Dictatorul Recep Tayyip Erdogan, cădere spectaculoasă în sondaje! Turcii nu-l mai vor președinte. Favoriți pentru apropiatele alegeri sunt primarii opoziției din Istanbul și Ankara


Dictatorul Recep Tayyip Erdogan, cădere spectaculoasă în sondaje! Turcii nu-l mai vor președinte. Favoriți pentru apropiatele alegeri sunt primarii opoziției din Istanbul și Ankara

Un sondaj recent realizat de ORC Research indică faptul că actualul lider al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, ar fi învins în alegeri de primarii opoziției din cele mai importante orașe ale Turciei, Ekrem İmamoğlu (Istanbul) și Mansur Yavaș (Ankara), ambii membri ai Cumhuriyet Halk Partisi (Partidul Republican al Poporului – CHP, social-democrat), dar și de Meral Akșener, lidera partidului de opoziție İYİ (Partidul Bun/Good Party, naționalist, kemalist și conservator).

Meral Akșener (centru), stânga Ekrem İmamoğlu, dreapta, Mansur Yavaș

Cel mai bine clasat în această cursă pare a fi primarul Ankarei, Mansur Yavaș, care ar fi votat de 49,4% dintre respondenți, în vreme ce pentru Erdogan ar vota doar 39,8%. Restul de 10,8% s-au declarat nehotărâți.

Pentru primarul Istanbulului, İmamoğlu, ar vota 47% dintre alegători, iar pentru Erdogan doar 41,9%. 11,1% s-au declarat indeciși.

De altfel, partidul lui Erdoğan a fost în competiție directă cu ambii primari în multiple situații de la alegerile locale din 2019, arată publicația duvarenglish.com.

Lidera Meral Akșener ar fi votată de 46,3% dintre alegători, în vreme ce Erdoğan ar putea obține  41,7% din voturi. 12% - indeciși.

Singurul dintre liderii mai proeminenți ai opoziției pe care Erdogan ar reuși să-l depășească la urne ar fi Kemal Kılıçdaroğlu, liderul CHP, cu 42,% la 41,8%, 15,7% dintre respondenți declarându-se indeciși. (sursa: AICI)

Încă nu se este prea clar cine va candida din partea CHP, unele zvonuri indicându-l pe primarul Istanbulului Ekrem İmamoğlu, care ar fi susținut și de primarul din Ankara, în vreme ce alte surse politice importante spun că Kılıçdaroğlu va fi candidatul care îl va înfrunta pe Erdoğan.

Este posibil însă să existe un impediment serios în acest caz, pentru că İmamoğlu tocmai a fost condamnat, în primă instanță, la doi ani de închisoare, cu interzicerea accesului la funcții publice pentru că ar fi „insultat funcționari publici” (proces politic, evident). Primarul a atacat sentința cu apel, dar e posibil ca Ergodan să determine accelerarea unui veridict tocmai pentru a opri candidatura acestuia. 

Kılıçdaroğlu a declarat că „Masa celor șase” este cea care va alege candidatul prezidențial și că va accepta să candideze la președinție doar dacă cei șase lideri sunt de acord să facă acest pas.

Masa celor Șase" este o alianță formată din șase partide de opoziție care s-au coalizat pentru a schimba regimul autoritar prezidențial din Turcia în „sistem parlamentar consolidat". Acestea sunt principalul partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), partidul de centru-dreapta İYİ (Partidul Bun), partidul islamist Felicitate (Saadet), Partidul Democrat (PD), Partidul DEVA (Democrație și Progres) și Partidul Viitorului (Gelecek).

Unii experți opinează că singura șansă ca Erdogan să fie învins ar fi candidatura unuia dintre cei doi primari, deoarece Kılıçdaroğlu ar putea să nu atragă suficienți alegători conservatori din alianța de guvernare. Aceștia mai spun că Erdoğan ar putea reuși să încline categoric balanța în favoarea sa, în campania electorală, având o retorică mult mai convingătoare decât Kılıçdaroğlu.

Alegerile prezidențiale din Turcia ar urma să aibă loc pe 14 mai, potrivit unui anunț recent al lui Tayyip Erdogan.

El este susținut de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamist-conservator), care este la putere în Turcia din 2002. Erdogan, care va candida pentru un nou mandat, a devenit în 2003 premier, după ce anterior ar fost primarul Istanbulului, pentru ca în urma modificării Constituţiei să devină preşedinte, ales direct prin vot universal, în 2014.

AKP s-ar situa, în prezent, undeva la 30%, după ce economia Turciei s-a prăbușit, inflația este uriașă, iar clasa de mijloc a sărăcit. 

Opoziţia turcă şi-a anunţat intenţia de a reveni la un regim parlamentar, în cazul unei victorii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.