De ce e vitală pentru omenire victoria Ucrainei? Istoricul american Timothy Snyder enumeră 15 motive


De ce e vitală pentru omenire victoria Ucrainei? Istoricul american Timothy Snyder enumeră 15 motive

Timothy David Snyder, un istoric american specializat în istoria modernă a Europei Centrale și de Est, a enumerat în cadrul unui editorial 15 motive pentru care victoria Ucrainei împotriva Rusiei genocidare este vitală pentru întreaga omenire. 

Redăm integral editorialul redactat de Timothy Snyder:

"De ce are nevoie omenirea de o victorie ucraineană?

1. Pentru a opri atrocitățile. Ocupația rusească este genocidară. Oriunde ucrainenii recuperează teritoriu, ei salvează vieți și restabilesc principiul conform căruia oamenii au dreptul să nu fie torturați, deportați și uciși.

2. Să păstreze ordinea juridică internațională. Baza sa constă în faptul că o țară nu poate invada o altă țară și să-i anexeze teritoriul, așa cum încearcă să facă Rusia. Războiul de agresiune dus de Rusia este evident ilegal, însă ordinea juridică nu se apără de una singură. 

3. Pentru a pune capăt unei ere a imperialismului. Acesta ar putea fi ultimul război purtat pe logica colonială potrivit căreia un alt stat și un alt popor nu au legitimitatea de a exista. Dar acest punct de cotitură este atins doar dacă Rusia pierde.

4. Să apere proiectul de pace al Uniunii Europene. Războiul Rusiei nu este îndreptat doar împotriva Ucrainei, ci contra ideii mai largi conform căreia statele europene pot coopera în mod pașnic. Dacă imperiul prevalează, integrarea eșuează.

5. A da o șansă statului de drept în Rusia. Atâta timp cât Rusia luptă în războaie imperiale, este prinsă în politica internă represivă. Generațiile viitoare de ruși ar putea trăi o viață mai bună și mai liberă, dar numai dacă Rusia pierde acest război.

6. Pentru a slăbi prestigiul tiranilor. În acest secol, tendința a fost către autoritarism, cu Putinismul ca forță și model. Înfrângerea sa de către o democrație inversează această tendință. Fascismul este despre forță și e discreditat de înfrângere.

7. Pentru a ne aminti că democrația reprezintă sistemul mai bun. Ucrainenii au interiorizat ideea că își aleg proprii lideri. Asumându-și riscuri pentru a-și proteja democrația, ei ne reamintesc că toți trebuie să acționăm pentru a ne-o proteja pe a noastră.

8. Pentru a elimina amenințarea unui război major în Europa. Timp de decenii, o confruntare cu URSS și apoi Rusia a fost scenariul unui război regional. O victorie ucraineană înlătură acest scenariu făcând neplauzibilă o altă ofensivă rusă.

9. Pentru a elimina amenințarea unui război major în Asia. În ultimii ani, o invazie chineză asupra Taiwanului a reprezentat scenariul principal pentru un război global. O victorie ucraineană învață Beijingul că o astfel de operațiune ofensivă este costisitoare și probabil va eșua. 

10. Pentru a preveni răspândirea armelor nucleare. Ucraina a renunțat la armele nucleare. Rusia, o putere nucleară, a invadat apoi. Dacă Ucraina pierde, țările care pot construi arme nucleare vor simți că trebuie să facă acest lucru pentru a se proteja.

11. Pentru a reduce riscul de război nuclear. O victorie ucraineană face ca două scenarii de război majore care implică puteri nucleare să fie mai puțin probabile. O victorie ucraineană lucrează împotriva proliferării nucleare în general. Nimic nu ar reduce riscul unui război nuclear mai mult decât victoria ucraineană.

12. Pentru a evita viitoarele războaie asupra resurselor. Pe lângă faptul că este un autor consecvent al crimelor de război, grupul rus Wagner confiscă resursele minerale prin violență oriunde poate. Acesta este motivul pentru care se luptă în Bakhmut.

13. Pentru a garanta aprovizionarea cu alimente și a preveni înfometarea în viitor. Ucraina hrănește o mare parte din lume. Rusia amenință că va folosi acea hrană ca armă. După cum a spus un propagandist rus, 'foametea este singura noastră speranță'.

14. Pentru a accelera tranziția de la combustibilii fosili. Putin arată amenințarea pe care o reprezintă pe viitor oligarhia hidrocarburilor. Armonizarea surselor de energie a accelerat îndreptarea către surse regenerabile. Acest lucru va continua, dacă Rusia pierde.

15. Să afirme valoarea libertății. Chiar dacă au toate motivele să definească libertatea ca fiind împotriva a ceva - ocupația rusă -, ucrainenii ne reamintesc că libertatea este de fapt pentru ceva, pentru dreptul oamenilor de a dori așa cum doresc ei să fie, într-un viitor pe care îl pot modela. 

Sunt un istoric al atrocităților politice, iar pentru mine înfrângerea unui proiect genocidar în desfășurare ar fi un motiv mai mult decât suficient pentru a dori victoria Ucrainei. Dar fiecare dintre celelalte paisprezece este extrem de semnificativ. Fiecare prezintă genul de oportunitate pe care generațiile de planificatori de politici și-o doresc, dar aproape niciodată o primesc. 

Aceasta este o conjunctură ce apare o singură dată în viață și care nu trebuie irosită. Ucrainenii ne-au oferit o șansă de a întoarce soarta acestui secol, o șansă de libertate și securitate pe care nu am fi putut-o obține prin propriile noastre eforturi, indiferent cine am fi. Tot ce trebuie să facem este să-i ajutăm să câștige!

PS Ce puteți face personal? Păstrați legătura cu reprezentanții dvs. aleși. Sprijiniți eforturile de ajutor militar și umanitar. Faceți-vă cunoscute opiniile. Distribuiți această postare pe scară largă. Arborați un steag ucrainean. Puneți-vă un autocolant pe computer. Cumpărați și purtați produse ucrainene. În cauzele mari, gesturile mărunte contează.

Dacă doriți ca soldații ucraineni să rămână în viață, luați în considerare sprijinirea acestui ONG ucrainean și a acestui ONG internațional. Mai este și o modalitate de a-i ajuta pe ucraineni să treacă iarna".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.