Măsură inedită în Letonia! Mașinile confiscate de la șoferi depistați în stare de ebrietate ar urma să fie donate luptătorilor ucraineni


Măsură inedită în Letonia! Mașinile confiscate de la șoferi depistați în stare de ebrietate ar urma să fie donate luptătorilor ucraineni

Mașinile confiscate de la șoferii care circulă în stare de ebrietate pe șoselele din Letonia ar urma să fie donate apărătorilor ucraineni, a precizat, zilele trecute, premierul leton Krišjānis Kariņš (Noua Unitate), în cadrul unui briefing de presă după reuniunea coaliției de guvernare, scrie siteul eng.lsm.lv (Latvian Public Broadcasting).

Propunerea a venit de la Ministerul de Finanțe și a obținut vot favorabil în cadrul reuniunii coaliției. Ministerul de Finanțe va pregăti acum modificările necesare pentru ca propunerea să intre în vigoare.

În noiembrie 2022, modificările aduse Codului penal au inclus sancțiuni mai severe pentru șoferii care conduc în stare de ebrietate, precum și confiscarea vehiculului dacă nivelul de intoxicare înregistrat este mai mare de 1,5 g/ l alcool pur în sânge.

Mașinile sunt gestionate de către Serviciul de stat pentru venituri (VID). În medie, VID preia 250 de mașini pe an, dar de la intrarea în vigoare a acestor noi modificări, numărul de vehicule gestionate a crescut semnificativ, parcările umplându-se, după cum a raportat anterior siteul mai sus menționat.

Aceste mașini pot fi cumpărate de oricine și există un interes mare pentru ele, deoarece este o oportunitate de a obține o mașină în stare de funcționare la un preț foarte bun.

Există însă și numeroase situații în care șoferii depistați în stare de ebrietate la volan au condus un vehicul aparținând unei alte persoane, caz în care trebuie să plătească o valoarea parțială sau integrală a vehiculului ca despăgubire.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.