Unde a ajuns industria morții în Olanda: Unul din 20 de olandezi moare în urma eutanasierii


  • ACP
  • Apr 6, 2023 18:49
  • 1284
Unde a ajuns industria morții în Olanda: Unul din 20 de olandezi moare în urma eutanasierii

Presa din Olanda a semnalat faptul că numărul cererilor de eutanasie acceptate a crescut anul trecut cu 13,7% față de 2021, ajungându-se ca unul din 20 de olandezi să moară în urma eutanasierii.

Raportul anual al Comitetelor Regionale de Revizuire, care urmăresc practica eutanasiei, arată că în 2022 au fost acceptate 8720 de cereri de eutanasie, ceea ce cuantifică o proporție de aproximativ 5,1% din totalul deceselor olandezilor de anul trecut. În același timp în Olanda a fost semnalată și o creștere a deceselor autodeterminate, conform datelor obținute de presă de la o clinică specială pentru sfârșitul vieții.

Autoritățile olandeze spun că nu au încă o explicație pentru această tendință și nici nu pot face predicții despre cum o să evolueze numărul eutanasierilor, dar spun că practica eutanasiei ar fi efectuată "cu atenție și transparență", "conform scopului inițial al legii eutanasiei", după cum relatează publicația Christian Network Europe. 

Publicația Reformatorisch Dagblad spune însă că în condițiile în care numărul cererilor de eutanasie continuă să crească, verificarea acestora nu ar deveni mai strictă. Astfel, doar unul din cei trei membri ai comisiei care dă aprobarea pentru eutanasie – secretarul judiciar – trebuie să se uite pe dosarul cu cererea și să estimeze dacă informațiile sunt complete și dacă medicul care face recomandarea a îndeplinit toate cerințele judiciare de precauție. Conform datelor oficiale, din totalul cererilor doar 0,5% sunt oprite pentru o analiză mai detaliată într-o ședința a comisiei, ori e greu de crezut că doar un număr atât de mic de cereri ar trebui reanalizate.

O notă secundară a raportului Comitetelor arată că sunt medici care nu își documentează cu atenție practicile de eutanasie, deși multe recenzii sunt făcute pe baza acestor documentații, ajungându-se ca aproximativ o cincime dintre cazuri să fie necunoscute și să nu poată fi verificate.

O altă mare problemă este că mai mult de jumătate dintre medicii din casele de bătrâni spun că simt presiunea rudelor pacientului pentru a decide eutanasia, fapt devoalat și de medicii generaliști. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.