"ONU să se reformeze sau să dispară!". Concluziile unui briefing de presă organizat de USCC în contextul în care Rusia e pe punctul de a prelua președinția Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite


"ONU să se reformeze sau să dispară!". Concluziile unui briefing de presă organizat de USCC în contextul în care Rusia e pe punctul de a prelua președinția Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite

Pe 14 martie, Ukraine Crisis Media Center a găzduit briefingul de presă "Președinția Consiliului de Securitate al ONU sau excluderea din organizație? Ce urmează pentru Rusia?". Vorbitorii la eveniment au fost personalități publice și politice din Ucraina, Suedia, Republica Cehă și Australia.

În urmă cu un an, Federația Rusă încălca toate principiile de bază ale ONU, declanșând războiul la scară largă contra Ucrainei. Cu toate acestea, Rusia urmează să preia peste două săptămâni președinția Consiliului de Securitate al ONU. 

"Războiul neprovocat al Kremlinului din 1939 împotriva Finlandei, la fel ca în cazul celui contra Ucrainei, a provocat un val de proteste în masă în întreaga lume, fiind cerute acțiuni imediate din partea Ligii Națiunilor - o organizație internațională responsabilă de securitatea mondială la acea vreme. La două săptămâni de la începutul invaziei, pe 14 decembrie, a fost convocată cea de-a 20-a sesiune a Adunării Ligii Națiunilor, în cadrul căreia majoritatea membrilor săi au votat pentru excluderea URSS din organizație. Cel mai mare război din Europa de la al Doilea Război Mondial se desfășoară deja de mai bine de un an. În ciuda acestui fapt, sunt sigur că vom vedea cu toții cum va fi exclusă Rusia din ONU, așa cum a fost exclusă înainte din Liga Națiunilor. De data aceasta, omenirea ar trebui să învețe această lecție", a declarat Serhii Kuzan, președintele think tank-ului Ukrainian Security and Cooperation Center.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a lansat o invazie pe scară largă asupra Ucrainei tocmai în timpul ședinței Consiliului de Securitate al ONU. Aplicând dreptul de veto, Rusia folosește acest instrument pentru a contracara orice formă de răspundere pentru propriile crime. Pe 25 februarie 2022, Federația Rusă a respins o rezoluție a Consiliului de Securitate prin care condamna acțiunile sale criminale săvârșite pe teritoriul Ucrainei. Pe 9 august 2008, Rusia bloca adoptarea unei rezoluții privind retragerea trupelor ruse din Georgia. Pe 15 martie 2014, Rusia a blocat adoptarea unei rezoluții privind nerecunoașterea referendumului din Crimeea ocupată temporar. Pe 10 aprilie 2018, din cauza Rusiei, Consiliul de Securitate al ONU nu a luat în considerare rezoluția pentru investigarea unui posibil atac chimic în Siria. Puterea de veto se află în mâinile unui terorist.

"Participarea Rusiei la forumurile internaționale se bazează pe credibilitate. În ciuda invaziei și a nenumăratelor crime de război, își păstrează 'credibilitatea' prin utilizarea sofisticată a propagandei strategice. Acea propagandă strategică - fie în Australia sau în Africa - exploatează ceea ce Rusia știe că sunt propriile noastre slăbiciuni. Suntem proști dacă nu combatem acest atac informațional și politic asupra unor valori precum cele ce se presupun a fi susținute de ONU", a subliniat Pete Shmigel, un autor australian, activist public și politic.

Pe 26 decembrie 2022, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a lansat un apel către toți membrii ONU să revizuiască aplicarea Cartei ONU în contextul discuției despre legitimitatea prezenței Rusiei în ONU, să priveze Federația Rusă de statutul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și să excludă pe deplin această țară din ONU. În vara anului 2022, Adunarea Generală a ONU a adoptat, la o reuniune specială extraordinară, o rezoluție privind suspendarea temporară a puterilor Rusiei în Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU. Prin urmare, prezența Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU poate fi, la rândul ei, recunoscută drept inacceptabilă.

"Îmi amintesc că am participat la o întâlnire la sediul ONU, întrunire dedicată situației privind Crimeea și tătarii din Crimeea. A existat măcar un efect terapeutic în urma acestei întâlniri? Eu personal nu am observat niciunul. Dimpotrivă, am rămas cu senzația că este o convenție inutilă. Când viitorul lumii urmează să fie decis, hotărât cu prețul vieții ucrainenilor, principala organizație care ar trebui să asigure pacea nu își poate permite să fie disfuncțională și să existe doar pentru că nu există alta. Ar trebui să se reformeze sau să dispară!", a menționat în cadrul briefing-ului directoarea organizației suedeze Nordic Ukraine Forum, Alina Zubkovych.

Evenimentul a fost organizat de Ukrainian Security and Cooperation Center.

Amintim că președinția rusă a Consiliului de Securitate al ONU ar urma să se întindă pe o perioada de o lună, în aprilie 2023. 

Sursa foto: George Stancu - Asociația 21 Decembrie 1989 / Explicație foto: Protestul desfășurat pe 4 martie în Piața Universității din București pe parcursul căruia manifestanții au cerut excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU și din ONU însăși

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.