi de compromis în această privință, a spus oficialul.

În același timp, oficialii americani sfătuiesc Ucraina să ajusteze modul în care Kievul conduce războiul și să renunțe să mai răspundă Rusei, în mod egal, la fiecare rudă de artilerie, deoarece, în cele din urmă, Moscova ar putea obține un avantaj printr-un război de uzură, a spus oficialul.

Acesta ar fi și motivul pentru care ultima livrare de armament din partea SUA include vehicule blindate, deoarece va ajuta Ucraina să schimbe modul în care poartă aceast război, a spus oficialul.

Vremea rea din timpul iernii a împiedicat luptele de pe linia frontului, deși un val de frig care îngheață și întărește solul ar putea deschide calea pentru ca oricare dintre părți să lanseze o ofensivă cu echipamente grele, a declarat Serhii Haidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk.

Oficialul a declarat că Statele Unite nu intenționează în acest moment să trimită tancuri Abrams în Ucraina, deoarece acestea sunt costisitoare și dificil de întreținut.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a negat vineri că Berlinul blochează unilateral trimiterea de tancuri de luptă principale Leopard către Ucraina, dafirmând că guvernul este pregătit să acționeze rapid pentru a le trimite dacă există un consens între aliați.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.