Beijingul spumegă după declarațiile făcute în SUA de premierul Poloniei cu privire la Taiwan: "Să adere în mod conștiincios la principiul unei singure Chine!". Reacția unui înalt oficial polonez din domeniul securității


Beijingul spumegă după declarațiile făcute în SUA de premierul Poloniei cu privire la Taiwan: "Să adere în mod conștiincios la principiul unei singure Chine!". Reacția unui  înalt oficial polonez din domeniul securității

Atacându-l pe premierul polonez, Beijingul încearcă să forțeze Polonia să-i urmeze direcția politică privitoare la Taiwan, a transmis un înalt oficial polonez din domeniul securității. 

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat săptămâna trecută, la Washington, la o întrunire a think tank-ului Atlantic Council, că, în cazul în care Ucraina va ceda în fața Rusiei, China s-ar putea simți încurajată să atace Taiwanul.

Ca reacție la cuvintele lui Morawiecki, Ambasada Chinei la Varșovia a postat imediat o declarație pe site-ul său.

"Pe 13 aprilie, un oficial guvernamental polonez a comparat în mod deschis problemele din Taiwan și Ucraina și a făcut o afirmație nefondată, că în cazul în care Ucraina pierde războiul, China continentală va ataca Taiwanul a doua zi", a precizat Ambasada Chinei la Varșovia. 

"Taiwanul este o parte inseparabilă a teritoriului Chinei, iar problema Taiwanului este în întregime afacerea internă a Chinei, care este radical diferită de problema Ucrainei. Nu există nicio comparație între ele", se mai spune în comunicat. 

"Orice încercare de a folosi chestiunea Ucrainei ca pretext pentru a insinua o relaționare cu problema Taiwanului reprezintă o manipulare politică cu motive ascunse, o încălcare fără minte a principiului respectării suveranității naționale și integrității teritoriale, respectiv o interferență flagrantă în afacerile interne ale Chinei", a mai precizat ambasada comuniștilor chinezi. 

"Îndemnăm respectivul oficial polonez să înțeleagă pe deplin sensibilitatea sporită a problemei Taiwanului, să adere în mod conștiincios la principiul unei singure Chine, să fie precaut în acțiunile și cuvintele referitoare la problema Taiwanului și să evite perturbarea relațiilor chino-polone", au mai zis chinezii.

În acest context, Stanisław Żaryn, comisarul Guvernului polonez pentru securitatea spațiului informațional, a răspuns la declarația ambasadei chineze într-o serie de postări pe Twitter.

"Poziția nervoasă a Ambasadei Chinei la Varșovia este o reacție la cuvintele prim-ministrului polonez, care a subliniat în SUA necesitatea sprijinirii Ucrainei și posibila amenințare la adresa independenței Taiwanului în cazul în care Ucraina ar pierde", a scris Żaryn. 

"În acest fel, Beijingul îl atacă pe șeful Guvernului polonez și încearcă să forțeze Varșovia să recunoască că independența și securitatea Taiwanului sunt chestiuni interne ale Chinei", a continuat Żaryn.

"Încălcând regulile diplomatice, ambasada chineză încearcă să-l deprecieze pe prim-ministrul polonez, descriindu-l drept un anume oficial polonez" care "face afirmații nefondate" despre "o parte inseparabilă a Chinei", a mai zis acesta. 

Potrivit lui Żaryn, propaganda chineză s-a folosit, încă de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, de ostilități în scopuri proprii, în principal pentru a învinovăți Occidentul și SUA pentru conflictul militar în cauză. 

"În același timp, centrele de propagandă chineză susțin că SUA vor fi 'interesate' să destabilizeze situația din jurul Taiwanului odată ce războiul se va termina", a remarcat oficialul polonez din sfera securității. 

"Atacul propagandei chineze asupra prim-ministrului polonez, stilul de funcționare al ambasadei RPC la Varșovia și modul în care Beijingul își duce politica indică faptul că alianța tactică chino-rusă acoperă din ce în ce mai multe domenii de acțiune comună", a conchis Żaryn. (sursa: The First News)

Dacă Ucraina va ceda în fața Rusiei, China s-ar putea simți încurajată să atace Taiwanul, declarase premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Morawiecki a efectuat săptămâna trecută o vizită în SUA pentru a purta discuții inclusiv pe teme de securitate. Acesta a spus că situația din Ucraina ar putea influența evoluțiile din China și Taiwan și a subliniat că Ucraina trebuie să fie sprijinită în apărarea sa împotriva Rusiei dacă se vrea ca Taiwanul să rămână independent. 

"Nu puteți să protejați Ucraina astăzi, iar mâine să spuneți că Taiwanul nu este treaba voastră. Trebuie să sprijinim Ucraina dacă vrem ca Taiwanul să rămână independent. Dacă Ucraina este cucerită, a doua zi China ar putea ataca Taiwanul. Văd o legătură foarte mare aici, multă dependență între situația din Ucraina și situația dintre Taiwan și China", a spus Morawiecki. 

Morawiecki a precizat că Beijingul probabil împărtășește dorința Rusiei ca Ucraina să fie înfrântă și, pentru a susține această teză, a citat declarația recentă a liderului chinez Xi Jinping conform căreia "acum există o șansă excepțională de a schimba ordinea globală creată acum 100 de ani". Declarația a fost făcută de Xi în timpul unei întâlniri pe care a avut-o la Moscova cu dictatorul Vladimir Putin. 

Morawiecki a avertizat că războiul Rusiei contra Ucrainei e de fapt un război cu Occidentul, adăugând că, probabil, China a susținut această direcție politică. Premierul polonez a completat că este îngrijorat să vadă sprijinul lui Xi Jinping pentru Putin, dar fiind faptul că relațiile dintre China și Rusia sunt de o importanță crucială pentru viitorul lumii. El și-a exprimat, de asemenea, speranța că Beijingul nu va "trece linia roșie" și nu va începe să aprovizioneze Rusia cu arme.

Morawiecki a adăugat că, dacă lumea occidentală ar pierde Ucraina, și-ar pierde pacea ani de zile. 

"Eșecul în Ucraina ar putea fi începutul sfârșitului epocii de aur a Occidentului", a avertizat Morawiecki. 

Morawiecki a subliniat că o victorie ucraineană nu numai că ar permite reconstrucția țării, ci va continua creșterea economică în Europa.

El a remarcat că nu toată lumea occidentală este la fel de nerăbdătoare să vadă o victorie ucraineană asupra Rusiei, punctând că "Occidentul colectiv vrea ca Ucraina să câștige. Dar nu toată lumea în aceeași măsură".

Morawiecki a amintit despre clemența unor țări occidentale față de Moscova că este rezultatul mai multor ani de legături comerciale, în principal în domeniul energetic. El a descris cooperarea energetică a Occidentului cu Rusia drept "o mare greșeală" și a spus că acesta este motivul pentru care poziția unor țări față de războiul Rusiei contra Ucrainei diferă de cea a SUA sau a Poloniei.

Premierul polonez a subliniat că Polonia are o vastă experiență în relațiile cu Rusia. 

"Polonia cunoaște Rusia prea bine. Suntem în război cu Rusia, de fapt, de secole. Am început primul nostru război serios cu Rusia în 1492, așa că știm exact la ce să ne așteptăm", a punctat Morawiecki. 

Potrivit șefului Guvernului de la Varșovia, o atitudine hotărâtă a aliaților Ucrainei a fost de o importanță esențială pentru progresul acesteia în războiul împotriva Rusiei, dar el s-a plâns că, în timp ce SUA și Polonia sunt pregătite să ajute Ucraina cât mai mult posibil, opinia publică din Europa de Vest a devenit obosită în legătură cu subiectul în cauză. 

"De asta mă tem. Polonia și SUA sunt hotărâte să sprijine Ucraina, dar avem nevoie de toți aliații, de ajutorul lor și de implicarea lor deplină", a spus Morawiecki.

Morawiecki a subliniat că poziția Ucrainei în conflictul cu Rusia a dovedit că țara face parte din lumea liberă și, prin urmare, ar trebui să i se ofere o cale simplă către aderarea la NATO. El a adăugat că viitorul summit al NATO de la Vilnius ar putea fi o ocazie bună pentru a începe procesul.

Morawiecki a adăugat că Polonia se consideră un pilon esențial al securității europene. 

"Polonia dorește să devină o bază a securității europene, pentru că împărtășim interese comune de securitate", a reliefat Morawiecki în acest context. 

Potrivit acestuia, Polonia a fost "o verigă indispensabilă" în relațiile SUA-UE și a subliniat că astăzi Europa are nevoie de legăturile puternice ale Poloniei cu Washingtonul "mai mult ca niciodată". El a adăugat că, în cadrul NATO, Polonia este unul dintre liderii în ceea ce privește cheltuielile de apărare, acestea ajungând la 4% din PIB.

Morawiecki a completat că Polonia este de o importanță-cheie în refacerea relațiilor dintre SUA și UE și a făcut apel la un "nou plan Marshall" pentru Ucraina. (sursa: The First News)

Revenind la tema amenințării reprezentate de cooperarea ruso-chineză, punctăm faptul că, pe parcursul unui interviu acordat săptămâna trecută pentru NBC News, Morawiecki a declarat că Beijingul va trece Rubiconul dacă va începe să aprovizioneze Rusia cu arme.

"China este în strânsă cooperare cu Rusia, din păcate", a continuat Morawiecki.

Întrebat dacă consideră că legăturile strânse dintre Moscova și Beijing sunt "o căsătorie de conveniență", Morawiecki a spus că acestea sunt "fie o căsătorie de conveniență, fie primul pas într-o alianță mai strânsă, care ar fi un mare pericol pentru restul lumii".

Comentând predicția SUA conform căreia războiul din Ucraina va continua pentru mult timp în 2023 sau chiar va depăși borna acestui an, Morawiecki a spus "Așa cred și eu", explicând că "Rusia are resurse naturale uriașe și vaste, resurse umane, au o societate răbdătoare, o opinie publică răbdătoare". 

"De fapt, opinia publică din Rusia sprijină Kremlinul în general, sau majoritatea opiniei publice", a spus Morawiecki, comparând sprijinul public pentru Guvernul din Rusia cu situația din Germania nazistă din anii 1930, când societatea l-a sprijinit pe Hitler.

"Acest lucru ușurează situația lui Putin, pentru că nu trebuie să țină cont de opinia publică pe plan intern, în timp ce opinia publică din Statele Unite sau din Europa este mult mai <<yin-yang>>", a mai spus premierul. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.