Regimul Erdogan blochează extinderea NATO. Un senator democrat amenință cu sancțiuni, catalogând Turcia drept "un aliat infidel"


Regimul Erdogan blochează extinderea NATO. Un senator democrat amenință cu sancțiuni, catalogând Turcia drept "un aliat infidel"

Senatorul democrat Chris Van Hollen a criticat Turcia ca fiind un "aliat infidel", solicitând în acest sens noi sancțiuni împotriva Ankarei, asta întrucât regimul Erdogan continuă să blocheze aderarea la NATO a Finlandei și Suediei.

"Trebuie să lucrăm mai coordonat cu partenerii noștri din UE și să luăm în considerare, eventual, diferite tipuri de sancțiuni dacă (președintele turc Recep Tayyip - n.red.) Erdogan continuă să blocheze aderarea Finlandei și a Suediei", a declarat Van Hollen, care face parte din Comisia Senatului pentru Relații Externe, pe parcursul unui eveniment Al-Monitor PRO.

Van Hollen a avertizat că Washingtonul va bloca vânzarea avioanelor de luptă Lockheed Martin F-16 dacă Ankara nu aprobă extinderea nordică a NATO. 

"Nu vor exista F-16 care să meargă în Turcia dacă Turcia nu acceptă Suedia și Finlanda", a reliefat acesta. (sursa: AICI)

Congresul va bloca un acord major din sfera armamentului și ar putea impune noi sancțiuni contra Turciei dacă regimul Erdogan menține amenințarea de a bloca aderarea Suediei la NATO, a reliefat Chris Van Hollen.

Abordarea senatorului democrat vine în timp ce administrația Biden se pregătește să notifice Congresul privind intenția sa de a încheia un acord de 20 de miliarde de dolari pentru a furniza Turciei avioane de luptă F-16. Vânzarea controversată a devenit mai complicată de săptămâna trecută, când președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a angajat să blocheze aderarea Suediei la NATO după ce un protestatar din Stockholm a ars un Coran.

Odată ce primesc notificarea, membrii Congresului vor avea la dispoziție o lună pentru a adopta o rezoluție pentru a bloca vânzarea. Van Hollen a prezis că președintele Joe Biden nu va încerca să se opună unui astfel de proiect de lege al Congresului prin care se va lua atitudine împotriva acordului referitor la avioanele F-16. 

Van Hollen a criticat totodată Turcia și Emiratele Arabe Unite pentru refuzul lor de a se alinia sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. 

"Acestea sunt două țări în legătură cu care am fost foarte îngrijorați că vedem breșe în regimul de sancțiuni", a spus acesta. 

Între timp, tensiunile dintre SUA și Turcia continuă să crească în legătură cu situația din nord-estul Siriei, pe care Ankara a amenințat că o invadează din cauza presupuselor legături dintre grupurile kurde din regiune și autorul unui atac ce a avut loc în noiembrie 2022 la Istanbul.

Potrivit lui Van Hollen, Biden a blocat în liniște o astfel de incursiune, despre care spune că ar amenința aliații kurzi ai Americii și le-ar abate atenția de la operațiunile anti-ISIS. Dar democratul din Maryland a precizat că membrii Congresului ar putea adopta o poziție mai dură dacă Erdogan își va continua amenințările. 

"Acesta este un domeniu în care cred că trebuie să existe consecințele unei acțiuni comune a SUA și Europei", a spus acesta, adăugând că, în opinia sa, sancțiunile economice împotriva Turciei ar fi cea mai potrivită opțiune. (sursa: AICI)

Turcia, membră NATO, a solicitat în octombrie 2021 cumpărarea a 40 de avioane de luptă  F-16 și a aproximativ 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război existente. Discuțiile tehnice între cele două părți s-au încheiat recent.

Administrația Biden a declarat că susține vânzarea și a fost în contact de luni de zile cu Congresul în mod informal pentru a obține aprobarea. Cu toate acestea, administrația Biden nu a reușit până acum să primească undă verde. 

"După cum am clarificat în repetate rânduri, mă opun ferm propunerii administrației Biden de vânzare către Turcia a avioanelor F-16", a declarat senatorul Bob Menendez, președintele democrat al Comisiei de Relații Externe a Senatului.

Deși vânzarea este încă în procesul de revizuire informală, este puțin probabil ca membrii Congresului să aprobe vânzarea atât timp cât Turcia refuză aderarea Suediei și Finlandei la NATO. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.