EXCLUSIV Cum se va termina războiul? Care sunt cele mai realiste scenarii în ajunul marii contraofensive ucrainene / Anna Neplii


EXCLUSIV Cum se va termina războiul? Care sunt cele mai realiste scenarii în ajunul marii contraofensive ucrainene / Anna Neplii

De mai bine de un an, invazia rusească la scară largă a Ucrainei a devenit aproape cel mai popular subiect de discuție din întreaga lume. Firește, o tematică predilectă a dezbaterilor speculează pe marginea modului în care acest război cumplit se va termina – când, cum, cu ce rezultat și în ce condiții. 

Sunt vehiculate mai multe scenarii privind desfășurarea ostilităților și sunt etalate diverse argumente în sprijinul fiecăruia în parte, însă trebuie să înțelegem că este imposibil să prezicem finalul cu acuratețe. Societățile libere, întemeiate pe valori democratice, sunt convinse, fără îndoială, că Ucraina se va impune, finalmente, în fața Rusiei cotropitoare. Însă, din păcate, acesta nu este unicul final posibil al războiului. Nu ajută pe nimeni dacă nu spunem lucrurilor pe nume: da, Rusia are încă șanse să câștige. Instinctiv, aș vrea să spun că acest lucru este imposibil și că Occidentul nu va permite așa ceva… însă veți fi de acord că Occidentul nu ar fi trebuit să permită de la bun început un război sângeros la scară largă în centrul Europei, purtat numai pentru ca Rusia criminală să anexeze noi și noi teritorii, punând în pericol părți însemnate ale continentului. 

În condițiile date, s-ar putea vorbi la nesfârșit despre sfârșitul războiului, dar cel mai important este să nu vă confundați dorințele cu realitatea. 

Pentru ucraineni, un sfârșit ideal al războiului ar presupune ca Rusia să capituleze iar Ucraina să revină la granițele din 1991, când Peninsula Crimeea, Donețk și Lugansk se aflau în interiorul frontierelor noastre. Apogeul acestui vis este prăbușirea Federației Ruse. Să nu uităm însă că, în această etapă a ostilităților, toate acestea sunt ”vise umede”. 

Rusia beneficiază de un lobby extrem de puternic în străinătate, pe care l-a construit de-a lungul a zeci de ani, investind sume considerabile în asta. Acum, toți agenții de influență ai Rusiei lucrează la foc susținut, iar rezultatul e vizibil pentru toată lumea: Rusia nu a fost exclusă din ONU, în timp ce multe state UE și NATO își continuă relațiile economice și uneori diplomatice cu Rusia. 

Pe de altă parte, e de notorietate că Rusia și-a construit relații economice puternice timp de decenii, făcând dependente țări precum Germania și Franța. Firește, mai sunt și unele țări europene care pur și simplu nu vor o Rusie slabă, fiindcă asta nu le slujește interesele, motiv pentru care nici nu vor să audă de schimbări geopolitice majore în Europa. 

În cele ce urmează voi analiza două scenarii realiste privind încheierea războiului din Ucraina, nu înainte de a sublinia faptul că ne aflăm în ajunul mult așteptatei contraofensive ucrainene despre care mai toată lumea discută. Observ că acest subiect a devenit o ocazie de PR pentru unii politicieni ucraineni și străini, deși, în cea mai mare parte, personalul militar ucrainean alege să tacă în această problemă. Dar, la ce ne-am fi putut aștepta? Politicianismul e în floare. 

Scenariul 1: războiul total și eliberarea Peninsulei Crimeea

Dacă mult invocata contraofensivă se va întâmpla într-un viitor apropiat, așa cum indică toate semnele, una dintre opțiunile ucrainenilor este de a elibera regiunea Zaporizhzhia, în special orașele-cheie – Melitopol și Energodar. De acolo se deschid oportunități pentru eliberarea malului stâng al regiunii Herson. Și în acest caz, ținta finală poate fi Peninsula Crimeea. Recent, în zonă au avut loc ”detonări” ale unor depozite de muniții dar și alte situații dubioase, care, conform ocupanților ruși, apar ”de la sine”, fiind simple ”accidente”. Pe de altă parte, potrivit diverselor poziții exprimate de oficiali ai SUA, pare că americanii nu vor să le permită ucrainenilor o ofensivă în Crimeea, însă e foarte posibil ca aceste declarații să aibă doar rolul diplomatic de a ”calma” Rusia. 

O nouă implozie a Rusiei

Presupunând că Ucraina ar elibera Crimeea, asta ar fi o lovitură aproape mortală pentru Rusia. Așa ceva ar genera o deziluzie în masă a rușilor și probabil că ar provoca o serie de ciocniri interne, facilitând o nouă implozie a Rusiei, așa cum s-a întâmplat la puciul bolșevic sau la prăbușirea URSS. Fiindcă poporul rus nu iartă slăbiciunea țarului. Pierderea Peninsulei Crimeea ar genera convulsii puternice în Rusia, chiar dacă actuala ”opoziție” rusă nu este credibilă, fiind compromisă de-a lungul a ani și ani. 

O încercare de eliberare a Peninsulei Crimeea pare un pas logic. Asta în condițiile în care, acum, trupele ruse sunt concentrate într-o mare măsură în regiunile Lugansk și Donețk, în timp ce multe trupe ucrainene sunt comasate în regiunea Herson. Dacă ucrainenii ar reuși să spargă liniile rusești în regiunea Zaporizhzhia, Hersonul și Crimeea s-ar transforma într-o ”căldare” a morții pentru invadatori. Reușita unei astfel de ofensive ar reprezenta un dezastru militar de proporții pentru Rusia. 

Scenariul 2: contraofensivă, negocieri și ”înghețarea” conflictului

Cel de-al doilea scenariu presupune că, în fapt, contraofensiva ar putea fi chiar marea bătălie finală – adică, Ucraina ar rămâne cu teritoriile pe care va reuși să le elibereze. Într-un astfel de scenariu nu se poate exclude că întreaga regiune Lugansk și o parte din regiunea Donețk ar putea rămâne sub ocupația Rusiei. După aceea, Ucraina, Rusia și diverșii mediatori s-ar așeza la masa negocierilor și războiul ar dobândi statutul de ”conflict înghețat”.  

În realitate, că ne place sau nu, scenariul ”înghețării” conflictului este unul foarte probabil. Până la urmă, în acest moment al războiului sunt greu de imaginat condițiile în care Rusia poate capitula. Acesta este motivul pentru care, o desfășurare realistă a evenimentelor presupune provocarea a cât mai multe și mai mari daune potențialului militar al Rusiei, astfel încât să nu se mai poată recupera mult timp. 

Conflictul permanent. Soluția: Ucraina, stat militarizat și apropiat NATO

În acest moment Ucraina trebuie să bată fierul cât e cald, fiindcă nu are timp de pierdut. Ucraina trebuie să își construiască un stat puternic militarizat și să facă tot ce este posibil pentru a se apropia de NATO. Din păcate, nu este posibilă intrarea Ucrainei în NATO într-un viitor apropiat. Evident, ar fi grozav ca Ucraina să devină membră a UE, pentru că una e când Rusia atacă o țară izolată și alta e situația când atacă o uniune. 

Un astfel de scenariu al conflictului ”înghețat” presupune un conflict permanent, un conflict oarecum similar cu cel israelian, Israelul fiind un stat puternic militarizat, cu legături strânse cu SUA și purtând un conflict militar constant de natură existențială.

O Rusie din ce în ce mai constrânsă din punct de vedere militar

Toate indiciile arată că, cel mai probabil, Occidentul a pariat pe un război de lungă durată în scopul epuizării Rusiei. În același timp, prin armamentul performant oferit Ucrainei, Occidentul ridică încet miza, nepermițând Rusiei să mai depășească un anumit nivel, reducându-i gradual puterea de atac și de ripostă. Astfel, Rusia e din ce în ce mai constrânsă din punct de vedere militar, iar problemele cresc. În mod ideal, la finalul războiului Rusia nu ar trebui să rămână numai învinsă, ci și lipsită de forță, resurse și bază tehnică pentru următoarele decenii. 

Rezumând, o contraofensivă ucraineană de succes ar presupune, într-o primă fază, eliberarea și securizarea regiunilor Zaporizhzhia și Herson. Apoi, cel mai probabil, principalele lupte s-ar da către regiunile Donețk și Lugansk, și asta pe termen nelimitat. Și este posibil ca o astfel de contraofensivă să mai cunoască un episod fierbinte în toamna lui 2023, războiul continuând cel puțin până în 2024. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.