Vlad Gheorghe: "Victorie împotriva oligarhilor: procurorii conduși de Kovesi vor cerceta evitarea sancțiunilor impuse Rusiei!"


Vlad Gheorghe: "Victorie împotriva oligarhilor: procurorii conduși de Kovesi vor cerceta evitarea sancțiunilor impuse Rusiei!"

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe anunță, într-o postare pe Facebook, că în urma unei propuneri pe care a formulat-o, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi va fi instituția care va cerceta modul în care sunt fentate sancțiunile ce au fost impuse la nivel european împotriva Rusiei. 

De asemenea, Vlad Gheorghe precizează că o parte din sumele ce vor fi confiscate de Parchetul European în urma cercetării cazurilor de evitare a sancțiunilor impuse Rusiei vor fi folosite pentru reconstrucția Ucrainei. 

"Victorie împotriva oligarhilor: procurorii conduși de Laura Codruța Kovesi vor cerceta evitarea sancțiunilor impuse Rusiei  

Azi, Comisia de Buget din Parlamentul European a votat opinia mea față de Directiva împotriva evitării sancțiunilor europene.  

Pe scurt:

- evitarea oricăror sancțiuni va constitui infracțiune și toate bunurile vizate vor fi confiscate;

- cercetarea va fi de competența Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi;

- aceste proceduri vor fi valabile și pentru bunurile statului rus atunci când va fi definită procedura internațională de răspundere pentru războiul împotriva Ucrainei;

- sumele în legătură cu sancțiuni împotriva Rusiei vor fi folosite pentru reconstrucția Ucrainei, dar nu vor fi eliberate direct ci pe bază de proiecte, conform procedurilor tipice fondurilor europene. Verificarea implementării se va face tot conform procedurilor europene;

- sumele în legătură cu sancțiuni împotriva Rusiei vor putea fi folosite și pentru compensații acordate cetățenilor ucrainieni pentru pagubele suferite în urma agresiunii rusești;  

- sumele fără legătură cu sancțiuni împotriva Rusiei vor constitui buget UE și vor fi considerate contribuție a țării unde au fost confiscate.  

Deci vești proaste nu numai pentru oligarhii ruși ci și pentru toți cei care sunt pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene: rămâneți fără banii murdari!", transmite eurodeputatul Renew Europe. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.