Cutremur la Kremlin: Datele unui referendum online arată că cinci regiuni vor să se desprindă de Rusia. "Cetățenii nu vor să hrănească Moscova și să moară pentru asta"


Cutremur la Kremlin: Datele unui referendum online arată că cinci regiuni vor să se desprindă de Rusia. "Cetățenii nu vor să hrănească Moscova și să moară pentru asta"

Visurile delirante ale dictatorului rus Vladimir Putin de a reînvia Uniunea Sovietică ar putea avea un efect totalmente diferit de cel dorit de Kremlin, majoritatea locuitorilor din cinci regiuni ale Federației Ruse susținând ideea ruperii teritoriale de Rusia, implicit a proclamării independenței, așa cum arată un referendum citat de publicația poloneză TVP Info.

Regiunile care manifestă tendințe secesioniste sunt Ingria, Ural, Siberia, Kuban și Kaliningrad. Datele ce confirmă aceste tendințe au fost colectate prin intermediul "Referendumului național online privind autoguvernarea republicilor Federației Ruse" desfășurat între 16 și 28 februarie. Referendumul a fost organizat de activiștii ce locuiesc în teritoriile în cauză.

Potrivit sondajului, 72,1% dintre respondenții din regiunea Kaliningrad doresc să se desprindă de Federația Rusă. În Ingria, 66,2% dintre respondenți și-au dorit ca regiunea lor să obțină independență. În Ural, procentul s-a ridicat la 68,2%, în Siberia la 63,9%, iar în regiunea Kuban la 55,7%. 

La sondaj au participat 5,6 milioane de persoane, potrivit organizatorilor ce au fost citați de TVP Info. 

Se pare că peste 10.000 de persoane au contactat comitetul de organizare al referendumului și s-au declarat dispuse să colaboreze. 

"Locuitorii din Ural și Ingria sunt cei mai activi. Majoritatea au studii superioare, ceea ce arată că elitele înțeleg perfect direcția în care se îndreaptă lucrurile sub Putin. Ei nu vor să 'hrănească' Moscova și să moară pentru asta", se arată în declarația organizatorilor referendumului.

"Un referendum de succes este doar primul pas pe calea către autoguvernarea republicilor. Ingria, Kaliningrad, Kuban, Siberia și Ural vor fi libere!", se mai arată în comunicat, potrivit TVP Info. 

Referendumul a trebuit să se desfășoare online din cauza supravegherii omniprezente desfășurate de către forțele de securitate ruse. Site-ul referendumului a fost interzis de Roskomnadzor, agenția executivă federală a Rusiei responsabilă de monitorizarea, controlul și cenzura mass-mediei ruse. Totuși, site-ul web poate fi accesat de pe teritoriul Rusiei prin servicii VPN, precum și în Uniunea Europeană. (sursa: TVP Info)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.