Ministrul de Externe de la Budapesta răspunde iritat ambasadorului american din Ungaria, care vorbise despre felul în care Guvernul maghiar susține politica lui Putin


  • ACP
  • Feb 3, 2023 21:05
  • 987
Ministrul de Externe de la Budapesta răspunde iritat ambasadorului american din Ungaria, care vorbise despre felul în care Guvernul maghiar susține politica lui Putin

Ministrul Afacerilor Externe de la Budapesta, Péter Szijjártó, a reacționat joi la criticile noului ambasador american în Ungaria, David Pressman, pe parcursul unei conferințe de presă organizate pe un alt subiect.  

Ambasadorul spusese pentru publicația Politico, la începutul acestei săptămâni, că "liderii politici din Guvernul Ungariei vorbesc adesea despre promovarea păcii, dar – de la condamnarea sancțiunilor până la adoptarea propunerilor rusești de 'încetare a focului' – ei continuă să promoveze politicile susținute de Putin".

Szijjártó le-a transmis jurnaliștilor că ambasadorul american "nu are treabă să se amestece în treburile interne ale Ungariei și dacă vrea să-și folosească timpul petrecut în Ungaria pentru a critica acțiunile unui Guvern care a fost ales de o majoritate destul de clară a poporului maghiar și are autoritatea conferită de poporul maghiar, îi va fi foarte greu să lucreze eficient pentru a îmbunătăți cooperarea dintre cele două țări".

"Când primim ambasadorii, o spunem la propriu: salutăm ambasadorii. Oameni despre care credem că sunt trimiși de țara lor pentru a lucra la îmbunătățirea și dezvoltarea relației dintre cele două țări, pe baza respectului reciproc", a continuat Szijjártó.  

"Nu primim guvernanți sau magistrați, care presupun că sunt trimiși aici să ne spună cum să trăim în propriile noastre țări. Această eră s-a încheiat", a adăugat acesta. 

"Așadar, cerem mai mult respect pentru unguri, chiar și de la ambasador", a spus Szijjártó la finalul declarațiilor despre observațiile lui David Pressman.  

Ministrul Externelor de la Budapesta și-a exprimat iritarea față de declarațiile critice ale ambasadorului american și în noiembrie anul trecut, când oficialul american a declarat pentru Politico: "Sunt îngrijorat când văd rachete zburând de la Moscova către locurile de joacă din Kiev – și îl văd pe ministrul de Externe al Ungariei zburând la Moscova pentru a susține conferințe în direct de la sediul Gazprom". 

La acea vreme, ministrul maghiar a reacționat spunând: "Eu nu comentez despre călătoriile secretarului de stat al SUA și cu siguranță m-aș aștepta ca, în mod similar, ambasadorul SUA să se abțină de la a comenta problemele politice ungare". 

În iulie, Szijjártó a spus, legat de venirea în Ungaria a ambasadorului american nou numit că atunci când Ungaria trimite ambasadori într-o tara străină, aceștia nu sunt trimiși acolo cu scopul de a deveni guvernatori de provincie și se așteaptă să nu se amestece în procesele politice interne ale gazdelor lor. (sursa: Hungary Today)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.