Kievul scoate la vânzare bunurile rusești confiscate. Banii vor fi folosiți pentru reconstrucția Ucrainei!


Kievul scoate la vânzare bunurile rusești confiscate. Banii vor fi folosiți pentru reconstrucția Ucrainei!

Cabinetul de miniștri al Ucrainei a adoptat astăzi o rezoluție care reglementează vânzarea bunurilor și proprietăților rusești confiscate, fondurile obținute în urma procedurilor fiind una dintre sursele de asigurare a Fondului de lichidare a consecințelor agresiunii armate a Federației Ruse. Potrivit prim-ministrului Denîs Șmîhal, bugetul de stat al Ucrainei are deja 17 miliarde de grivne ucrainene confiscate de la băncile rusești.

„Am înghețat și confiscat sute de obiecte aparținând guvernului rus sau oligarhilor ruși din Ucraina. Multe dintre aceste obiecte sunt acum de fapt inactive. Guvernul va lansa o vânzare prin licitație publică deschisă și complet transparentă a acestor proprietăți. Prin această procedură, orice companie ucraineană sau străină poate achiziționa proprietățile rusești confiscate”, a spus premierul.

Toate fondurile obținute în urma acestor licitații sunt planificate să fie direcționate către refacerea Ucrainei, a sistemului energetic, a locuințelor oamenilor, către operațiunile de deminare și către „multe alte lucruri care readuc speranța pentru un viitor mai bun”.

Denîs Șmîhal a adăugat că licitațiile vor avea loc conform aceluiași principiu ca mica privatizarea. Fondul Proprietății de Stat va fi responsabil pentru această operațiune, astfel încât oficialii plănuiesc „să păstreze principiile deschiderii, transparenței și concurenței”.

Tot astăzi, oamenii legii din Ucraina au confiscat aproximativ 2,5 mii de tone de minereu de fier rusesc, care a fost găsit la una dintre gările din regiunea Odesa. Potrivit estimărilor preliminare, costul total al resursei este de aproape un milion de dolari, a raportat Departamentul de Investigații Strategice al Poliției Naționale a Ucrainei.

După cum s-a menționat, materiile prime ascunse au fost descoperite de agenți și anchetatori ai regiunii Odesa în cadrul măsurilor de percheziție și sechestrare a bunurilor Federației Ruse și Belarusului. 

Potrivit anchetei, minereul de fier aparține unui grup de companii ale unui oligarh din Rusia, care se află aproape de „topul” militar și politic al inamicului. 

„Pentru a ascunde destinatarul real, aproape 2.500 de tone de materii prime erau planificate să fie transportate pe mare în țări terțe pentru vânzare și livrarea lor ulterioară în Federația Rusă”, se arată în raport.

Oamenii legii au confiscat minereul în cadrul procedurilor penale legate de finanțarea acțiunilor care vizează schimbarea violentă, răsturnarea ordinii constituționale, preluarea puterii de stat sau schimbarea granițelor Ucrainei. Anterior, pe 8 februarie, minereul fusese sechestrată, iar acum se rezolvă problema trecerii acestuia către conducerea Agenției de Căutare și Administrare a Activelor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.