EXCLUSIV. Totul despre violenta mișcare rusească ”PMC Redan”, care a ajuns să organizeze încăierări în masă între adolescenții ucraineni. Serviciile secrete rusești folosesc copiii pentru a destabiliza situația internă din Ucraina / Anna Neplii


EXCLUSIV. Totul despre violenta mișcare rusească ”PMC Redan”, care a ajuns să organizeze încăierări în masă între adolescenții ucraineni. Serviciile secrete rusești folosesc copiii pentru a destabiliza situația internă din Ucraina / Anna Neplii

La sfârșitul lunii februarie, în Rusia a apărut o mișcare de tineret numită ”Compania militară privată Redan” (pe scurt, ”PMC Redan”). Ulterior, susținători ai acestei mișcări au apărut și în Ucraina, mulți fiind deja reținuți de autorități. 

Ce înseamnă PMC Redan

Abrevierea PMC nu are nici cea mai mică legătură cu activitățile militare. Adolescenții angrenați în mișcare se consideră ”informali”. Numele PMC Redan provine de la un cunoscut serial de anime, ”Hunter x Hunter”, unde comploturile sunt coordonate de organizația criminală ”Geney Redan”, ai cărei exponenți poartă embleme cu păianjeni. Membrii mișcării se numesc între ei ”păianjeni” și afișează logo-ul corespunzător cu numărul ”4” pe haine. În general au legături cu galeriile de fotbal, dar nu provin numai din aceste unghere. 

PMC Redan este cunoscută pentru încăierările în masă pe care le organizează. Prima bătaie a fost înregistrată pe 19 februarie, la Moscova, în incinta centrului comercial Aviapark. Incidentul a fost raportat pe canale de Telegram. În perioada 24-25 februarie, peste 50 de persoane au fost reținute în locația amintită. Ulterior, numeroși alți adolescenți au fost arestați, în timp ce-și împărțeau pumni și picioare, într-un alt centru comercial din Moscova. De asemenea, mass-media a raportat că în Kazan au fost organizate încăierări similare. La 26 februarie, la Sankt Petersburg, poliția a reținut 131 de persoane implicate într-o bătaie de proporții. 

Popularizarea PMC Redan în Ucraina 

Faptul că PMC Redan este prezentă și în Ucraina s-a aflat pe 27 februarie, când au fost raportate o serie de incidente în regiunile Harkov și Kiev. La Harkov au fost reținute 245 de persoane, printre care și 30 de adulți. Simultan, la Kiev au fost reținute 59 de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani. Ulterior, susținători ai PMC Redan s-au făcut remarcați la Kiev, Harkov, Jytomyr, Lviv, Ivano-Frankivsk, Bila Tserkva și la Cherkasy. Până în prezent nu se știe câte grupări asimilate acestei grupări există în Ucraina. Membrii PMC Redan se organizează prin intermediul rețelelor de socializare, unde fac apel la ”răzbunare pentru fiecare persoană informală” reținută sau supravegheată. Potrivit informațiilor la zi, autoritățile ucrainene au blocat deja cel puțin 18 canale și grupuri Telegram unde erau distribuite apelurile mișcării. 

Posibile motive pentru gonflarea PMC Redan în Ucraina 

Responsabili ai poliției din Kiev au declarat următoarele: ”Provocarea unor lupte în masă între tineri și adolescenți este o încercare a propagandiștilor ruși de a conduce o operațiune informativă și psihologică menită a-i folosi pe copii pentru a destabiliza situația internă din Ucraina”. 

Blogger și profesor de limba japoneză, Borys Moroz consideră că adolescenții imită o subcultură rusă din dorința de a scăpa de realitățile dure ale războiului. 

”Din februarie 2022, comunitatea consumatorilor de anime din Ucraina se concentra doar pe război. Se făceau meme, se discuta despre invazie. Și atunci apare mișcarea rusească PMC Redan care vrea să confunde viața de dinainte de război cu fanteziile prezentate în anime”, punctează Moroz.

Rusia acuză Ucraina

În prezent, deși mișcarea a apărut în Rusia, unde s-a tot manifestat în crescendo, mass-media de propagandă rusă susține că PMC Redan este ”o operațiune psihologică a Ucrainei, care provoacă lupte în masă în centrele comerciale rusești”. 

Vasily Piskarev, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru securitate și anticorupție, a declarat că autoritățile care se ocupă de aplicarea legii ar trebui să ”studieze situația în detaliu”. 

”Este necesar să aflăm dacă reprezentanții țărilor neprietenoase se află în spatele noii ‹structuri la modă› al cărei unic scop este destabilizarea situației prin tineretul nostru”, a spus Piskarev. 

Situația a fost comentată și de secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, care a spus că ”această pseudo-cultură este dăunătoare pentru tineretul rus”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.