OFICIAL: Balonul fantomă detectat de radarele din România a închis spațiul aerian al Republicii Moldova


OFICIAL: Balonul fantomă detectat de radarele din România a închis spațiul aerian al Republicii Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova a venit cu mai multe detalii referitoare la închiderea temporară, pe parcursul zilei de 14 februarie, a spațiului aerian al țării. 

Potrivit Autorității, a fost recepționată o informație potrivit căreia în spațiul aerian al țării a fost detectat un obiect neidentificat. Astfel, ”în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor” a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian. Urmare a verificării și asigurării lipsei vreunui pericol spațiul aerian a fost redeschis. 

Potrivit CAA, în jurul orei 12:30, Ministerului Apărării a recepționat o informație precum că în spațiul aerian al Republicii Moldova, în regiunea orașului Soroca, a fost detectat un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic.

„Având în vedere condițiile meteo și imposibilitatea monitorizării și identificării obiectului precum și a traiectoriei de zbor al acestuia, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor, în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, la ora 13:24 a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian. Urmare a verificării informațiilor și asigurării lipsei oricărui pericol pentru siguranța cetățenilor, la propunerea Ministerului Apărării, la ora 14:46 spațiul aerian a fost redeschis. Autoritățile naționale au acționat strict în conformitate cu prevederile Procedurilor specifice aplicabile pentru situații similare”, a informat Autoritatea.

CAA a precizat că la ora actuală operațiunile de zbor se desfășoară în condiții de siguranță și securitate.

Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis, pe 14 ianuarie, din motive de securitate, Air Moldova invintând ”pasagerii care se află în aeroport, la bord sau urmează să zboare” să-și păstreze calmul și să urmărească panourile informative din aeroport, fără a oferi vreo altă explicație.

În aceeași zi, sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat, în jurul orei 12,30, o ţintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluţie asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spaţiul aerian naţional, în Sud-Estul României.

În acest context, MapN a aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Feteşti, în jurul orei 12.40, fiind direcţionate către zona unde a fost semnalată ţinta aeriană.

Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezenţa ţintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menţinute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situaţiei aeriene, după care au revenit pe baza aeriană.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.