Iga Swiatek consideră că jucătorilor ruși și belaruși nu trebuia să li se permită să participe în competiții. Cum a răstălmăcit propaganda Kremlinului cuvintele numărului unu mondial în tenisul feminin


Iga Swiatek consideră că jucătorilor ruși și belaruși nu trebuia să li se permită să participe în competiții. Cum a răstălmăcit propaganda Kremlinului cuvintele numărului unu mondial în tenisul feminin

Într-un interviu acordat pentru BBC, numărul unu mondial în tenisul feminin, Iga Świątek, a criticat atitudinea pasivă a federațiilor de tenis WTA și ATP față de sportivii ruși și belaruși care participă la turneele oficiale. Însă, site-urile sportive rusești s-au asigurat că mesajul care a ajuns în Rusia urmează linia propagandei Kremlinului, jucătoarei de tenis poloneze fiindu-i răstălmăcite, modificate sau ignorate unele declarații. 

În 2022, jucătorilor din Rusia și Belarus nu li s-a permis să participe la Wimbledon, fiind o sancțiune adoptată pe fondul războiului la scară largă pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii martie 2023, Wimbledon a ridicat interdicția, jucătorilor ruși și belaruși fiindu-le permis să joace sub un steag neutru la turneul din acest an. 

În timpul interviului acordat pentru BBC, Iga Świątek și-a exprimat dezamăgirea față de autoritățile din tenis, întrucât acestea nu le-au interzis de la bun început jucătorilor ruși și belaruși să participe în competițiile majore. Astfel, poloneza a reliefat că tenisul a ratat o ocazie de a transmite un mesaj puternic Moscovei. 

"Suntem doar sportivi, reprezentând o mică porțiune din lume, dar sportul este destul de important, iar sportul a fost întotdeauna folosit pentru propagandă. Tenisul, de la început, putea face ceva mai mult pentru a le arăta tuturor că jucătorii de tenis sunt împotriva războiului", a subliniat numărul unu mondial în tenisul feminin.

"Dar nu prea a mers pe acel drum, iar, acum, ar fi destul de nedrept pentru jucătorii ruși și belaruși să fie suspendați, pentru că această decizie trebuia luată acum un an", a continuat aceasta. 

Iga Świątek a mai spus că la turnee atmosfera din vestiar este "destul de tensionată"

"Nu este vina jucătorilor ruși și belaruși că au un astfel pașaport. Situația lor este destul de complicată și le este greu să vorbească despre asta cu voce tare. Cu toții avem un fel de impact, care ar putea ajuta la oprirea agresiunii ruse. În ceea ce privește deciziile, noi trebuie să mergem pe calea parcursă de alte federații", a subliniat Świątek.

Propaganda rusă, la apogeu

Declarațiile au fost citate și de site-ul rusesc championat.com, dar semnificația lor a fost schimbată profund. 

"Cred că tenisul ar fi putut face ceva mai mult încă de la început pentru a arăta că jucătorii din acest sport sunt împotriva acțiunii militare", a fost citată aceasta, rușii schimbând cuvântul "război" cu sintagma "acțiune militară".

"Mi se pare că WTA și ATP ar fi putut face mai mult pentru a transmite un mesaj și a le permite jucătorilor de tenis să-și exprime opiniile" - această propoziție (nerostită vreodată) i-a fost atribuită de ruși Igăi Świątek. 

Świątek a menționat totodată numele jucătoarei ruse Daria Kasatkina, care i-a spus că este împotriva războiului și că visul ei este să fie pus capăt conflictului armat din Ucraina. Și aceste cuvinte au fost denaturate de vuvuzelele Kremlinului. 

"Am strâns mâna cu Daria Kasatkina – ea a spus imediat deschis că este împotrivă (...) și visează că toate acestea se vor termina repede", a scris sports.ru, eliminând cuvinte-cheie din cele spuse de jucătoarea poloneză. 

De asemenea, mașina de propagandă rusă "a uitat" să menționeze următoarele cuvinte ale Igăi Świątek, care indicau în mod clar poziția ei cu privire la invazia rusă asupra Ucrainei.

"Pe de altă parte, cu toții avem un fel de impact, care ar putea ajuta la oprirea agresiunii ruse. În ceea ce privește deciziile, noi trebuie să mergem pe calea parcursă de alte federații", a adăugat aceasta. 

Wimbledonul din 2022 a reprezentat prima dată când jucătorii au fost excluși pe motive de naționalitate după epoca imediată de după cel de-al Doilea Război Mondial, când jucătorii germani și japonezi au fost interziși în competiții. (sursa: TVP World)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.