Italienii de la Enel au găsit cumpărător pentru activele din România / Este vorba despre Public Power Corp, cea mai mare companie de utilități din Grecia


Italienii de la Enel au găsit cumpărător pentru activele din România / Este vorba despre Public Power Corp, cea mai mare companie de utilități din Grecia

Grupul italian Enel a anunţat joi că va vinde operaţiunile din România către grupul grec Public Power Corp (PPC) - cea mai mare companie de utilităţi din Grecia - pentru 1,26 miliarde de euro, în cadrul unui plan care vizează reducerea datoriilor şi concentrarea pe energiile verzi, transmite Agerpres.ro.

„Enel S.p.A. a semnat astăzi cu firma greacă Public Power Corporation S.A. (PPC) un acord pentru vânzarea tuturor participaţiilor deţinute de către Grupul Enel în România. Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societăţile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acţiuni). În plus, suma totală poate fi ajustată conform unor clauze uzuale în astfel de tranzacţii precum şi printr-un mecanism pentru potenţiale plăţi ulterioare, în funcţie de valoarea viitoare a activităţii de retail", se arată într-un comunicat Enel, transmis joi AGERPRES.

CITEȘTE ȘI: Enel își vinde activele și pleacă din România în 2023. Clienții români au izbucnit în urale, lăsând numeroase comentarii critice la adresa companiei

Tranzacţia este în conformitate cu Planul Strategic curent al Grupului Enel, care vizează concentrarea asupra a 6 ţări ţintă cu potenţial ridicat de creştere şi în care are o prezenţă integrată, respectiv Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile şi Columbia.

Finalizarea tranzacţiei, aşteptată în trimestrul al treilea al acestui an, este supusă unor condiţii întâlnite în mod obişnuit în acest tip de acorduri, inclusiv permisiunea autorităţilor antitrust competente.

În total, este estimat ca tranzacţia să genereze un efect pozitiv asupra datoriilor nete ale Grupului, ce urmează să scadă cu aproximativ 1,7 miliarde de euro, din care aproape 0,1 miliarde de euro în 2022 şi restul în 2023, pe lângă un efect negativ cumulat asupra profitului net al Grupului de aproximativ 1,4 miliarde de euro în perioada 2022-2023, din care circa 0,6 miliarde de euro din rezervele legate de diferenţele de curs de schimb, care vor fi contabilizate în 2023. În consecinţă, tranzacţia nu urmează să aibă vreun impact asupra rezultatelor economice curente ale Grupului, precizează compania.

„Prin vânzarea tuturor activităţilor din România, continuăm planul de vânzare de active prezentat în urmă cu 3 luni în cadrul Planului Strategic 2023-2025 al Enel. Suntem mândri de rezultatele obţinute în România de la intrarea în ţară în 2005 şi apreciem munca susţinută şi devotamentul colegilor noştri, care ne-au permis să devenim unul dintre cei mai importanţi jucători integraţi în domeniul energiei în România. Suntem încrezători că un grup internaţional important precum PPC va continua această poveste de succes", a declarat Francesco Starace, CEO şi Director General al Grupului Enel.

Tranzacţia este în linie cu Planul Strategic curent al Grupului, care vizează repoziţionarea Enel şi concentrarea asupra ţărilor cu un ritm de creştere ridicat şi în care are o prezenţă integrată,

Grupul Enel este un jucător major în energie în România din 2005, cu activităţi în distribuţia şi furnizarea de energie electrică, în domeniul producţiei de energie din surse regenerabile prin capacităţi de peste 500 MW operate de către Enel Green Power România, precum şi în domeniul serviciilor energetice avansate. Societăţile de distribuţie ale Grupului în România sunt prezente în trei regiuni importante ale ţării, respectiv Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, deservind în total peste 3 milioane de clienţi. Enel Energie şi Enel Energie Muntenia sunt furnizori majori de energie electrică şi gaze naturale, precum şi de servicii cu valoare adăugată. În România, Grupul mai are activităţi prin Enel X în domeniul serviciilor inteligente pentru locuinţe, producţiei de energie la nivelul locului de consum şi eficienţei energetice, iar prin Enel X Way în domeniul mobilităţii electrice, mai arată agerpres.ro.

Achiziția este prima extindere majoră a PPC în străinătate. Surse PPC afirmă că, odată cu achiziția Enel România, grecii devin cel mai mare jucător energetic din Europa de Sud-Est,  scrie profit.ro. 

PPC apreciază că, prin achiziționarea Enel România, va avea un rol de lider pe piața energetică din România.

PPC, controlată în proporție de 34% de Guvernul Greciei, a purtat negocieri exclusive cu Enel din decembrie pentru cumpărarea activelor italienilor din România. Perioada negocierilor exclusive dintre PPC și Enel pentru vânzarea afacerii din România a fost prelungită de mai multe ori, dar, în cele din urmă, acum, cele două companii au agreat termenii finali ai tranzacției.

Acțiunile Enel s-au apreciat cu 0,47% miercuri, până la euro 5,32 euro. La acest preț, grupul italian de utilități are o valoare de piață de aproape 54,1 miliarde de euro. Acțiunile PPC s-au apreciat cu 4,4% pe bursa de la Atena miercuri și au închis la 7,98 euro/unitate, preț care evaluează compania la aproximativ 3,05 miliarde de euro, mai arată profit.ro. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.