VIDEO. Reacții furibunde și grotești la Moscova după emiterea mandatului de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al acolitei monstruoase Maria Belova / Medvedev: „Hârtie igienică” / Țările membre ale CPI au obligația să-l aresteze și să-l predea pe tiranul de la Kremlin


VIDEO. Reacții furibunde și grotești la Moscova după emiterea mandatului de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al acolitei monstruoase Maria Belova / Medvedev: „Hârtie igienică” / Țările membre ale CPI au obligația să-l aresteze și să-l predea pe tiranul de la Kremlin

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat, vineri, emiterea unui mandat de arestare pe numele tiranului Vladimir Putin, pentru presupusa responsabilitate în crime de război comise în Ucraina de la începerea invaziei militare ruse.

„Astăzi, 17 martie 2023, Camera Preliminară II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandate de arestare în cazul a două persoane, în contextul crizei din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin şi doamna Maria Alekseievna Lvova-Belova", comisar prezidenţial rus pentru Drepturile copiilor, anunţă instanţa judiciară în comunicatul transmis presei.

Cei doi sunt suspectați, în baza unor probe relevante, de „crimă de război în legătură cu deportarea ilegală a populaţiei (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă", a adăugat instanţa.

PODUL a scris AICI despre implicarea Mariei Belova în abominabila răpire a copiilor ucraineni și plasarea acestora în familii de ruși, astfel încât reunirea minorilor cu familiile naturale să fie imposibil de realizat. 

„Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat cel puţin începând din 24 februarie 2022", indică în continuare CPI, subliniind că există „motive rezonabile de a crede că dl.Putin este personal responsabil de crimele menţionate mai sus".

CITEȘTE ȘI: Monstruoasa Maria Lvova-Belova. Soție de preot ortodox rus, ea a fost desemnată personal de Vladimir Putin să supervizeze răpirea copiilor ucraineni orfani sau rătăciți de familie și adoptarea acestora de către cupluri de ruși / Kievul condamnă vehement la operațiunea de „rusificare” a orfanilor ucraineni și cere stoparea acestui proces abominabil

Organizația Human Rights Watch afirmă că mandatele „transmit un mesaj clar că a da ordine pentru a comite sau a tolera crime grave împotriva civililor se poate solda cu închisoare la Haga".

Rusia nu este membră a CPI și, firește, acuzatul nu va fi predat de Moscova de bunăvoie. 

Însă mandatul va face din președintele rus un paria internațional căruia îi va fi greu să călătorească, în special în oricare din cele 123 de țari care este membră a CPI. VEZI care sunt țările AICI

Membrele CPI sunt obligate să aresteze orice persoană pusă sub acuzare de către Curte.

Potrivit BBC, ONU susține că există dovezi că sute de copii ucraineni au fost mutați în Rusia - și că aceasta este o crimă de război.  ONU spune însă că Rusia a comis și alte crime de război în Ucraina.

Kievul acuză că forțele rusești de comiterea a peste 400 de crime de război doar în regiunea Herson - inclusiv răpiri și ucideri de civili.

În mai multe părți ale Ucrainei, ocupate anterior de trupele rusești, au fost descoperite uriașe gropi comune, inclusiv unele conținând cadavre de civili care prezintau semne evidente de tortură.

În cadrul unei scurte conferințe telefonice cu jurnaliștii, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a transmis următoarea reacție la mandatul de arestare emis de CPI pe numele președintelui Putin:

„Este scandalos și inacceptabil. Rusia nu recunoaște jurisdicția acestei instanțe și, prin urmare, orice decizie de acest fel pentru Rusia este nulă și neavenită din punct de vedere juridic".

Peskov a refuzat să răspundă la alte întrebări pe această temă.

Fostul lider al Rusiei, Dmitri Medvedev, acolitul lui Putin din ultimele două decenii, a replicat că mandatul de arestare emis pe numele șefului său este „hârtie igienică". 

Individul ăsta care li se părea cândva occidentalilor un liberal, dar care a fost parte în multe dintre demersurile lui Putin de consolidare a puterii și prelungire a mandatelor prezidențiale, prin artificii parlamentare nedemocratice, a fost una din vocile cele mai vehemente și mai prorăzboi din ultimul an, amenințând adesea cu folosirea armelor nucleare. 

Jonathan Leader Maynard, lector de politică internațională la King's College Londra, a opinat, pentu BBC, că este „puțin probabil ca acest lucru să-l îngrijoreze prea mult pe Putin pe termen scurt".

„CPI se bazează pe cooperarea guvernelor pentru a aresta indivizii vizați, iar guvernul rus nu va coopera în mod evident în această privință - și nici nu este semnatar al Statutului de la Roma care a creat CPI", a precizat Maynard. Însă acest mandat va restrânge, cu siguranță, libertatea lui Putin de a călători în jurul lumii și îi va complica existența în scenariul plecării de la putere. 

Pare însă puțin probabil, în prezent, că îl vom vedea vreodată pe Putin în fața CPI, a mai spus expertul britanic.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.