SONDAJ: 1 din 3 germani se așteaptă ca odată cu legalizarea eutanasiei să existe o presiune sporită asupra bătrânilor și bolnavilor pentru a li se termina viața cu mijloace medicale


  • ACP
  • Feb 16, 2023 16:44
  • 970
SONDAJ: 1 din 3 germani se așteaptă ca odată cu legalizarea eutanasiei să existe o presiune sporită asupra bătrânilor și bolnavilor pentru a li se termina viața cu mijloace medicale

Un sondaj realizat între 10 și 13 februarie în Germania arată că aproape unul din trei germani se așteaptă ca odată cu legalizarea eutanasiei în țara lor să existe o presiune sporită asupra bătrânilor și bolnavilor pentru a li se termina viața cu mijloace medicale. Discuția despre eutanasie se face diferit în Germania față de alte țări alte țări europene, din cauza experienței tragice din epoca nazistă, când au fost eutanasiate persoanele cu boli psihice și cu alte feluri de dizabilități, selectate în acest sens de comisii medicale. 

Sondajul realizat de institutul de cercetare socială și de piață INSA-Consulere pentru agenția protestantă de știri IDEA arată că aproximativ 30% din respondenții sondajului au această teamă, care nu este însă împărtășită de alți 49%. O minoritate de 18% au spus că încă nu au nicio părere, iar 4% nu au răspuns în niciun fel la întrebările sondajului. Dintre respondenții la sondaj, 37% dintre tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani au răspuns că se tem de apariția unei presiuni asupra bătrânilor și bolnavilor pentru eutanasie activă, în timp ce în celelalte grupe de vârstă această teamă apare în proporție mai mică. 

În același timp, în fosta Germanie de Vest 31% sunt de acord cu faptul că va crește presiunea pentru eutanasiere, iar în Germania de Est doar 28%. 

Membrii cultelor se așteaptă în proporție mai ridicată decât media populației la apariția presiunii pentru eutanasiere asupra bătrânilor și bolnavilor. Astfel, 40% dintre membrii cultelor neoprotestante, 34% dintre protestanți aparțînând Bisericii Evanghelice Germane (EKD) și 34% romano-catolici au această teamă, alături de de 33% din musulmani – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.