Rusia a atacat, din nou, masiv Ucraina cu rachete lansate din Marea Neagră și drone kamikaze. Două rachete Kalibr ar fi traversat spațiul aerian al României!


Rusia a atacat, din nou, masiv Ucraina cu rachete lansate din Marea Neagră și drone kamikaze. Două rachete Kalibr ar fi traversat spațiul aerian al României!

Rusia a lansat din nou atacuri cu rachete asupra Ucrainei în noaptea de joi spe vineri și vineri dimineață, relatează presa ucraineană. Din relatările unui canal ucrainean de Telegram (Ukraina 24/7), cel puțin una dintre rachete ar fi traversat spațiul aerian al României, penetrând așadar spațiul NATO, iar o alta ar fi trecut foarte aproape de granița cu Polonia. Foto mai jos! 

Informația a fost postată ulterior, pe Twitter, și de către șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni: „Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera Ucrainei cu Moldova. La ora 10:33 a.m., aceste rachete au traversat spațiul aerian al României. După aceea, rachetele au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei, la punctul de trecere a frontierei dintre cele trei state”.

„Informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informații oficiale cu privire la această situație. Vă adresăm rugămintea de a nu difuza în spațiul public informații neverificate pe acest subiect”, precizează gl. bg. Constantin Spînu, purtatorul de cuvânt al MApN.

 

 

 

Potrivit lui Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, rachetele de croazieră au fost lansate de pe portavioane navale din Marea Neagră și de pe bombardiere strategice TU-95. Apărarea antiaeriană a funcționat în regiunile Nikolaev, Zaporojie, Poltava, Kirovograd, Harkov și Odesa.

Primele explozii s-au auzit în Krivoy Rog, potrivit primarului orașului, Alexander Vilkul.

Guverantorul din Nikolaev, Vitali Kim, a anunțat lansarea celui de-al doilea val de rachete de croazieră.

Ukrenergo, unicul operator al liniilor de transpot de înaltă tensiune din Ucraina, a precizat că instalațiile de infrastructură de înaltă tensiune din regiunile de est, vest și sud ale Ucrainei au fost avariate în urma unui atac cu rachete.

În noaptea de 10 februarie, trupele rusești au atacat mai multe orașe ucrainene și cu drone kamikaze, fiind vizate Harkiv, Nipru, Khmelnițki, Kryvyi Rih și Zaporojie.

Potrivit comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, forțele de apărare aeriană au doborât cinci din cele șase rachete de croazieră Caliber lansate și cinci din cele șapte drone kamikaze Shahed lansate. 

Dronele de atac au fost lansate de pe coasta de est a Mării Azov.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.