Vocile adolescenților ucraineni. STUDIU: Cum i-a afectat războiul pe tineri / Anna Neplii


Vocile adolescenților ucraineni. STUDIU: Cum i-a afectat războiul pe tineri / Anna Neplii

Cu siguranță, războiul îi afectează pe toți cetățenii Ucrainei. Chiar dacă mulți trăiesc în orașe îndepărtate de linia frontului și de operațiuni militare, oamenilor le e imposibil să se sustragă presiunii psihologice la care sunt supuși zilnic de mai bine de un an. Consecințele se manifestă divers, în funcție de psihicul fiecărei persoane în parte. 

Adulților le este mai ușor să facă față multiplelor probleme spre deosebire de adolescenți, al căror psihic e destul de sensibil. Să nu uităm însă că tinerii din Ucraina au văzut deja o serie de evenimente semnificative ale istoriei noastre recente – Revoluția Portocalie, Revoluția Demnității, războiul rusesc hibrid din Estul țării, ocuparea Crimeei și, finalmente, o invazie rusească la scară largă a Ucrainei. O întreagă generație a crescut cu ideea statului ucrainean independent și cu celelalte valori care au stat la baza Revoluției Demnității. 

Pentru a înțelege diversele moduri în care războiul îi afectează pe adolescenții ucraineni, fundația de caritate ”Club Dobrodiiv” a desfășurat, cu sprijinul organizației umanitare Plan International, un studiu sociologic aplicat – ”Adolescenții și viața lor în timpul războiului: stări, valori, viitor”.  

Efectuate de Kantar în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani, sondajele arată care sunt problemele și preocupările tinerilor de astăzi.

”De fapt, aceste studii sunt vocile adolescenților noștri, voci care ar trebui să se audă tare. Rezultatele ne-au inspirat. Comparativ cu datele anterioare, procentul copiilor care își văd viitorul în Ucraina a crescut. Mai mult, tinerii își exprimă dorința de a participa activ la reconstrucția țării. Vor să-și asume mai multă responsabilitate și îi deranjează când adulții nu îi iau în serios”, explică Maria Artemenko, activistă civică.

Potrivit studiului, doar 33% dintre adolescenți doresc să studieze în străinătate, însă vor să revină în Ucraina. 

95% dintre tineri cred în victoria militară a Ucrainei împotriva Rusiei. 70% dintre ei doresc să studieze și să trăiască în Ucraina. Mai mult, 90% dintre adolescenți își exprimă dorința de a fi utili Ucrainei, iar 43% s-au alăturat deja diverselor acțiuni de voluntariat. 

”Nu vreau să părăsesc Ucraina pentru că m-am născut aici. Așa că vreau să ajut și să fiu de folos țării mele. Acum înregistrez diverse interviuri cu figuri remarcabile și le prezint locuitorilor din orașul meu pentru a le ridica moralul”, a spus Kyrylo Peredriy (12 ani) din Pokrovsk, regiunea Donețk. Băiatul își dorește să devină jurnalist. 

Întrebați cum ar cheltui 1 milion de dolari, dacă l-ar avea, o treime dintre adolescenți au spus că ar transfera fonduri pentru nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei, iar un alt sfert, pentru inițiative sociale. 

”În general, experiența noastră de comunicare cu organizațiile internaționale arată că Ucraina are o societate civilă destul de puternică. Trebuie să ne unim forțele pentru a acționa în vederea reconstrucției Ucrainei”, rezumă Artemenko. 

Inevitabil, viața și planurile tinerilor au fost ajustate de război, care a agravat semnificativ problemele începute în timpul pandemiei Covid-19 (în special lipsa comunicării reale și monotonia vieții de zi cu zi), totodată aducând multe alte neajunsuri. Agresiunea rusă propagă o anxietate constantă pentru tine și cei dragi. Este imposibil să nu menționăm întreruperile de curent, problemele cu internetul și alarmele aeriene constante. 

În ciuda faptului că, pentru majoritatea ucrainenilor, planificarea viitorului a devenit mai dificilă, aproape un sfert dintre adolescenții chestionați susțin că s-au decis ce vor să devină într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, iar dorințele acestea s-au conturat acum, în timpul războiului 

”În familia mea prețuim tradițiile. Îmi iubesc țara și sunt mândră de ea. Vreau să iau parte la reconstrucția Ucrainei. Avem un potențial mare”, a spus o fată de 15 ani din Milana. 

În general, adolescenții consumă conținut pe Tik Tok, YouTube și Telegram, de regulă pe această din urmă rețea fiind urmărite știrile din țară, atât naționale cât și locale. 

”În mare parte mă uit la interviuri video cu jurnaliști ucraineni. Aș dori să văd mai mult conținut de înaltă calitate în limba ucraineană”, a spus Kyrylo Peredriy (12 ani). 

”Pe baza cercetărilor noastre efectuate în diferite țări, vreau să spun că există o tendință generală în întreaga lume ca tinerii să devină mai conștienți și mai activi ca în trecut. Desigur, situația din Ucraina e foarte complicată și asta contribuie la maturizarea rapidă a copiilor. Tinerii spun că vor să schimbe ceva, că vor să devină puternici și sunt preocupați de viitorul lor. Tinerii au idei și vor ca statul și alții să le dea posibilitatea să încerce să-și pună în aplicare toate oportunitățile, inclusiv ideile”, a explicat Mia Haglund-Heelas, șefa Misiunii Plan International în Ucraina.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.