VIDEO. La DGASPC Vaslui până și directorul PSD are certificat de handicap / Tatăl uneia dintre șefe a condus zilnic mașina, deși instituția l-a declarat orb și i-a emis certificat


VIDEO. La DGASPC Vaslui până și directorul PSD are certificat de handicap / Tatăl uneia dintre șefe a condus zilnic mașina, deși instituția l-a declarat orb și i-a emis certificat

O investigație a publicației Vremea Nouă a scos la iveală, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, județ guvernat de baronul PSD Dumitru Buzatu și gașca de partid, mai multe situații de tip „pesede” (adică generate de sistemul de pile și relații de partid, deja banalizate în România și adesea ignorate, considerate susceptibile de a fi ilegale și probabil investigate penal în orice democrație funcțională): tatăl uneia dintre șefele din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a fost declarat nevăzător cu patalama, dizabilitatea, stabilită chiar de instituția la care lucrează fiica sa, acordându-i inclusiv dreptul de a beneficia de un însoțitor permanent, pe lângă o mulțime de alte beneficii financiare.

Numai că „nevăzătorul” Viorel Bâgu nu e chiar atât de orb din moment ce se urcă în fiecare zi la volanul autoturismului. VIDEO mai jos, unde jurnalistul de la Vremea Nouă îl ia prin surprindere și-l întreabă „domnu Bâgu, mă vedeți?”, acesta răspunzând chiar amuzat „sigur că da!”.

Jurnaliștii au descoperit și că domnul s-a însănătoșit brusc la ochi, iar certificatul de handicap i-a fost retras când prin oraș a început să umble zvonul că presa locală se interesează despre situația lui. Jurnaliștii fuseseră sesizați de către vecinii „orbului” care au reclamat că, deși este sănătos tun, „nevăzătorul” cu permis auto parchează pe locul persoanelor cu handicap.

Fiica sa, Alina Clapa, este șefa Serviciului Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Dizabilități. Vremea Nouă arată că, printre atribuțiile sale de serviciu, se află inclusiv recomandarea încadrării, respectiv revocarea sau menținerea în grad de handicap a unei persoane, întocmirea raportul de evaluare complexă (socială, psihologică, medicală), evaluarea/ reevaluarea complexă a adultului cu handicap etc. Detalii AICI

Întrebată de jurnaliști despre situația tatălui său, Clapa a răspuns că acesta are probleme mai vechi cu vederea, dar că a decis „de capul lui” să dea de permis, în ciuda faptului că bâjbâie după obiecte, nezărindu-le din prima.

Interesant că, deși tatăl ei a avut probleme cu vederea încă din tinerețe, așa cum au relatat atât Clapa, cât și „nevăzătorul” cu permis, încadrarea acestuia în grad de handicap grav are loc abia în 2017, după ce fiica a ajuns șefa importantului departament din cadrul DGASPC Vaslui, „iar minunea vindecării s-a produs în februarie 2023, după un pamflet publicat de ziarul nostru. Timp de aproape șase ani, Viorel Bâgu a încasat o indemnizație lunară destul de consistentă, fiind scutit și de la plata anumitor taxe și impozite locale”, arată Vremea Nouă.



Jurnaliștii mai dezvăluie că, în prezent, la DGASPC Vaslui – cel mai mare angajator din județul controlat de baronul PSD Dumitru Buzatu și gașca de partid -   54 dintre angajații instituției dețin certificate de încadrare în grad de handicap. 

Printre ei și directorul instituției, Dragoș Cazacu, care, deși ar suferi de mai mulți ani de o boală autoimună, a ales să-și facă dosarul de încadrare abia în 2021, după ce a fost instalat de PSD șef al DGASPC Vaslui.

„Aici m-au încurajat cei care și-au făcut astfel de certificate. Mi-au spus că nu e nimic rușinos să deții un astfel de certificat, ci e un drept de-al meu”, e explicat Cazacu, un pasionat al motoarelor. Foto jos

Persoanele cu dizabilități care dețin un certificat de handicap sunt scutite de la plata rovinietei la mașină, a impozitului pe venit din salariu, a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, a impozitului pe terenul aferent clădirii de domiciliu, a impozitului pe mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea lor. Începând cu  anul 2023, persoanele cu handicap accentuat și grav pot beneficia, pe lângă decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap, familiei, asistentului personal, însoțitorului sau furnizorului de servicii sociale, și de acordarea de tichete valorice. Ancheta jurnalistică poate fi citită integral AICI.

Problema pe care o mai evidențiază jurnaliștii vasluieni e că toate cele semnalate mai sus au loc în condițiile în care mulți oameni simplii, fără cunoștințe pe linie de partid, obțin cu mare greutate certificatele de încadrare în handicap sau rămân busc fără ele ca urmare a unor decizii inexplicabile, deși sunt realmente îndreptățiți să le primească, după cum stabilesc adesea chiar instanțele de judecată la care apelează cei afectați de deciziile aberante ale DGASPC. 

„În timp ce angajații de la DGASPC Vaslui și rudele acestora intră în posesia certificatelor de handicap la foc automat, apoi renunță la ele la fel de ușor, sute de vasluieni cu dizabilități se luptă luni și poate chiar ani de zile prin instanțe pentru a-și câștiga drepturile ce li se cuvin. Conform datelor oficiale, în ultimii doi ani, aproximativ 100 de încadrări ale comisiilor de evaluare au fost contestate la Tribunalul Vaslui și ulterior la Curtea de Apel Iași, judecătorii dând, de multe ori, câștig de cauză celor care se află în suferință” (Vremea Nouă)

Cazacu – a cărui soție lucrează tot la stat (la AJPIS Vaslui) – a fost înainte de a câștiga „concursul” pentru funcția importantă din prezent viceprimarul al orașului Vaslui. 

În pozele de partid, apare adesea, de-a lungul multor ani, în imediata apropiere a fiului baronului de Vaslui Dumitru Buzatu, Tudor Buzatu. 

Foto sus, Cazacu este cel din dreapta imaginii, la stânga se află soția sa, în centru jos senatoarea Gabriela Crețu, soția lui Dumitru Buzatu, iar în centru sus Tudor Buzatu, fiul lui Dumitru Buzatu. Cazacu este om de bază în cadrul PSD Vaslui dacă e să judecăm după frecvența cu care apare în pozele senatoarei Crețu sau alături de Tudor Buzatu. Vezi jos. 

În imaginea de la începutul textului, Cazacu este cel de pe rândul de sus, din cadrul ușii, lipit de Tudor Buzatu, cel cu pulover roșu.

gabi cretu dragos cazacu1
Cazacu și senatoarea Gabriela Crețu

Când Dragoș Cazacu a ajuns la DGASPC (în 2020), presa locală a adus în discuție corupția sinistră și sistemul complex de relații și pile din cadrul instituției, un control al Curții de Conturi – nesoldat cu vreo măsură ulterioară – evidențiind, prin 2015, că instituția fusese prejudiciată cu peste 500.000 de euro (2,5 milioane de lei noi) ca urmare a administrarii haotice a banului public. Printre neregulile grave constatate: lucrări achitate fără a fi realizate, studii de masterat plătite în mod nelegal angajaţilor privilegiați, cazări exclusiviste în cazul deplasărilor în interes de serviciu, mii de tone de combustibil cheltuite fără justificare, bilete de transport decontate pentru persoane cu handicap decedate sau aflate în spitale etc.

În 2020, DGASPC a intrat în vizorul DNA. Printre altele, procurorii anticorupție verificau modul în care mai multe angajate ale DGASPC Vaslui ar fi încasat bani pe motiv că sunt victime ale violenței conjugale.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui este cel mai mare angajator din judeţul Vaslui, cu peste 2.300 de salariaţi, pentru care statul plăteşte lunar peste trei milioane de lei, pe locul secund în acest top figurând societatea Rulmenţi Bârlad, cu 1.500 de salariaţi.

Mai bine de un sfert dintre lucrătorii din birouri sunt pila cuiva. Restul oamenilor muncesc să țină în spate piloșii. Copiii de bani gata ai Vasluiului, lipitorii de afișe ai partidelor, soțiile, frații, surorile, cumnații, verii, mamele sau tatii cuiva. Sistemul pilelor a funcționat perfect atunci când a venit vorba de angajări la DGASPC. Așa a ajuns să sugă din bugetul protecției sociale lumea buna din județ. Toți politicienii care s-au perindat pe la conducerea județului și-au răsplatit cunoștintele sau muncitorii din campaniile electorale cu câte un loc de munca la DASPC, arată publicația locală stiriest.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.