Ungaria continuă să întârzie și să complice aderarea Finlandei și Suediei la NATO, deși e clar că astfel are de câștigat numai Rusia. Care sunt ”motivele” Ungariei pentru această poziție


  • ACP
  • Feb 24, 2023 14:31
  • 1023
Ungaria continuă să întârzie și să complice aderarea Finlandei și Suediei la NATO, deși e clar că astfel are de câștigat numai Rusia. Care sunt ”motivele” Ungariei pentru această poziție

Alături de Turcia, Ungaria continuă să facă la modul deschis probleme celor două țări nordice, Finlanda și Suedia, care au solicitat aderarea la NATO, abandonandu-și politicile de nealiniere militară după ce Rusia a lansat invazia în Ucraina, cu exact un an în urmă. 

Înaintea votării în parlamentul ungar (Adunarea Națională) în chestiunea aderării Finlandei și Suediei la NATO, ce urmează să aibă loc pe 6 și 9 martie, partidul de guvernământ Fidesz rămâne divizat în privința acceptării apartenenței noilor candidate la alianța militară.

Motivul declarat al reticenței politicienilor ungari față de cele două nordice ar fi că „politicienii acestor țări au insultat Ungaria în ultimii ani fără temei și nepoliticos, iar acum cer favoruri'', conform șefului grupului parlamentar al partidului naționalist Fidesz, Mate Kocsis, în condițiile în care e clar că aceasta poziție e foarte convenabilă doar pentru Rusia agresoare și genocidară.

Kocsis a mai spus că premierul Viktor Orban a cerut sprijin pentru aderarea la NATO a Suediei și Finlandei, iar partidul de guvernământ i-a cerut președintelui Adunării Naționale să trimită o delegație în cele două țări pentru informare și negociere, în scopul rezolvării aceastei dispute politice, după ce a confirmat dezacordul dintre deputații partidului său în problema aderării țărilor nordice. 

Ungaria și Turcia sunt singurele țări membre ale NATO care nu au ratificat încă ofertele de aderare ale celor două țări, aderarea fiind posibilă numai cu aprobarea unanimă din partea tuturor membrilor alianței. 

Motivul reticenței Turciei ar fi că în cele două țări, în special în Suedia, nu au fost luate încă măsurile necesare împotriva terorismului, dar Ankara a sugerat că are totuși în vedere să ratifice cererea de aderare a Finlandei separat de cea a Suediei – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.