Beijingul răspunde acuzațiilor Washintonului privind obiectele zburătoare, afirmând că peste 10 baloane de supraveghere americane au încălcat spațiul aerian chinez în 2022


  • ACP
  • Feb 13, 2023 14:43
  • 733
Beijingul răspunde acuzațiilor Washintonului privind obiectele zburătoare, afirmând că peste 10 baloane de supraveghere americane au încălcat spațiul aerian chinez în 2022

Beijingul a respins, luni, afirmațiile Washingtonului conform cărora baloanele de supraveghere descoperite deasupra teritoriului american au fost trimise din China, acuzând în schimb faptul că țara comunista a fost la rândul ei ținta baloanelor de supraveghere americane. 

Beijingul a recunoscut însă că primul balon doborât de aviația militară americană a fost unul de-al său, dar a negat categoric că celelalte două obiecte zburătoare descoperite și doborâte de americani ar fi fost trimise tot de către China. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a spus că din ianuarie 2022 au fost trimise peste 10 baloane în spațiul aerian al Chinei de către Statele Unite: 

„Nu este neobișnuit ca SUA să intre ilegal în spațiul aerian al altor țări. Numai de anul trecut, baloanele americane au zburat ilegal deasupra Chinei de peste 10 ori, fără nicio aprobare din partea autorităților chineze”.

Întrebat cum a răspuns China la aceste presupuse incursiuni, Wang a spus că „gestionarea de către Beijing (a acestor incidente) a fost responsabilă și profesionistă”

„Dacă doriți să aflați mai multe despre baloanele americane de mare altitudine care intră ilegal în spațiul aerian al Chinei, vă sugerez să vă referiți la partea SUA”, a adăugat el.

Agenția France Press a contactat Departamentul de Stat al SUA și Pentagonul pentru a comenta acuzațiile Beijingului, dar nu a primit încă un răspuns. 

Șeful Comandamentului de Nord al Statelor Unite, generalul Glen VanHerck, a declarat reporterilor, referitor la ultimul obiect zburător descoperit, că, la fel ca la obiectele doborâte anterior, s-a ajuns la concluzia că nu există niciun indiciu că acestea ar reprezenta vreo amenințare. 

„Ceea ce vedem sunt obiecte foarte, foarte mici care produc o secțiune transversală radar foarte, foarte mică”, a spus el, adăugând că acestea se deplasează foarte încet, cu viteza vântului, dar a refuzat să descrie forma acestora. 

„Voi lăsa comunitatea de informații și contrainformații să-și dea seama”, a spus VanHerck reporterilor, când a fost întrebat dacă este posibil că obiectele să fie de origine extraterestră. „Nu am exclus nimic în acest moment”, a conchis el. 

(Sursa: France 24)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.