Implicațiile pentru Ucraina ale rușinoasei decizii a WTA de a o abandona pe Shuai Peng, tenismena oprimată de Beijing, explicate de un jurnalist american. Răbdarea tiranilor și inconsecvența a ceea ce numim "lumea liberă"


Implicațiile pentru Ucraina ale rușinoasei decizii a WTA de a o abandona pe Shuai Peng, tenismena oprimată de Beijing, explicate de un jurnalist american. Răbdarea tiranilor și inconsecvența a ceea ce numim "lumea liberă"

Asociația de Tenis Feminin (WTA) a anunțat săptămâna trecută că va relua găzduirea turneelor din China în toamna anului 2023. WTA a revenit astfel asupra deciziei prin care a suspendat în 2021 toate competițiile pe care le organiza în mod uzual în China. Decizia din 2021 fusese luată pe fondul incertitudinii ce plana și continuă să planeze cu privire la siguranța jucătoarei de tenis Shuai Peng. 

Shuai Peng și-a făcut apariția ultima dată în februarie 2022, când s-a întâlnit cu oficialii olimpici la Jocurile de iarnă de la Beijing, iar ulterior a fost intervievată de site-ul francez de știri sportive L’Equipe.

Anterior, după ce l-a acuzat pe fostul vicepremier al Chinei, Zhang Gaoli, că a forțat-o să întrețină relații sexuale cu el, Shuai Peng a fost dată dispărută pentru o lungă perioadă. 

În acest context, jurnalistul american Joe Lindsley, editor al publicației UkrainianFreedomNews.com, atrage atenția că decizia rușinoasă a WTA are implicații indirecte și în raport cu susținerea Ucrainei în războiul contra invadatorilor ruși. Astfel, Joe Lindsley punctează faptul că tiranii din Beijing și Moscova așteaptă ca lumea, din ce în ce mai obosită, să renunțe la libertate, decizia WTA de a organiza din nou turnee în China fiind un semnal ce relevă incapacitatea la scară globală de a fi respectate pe termen lung anumite principii. 

Pe cale de consecință, jurnalistul american lansează un avertisment către oficialii de la Kyiv: "Cu cât războiul dus de Rusia se prelungește, cu atât mai mulți oameni care și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina se vor plictisi, vor obosi sau se vor teme și își vor pierde hotărârea".

"Deci ce s-a schimbat? A fost eliberată Peng? De ce este relevant subiectul pentru Ucraina?

Nu, Peng încă nu a fost văzută în afara sferei de control a chinezilor. Abandonarea de către WTA a poziției principiale pe care o luase ar trebui să fie un avertisment pentru Ucraina: cu cât războiul dus de Rusia se prelungește, cu atât mai mulți oameni care și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina se vor plictisi, vor obosi sau se vor teme și își vor pierde hotărârea.

Steve Simon, directorul executiv al WTA, s-a bătut cu pumnul în piept pentru 'poziția puternică' pe care tenisul feminin a avut-o împotriva Beijingului atunci când WTA a refuzat să organizeze turnee în China într-o perioadă în care oricum nu existau astfel de evenimente în țara cu pricina din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei. 

Este aceeași atitudine pe care o vedem din partea Comitetului Olimpic Internațional, care se joacă cu permisiunea sportivilor ruși de a participa la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, respectiv din partea oricui care e conștient de atrocitățile îngrozitoare rusești ce se petrec zilnic în Ucraina, dar care speră la atingerea unei păci vagi. 

Sperăm că Taiwanul va fi bine. Sperăm că oamenii din Hong Kong sunt bine fără libertatea lor. Sperăm că uigurii sunt bine. Sperăm că ucrainenii care sunt încă în viață sunt ok. Dar o facem sperând că vom continua să lucrăm cu regimurile și oamenii care permit aceste regimuri.

Ce rost are poziția de principiu a WTA dacă renunță înainte ca Peng să fie eliberată în mod clar? Decizia WTA de a ceda și de a permite desfășurarea de turnee în China este o victorie pentru Beijing - și e probabil o victorie la care răbdătorul Beijing se aștepta că va ajunge destul de curând.

Precum Moscova e și Beijingul: ei știu suficient de bine despre atracția banilor și caracterul firav al liderilor globali. Continuă să-i faci să sângereze încet pe cei pe care vrei să-i distrugi – fie că este vorba de Ucraina, Peng, Taiwan, Hong Kong sau atât de mulți alții – și în cele din urmă lumea va începe să caște (a plictiseală - n.red.). 

Am văzut deja acest lucru în cazul premiilor Oscar. La un an după începerea invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, Hollywood-ul a depășit subiectul, invitând să țină un discurs nu un ucrainean, ci soția rusă a unui presupus disident, care a acaparat scena și a vorbit mai degrabă despre situația poporului ei decât cea a ucrainenilor.

Cât de repede uităm. Și acesta este motivul pentru care 'Never Again!' nu funcționează niciodată! 

Acesta este motivul pentru care conturile social media pro-ruse au distribuit un videoclip cu decapitarea unui prizonier de război ucrainean. Ei vor ca lumea să vadă astfel de imagini, să trăiască în frică, să înceapă să ceară Ucrainei să 'negocieze'. Dar gândește-te bine: dacă negociezi, dacă lași astfel de tirani să ocupe orașele ucrainene, câți oameni vor trebui să trăiască sub o frică atât de teribilă?

Imaginați-vă dacă am fi avut rețele sociale pe vremea lui Hitler: poate că lumea liberă ar fi încercat mai puțin să-l liniștească și ar fi încercat să-l oprească? Aș vrea să cred asta, dar am îndoieli din moment ce văd pozițiile liderilor mondiali — Macron cu o poziție soft la Beijing pe tema dreptului Taiwanului de a exista, CIO permițând participarea sportivilor din Rusia sau, din păcate, chiar incapacitatea Guvernului ucrainean de a condamna ferm dorința cu caracter rusesc a Beijingului de a înăbuși Taiwanul.

Da, oamenii aflați departe, în alte țări, spun că s-au săturat de război. S-au săturat să plătească pentru asta, deși suma de bani este mult mai mică decât pretind politicienii poporului lor. S-au săturat să citească despre asta. Sigur, înțeleg. Asta pune o povară asupra reporterilor de aici pentru a menține poveștile interesante.

Dar această oboseală nu este autentică. Lenea este cea care dezvăluie de fapt o inaptitudine pentru democrație. Dacă vrei să fii liber, trebuie să fii implicat, așa cum au fost ucrainenii în Revoluția demnității din 2014, când au preluat controlul asupra democrației.

Dacă credem cu adevărat în demnitate și libertate, trebuie să continuăm să împărtășim realitatea de aici, din Ucraina, pentru a nu fi uitată – și să continuăm să-i încurajăm să nu obosească pe cei cărora le pasă. Pentru că știi ce este mai obositor decât să adopți o 'poziție puternică' pentru Taiwan sau Ucraina ori pentru oamenii asupriți de oriunde? Este mult mai obositor să fii în tranșeele din Bakhmut, fortăreața lumii libere, sau să fii în acel loc oribil unde este Peng Shuai.

Sufletele sălbatice precum cele ale războinicilor ucraineni și ale voluntarilor străini, sufletele curajoase precum cel al tenismenei Shuai Peng și ale atât de multor disidenți chinezi și din Hong Kong sunt dispuse să facă munca grea. Cel mai mic efort pe care-l poate întreprinde lumea este să sacrifice puțin din bani și confort, asta în timp ce nobilii țin tirania departe de locuința ta". (sursa: TVP World)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.