E momentul oportun să naționalizăm ”Moldovagaz”


E momentul oportun să naționalizăm ”Moldovagaz”

După șantajul politic deschis al Gazprom-ului față de Republica Moldova, dar și urmare a dezmățului total și al delapidarilor de miliarde (conform recentului Raport al Curții de Conturi), e momentul oportun să naționalizăm "Moldovagaz", exact cum a procedat Germania și alte state europene. Menținerea în continuare a acestei structuri ruso-moldovenești, pretins comerciale (în realitate eminamente politice), înseamnă a accepta, la nivel de stat, șantajul politic, pauperizarea populației, dar și susținerea separatismului transnistrean (rusesc). Numai cât face sediul uriaș al "Moldovagaz", care, după dimernsiuni și spații, poate concura doar cu o altă clădire, tot rusească – ambasada Rusiei la Chișinău. Oare rușilor nu le-a fost suficient spațiu pentru serviciile sale secrete în sediul ambasadei, ca să le folosească și pe cele de la "Moldovagaz"? Nu cumva "bâtiment"-ul de pe strada Pușkin 64 este destinat aprovizionării cu "gaze" a întregii Europe?

Naționalizarea "Moldovagaz" va pune capăt și coruperii politice, pe care cei de la Moscova, dar și toate guvernările de la Chișinău (inclusiv actuala) o valorifică plenar prin trimiterea în Consiliul de Administrație și în Consiliul de Observatori a clientelei sale politice. La sigur că indemnizațiile de "bogdaproste" tocmai de 1,7 milioane de lei (86 mii de Euro) pe an îi fac pe aceștia să creadă că steaua de la Kremlin este cea mai strălucitoare, iar Rusia este "cea mai pașnică țară din lume, care dorește doar binele Republicii Moldova".

Apare fireasca întrebare: de ce asemenea indemnizații uriașe pentru reprezentanții guvernării, dacă, oricum, "Gazprom/Moldovagaz" ne-a vândut nouă, cetățenilor Republicii Moldova, cel mai scump gaz din Europa? 

I-ați văzut vreodată pe reprezentanții Președinției sau Guvernului din Consiliile de Administrație și de Observatori să se revolte public împotriva exorbitantelor prețuri ale Gazprom-ului, impuse cetățenilor noștri, sau ca aceștia să refuze "bogdaprostele" Kremlinului în semn de protest? 

Tocmai de aceea "Moldovagaz" trebuie naționalizată: să punem capăt batjocurei rusești față de cetățenii noștri și să terminăm cu sinecurile pentru clientela politică, indiferent de culoarea acesteia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.