VIDEO "Lăsați sicriul Eroului să intre în biserică!". Mai mulți preoți din Cernăuți aflați sub tutela Moscovei au încercat să împiedice înmormântarea unui soldat ucrainean


VIDEO "Lăsați sicriul Eroului să intre în biserică!". Mai mulți preoți din Cernăuți aflați sub tutela Moscovei au încercat să împiedice înmormântarea unui soldat ucrainean

În satul Zadobruvca din regiunea Cernăuți, în timpul înmormântării unui luptător de 28 de ani al Forțelor Armate ale Ucrainei - ne referim la Ivan Nazariy, care a murit pe 29 martie în războiul împotriva hoardelor Kremlinului - a izbucnit un conflict între enoriași și preoții bisericii Sfântul Arhanghel Mihail. Potrivit localnicilor, preoții bisericii nu au permis aducerea în incintă a sicriului cu trupul apărătorului decedat, informează publicația Focus. (vedeți AICI video - atenție, sunt imagini ce vă pot afecta emoțional!)

Localnicii au mai reclamat că preoții s-au comportat în mod similar în repetate rânduri, sicriele cu apărătorii Ucrainei nefiind lăsate în respectiva biserică, indiferent dacă era vorba despre enoriași ai Bisericii Ortodoxe aflate sub tutela Patriarhiei Kyivului sau a Moscovei. 

Într-un filmuleț publicat pe social media, se aude cum cei prezenți scandează "rușine!". 


"Transmitem în direct, să vadă toată lumea ce faceți! Lăsați sicriul Eroului să intre în biserică!", a comentat Andrei Zazuliak, unul dintre apropiații soldatului decedat.

Cei îndoliați au venit la biserica din Zadobruvca, însă au fost nevoiți să aștepte afară timp de o oră, conform Kyiv Independent

Potrivit unui enoriaș citat de publicația Suspilne, membrii Bisericii Ortodoxe din Ucraina (aflată sub tutela Kyivului) au documente care le permit să folosească biserica respectivă. 

Un grup de oameni a încercat să intre în biserică printr-o intrare laterală, însă au fost întâmpinați de trei bărbați și un preot care au folosit stingătoare pentru a încerca să-i oprească, a scris publicația Suspilne. 

Acel grup de oameni a reușit în cele din urmă să pătrundă în biserică, permițându-le totodată celor îndoliați să intre cu trupul soldatului decedat. 

Biserica Ortodoxă a Ucrainei, căreia i s-a acordat autocefalia în ianuarie 2019 (independența bisericească) de către Patriarhia Ecumenica din Constantinopol, nu trebuie confundată cu Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei.

Recent, autoritățile ucrainene le-au ordonat liderilor religioși aflați sub tutela Patriarhiei Moscovei să părăsească incinta mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kyiv,

Mai multe orașe din Ucraina au revocat drepturile funciare ale bisericilor aparținând Patriarhiei Moscovei, respectiv le-au interzis să continue să țină slujbe.

Consiliul Orășenesc Hmelnytskyi și Consiliul Orășenesc Kamianets-Podilskyi au revocat pe 4 aprilie drepturile funciare ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, asta după ce un ofițer militar a fost agresat într-un lăcaș de cult de preoții Kremlinului. 

Ucraina îi acuză de multă vreme pe reprezentanții Patriarhiei Moscovei în Ucraina că au rolul de organ de propagandă al Kremlinului pe frontul religios.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.