"Putin va fi predat la Haga chiar de Rusia!". Scenariul creionat de un politolog după decizia CPI de a emite un mandat de arestare pe numele dictatorului de la Kremlin


"Putin va fi predat la Haga chiar de Rusia!". Scenariul creionat de un politolog după decizia CPI de a emite un mandat de arestare pe numele dictatorului de la Kremlin

Politologul Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, subliniază, într-o postare pe Facebook, că importanța mandatului de arestare emis astăzi de Curtea Penală Internațională pe numele dictatorului sângeros Vladimir Putin nu trebuie minimalizată. În acest sens, Valentin Naumescu este de părere că regimul post-Putin îl va preda pe acesta, din varii interese, pentru a fi judecat de Curtea Penală Internațională pentru crimele de război comise de Rusia în Ucraina. 

"Arestarea și predarea lui Putin se vor număra printre monedele de schimb ale Vestului pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, după război. Iar miza reluării relațiilor economice și comerciale cu Occidentul va fi o tentație căreia noii lideri de la Moscova și oligarhii nu vor putea să-i reziste", explică Naumescu. 

Redăm analiza realizată de profesorul universitar Valentin Naumescu: 

"PUTIN VA FI PREDAT LA HAGA CHIAR DE RUSIA

Nu vă grăbiți să minimalizați importanța mandatului internațional de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele lui Vladimir Putin și să spuneți că dictatorul de la Moscova nu va ajunge niciodată în detenție la Haga, pentru a fi judecat. Nu se va întâmpla acum, dar este posibil să se întâmple peste câțiva ani, când nu va mai fi în funcție.

Mandatul internațional de arestare este extrem de grav, de puternic și de important și va marca finalul carierei politice a criminalului de război de la Kremlin, care a deportat copii din Ucraina în Rusia.

Ipoteza mea este că, peste ani, chiar REGIMUL POST-PUTIN al Rusiei îl va preda, din interes, pe Vladimir Putin Curții Penale Internaționale, chiar dacă Rusia nu face parte din Statutul de la Roma. Nu e obligatoriu ca Rusia să facă parte din acest tratat pentru a accepta să-l predea.

Arestarea și predarea lui Putin se vor număra printre monedele de schimb ale Vestului pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, după război. Iar miza reluării relațiilor economice și comerciale cu Occidentul va fi o tentație căreia noii lideri de la Moscova și oligarhii nu vor putea să-i reziste.

Va fi în interesul Rusiei post-Putin să îl aresteze și să îl predea pe Putin Națiunilor Unite. Iar succesorul său o va face, desigur dacă Putin va mai fi în viață după ieșirea sa definitivă din Palatul Kremlin.

Mulți vor spune că așa ceva este de neconceput astăzi. Da, așa pare acum, dar schimbările din politică sunt uneori uluitoare iar peste câțiva ani vom vorbi de un alt context intern și internațional legat de Rusia.

Nici arestarea și predarea lui Slobodan Miloșevici în 2001 (chiar de către noile autorități de la Belgrad, după ce acesta a pierdut puterea) nu păruse la început un scenariu credibil.  

*Un singur regret cred că are acum președintele Macron legat de Putin - că încă "nu a găsit momentul potrivit" să-i retragă Marea Cruce a Legiunii de Onoare a Franței criminalului de război de la Kremlin. Poate îl va găsi acum".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.