Rusisme: așa-zisele ”văduve din Donbass”, care au primit șube într-un videoclip propagandistic, s-au dovedit a fi actrițe, iar șubele le-au fost luate după filmare. Caraghioasele regii ale Kremlinului


Rusisme: așa-zisele ”văduve din Donbass”, care au primit șube într-un videoclip propagandistic, s-au dovedit a fi actrițe, iar șubele le-au fost luate după filmare. Caraghioasele regii ale Kremlinului

Propagandiștii ruși au publicat o înregistrare video în care soțiile luptătorilor ruși uciși din Donbasul ocupat primesc haine de blană. Ulterior s-a dovedit că unele dintre aceste șube au fost luate înapoi, imediat după înregistrare, a relatat Slidstvo.info. 

De asemenea, jurnaliștii au aflat că nu toate femeile din videoclipul propagandistic erau văduve – majoritatea erau doar figurante. 

La începutul lunii februarie, "acțiunea cu haine de blană" a fost raportată de Evgheni Skripnik, care face parte din anturajul lui Igor Girkin-Strelkov, militant rus, afacerist reprobabil și fost așa-zis ”ministru al apărării din Donețsk". 

Cele 21 de haine de blană pentru văduve ar fi fost donate de omul de afaceri, iar acestea ar fi fost livrate chiar de soția lui Girkin, Miroslava Reginskaya. Ea a fost cea care a publicat o înregistrare video în care apar 13 femei ce stau în stradă prezentând hainele de blană în timp ce mulțumesc în cor pentru cadouri, relatează site-ul Novoe Vremya.

Numai că, ulterior, așa cum am punctat, cele mai multe haine au fost luate înapoi. Mișcarea Feministă Rusă a contactat una dintre femeile din videoclip, care a spus că ei și cel puțin altor trei femei le-au fost luate înapoi hainele de blană imediat după înregistrare. Potrivit acesteia, figurantelor li s-a spus mai întâi că hainele de blană erau de proastă calitate și li s-a promis că vor primi în curând altele noi. Până la urmă au fost anunțate că hainele ”erau destinate altor persoane”, transmite nokta.md.

Inițial, femeile fuseseră informate la locul de muncă că vor primi hainele de blană. De asemenea, le-au fost promise și alte "cadouri scumpe de la Moscova" pentru a vorbi în videoclip. 

Jurnaliștii au dat de urma Valentinei, femeia care le-a spus despre hainele de blană, și i s-au prezentat ca fiind de la departamentul de clienți al SobolLuxury, compania care ar fi oferit ”cadourile”. În corespondența purtată, femeia a recunoscut că nu era văduvă, ci doar fusese rugată să apară într-un videoclip.

”În fața ochilor mei [hainele de blană] au fost luate de la patru [femei]. Și erau cinci sau șase văduve. Restul făceau figurație. Inițial ni s-a promis că putem păstra șubele”, a explicat femeia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.