Diaspora. Păstrarea identității trebuie să fie prioritate națională


Diaspora. Păstrarea identității trebuie să fie prioritate națională

Schimbarea Guvernului, "rotativa", poate face un lucru bun pentru Diaspora: reînființarea Ministerului românilor de pretutindeni. A fost o mare greșeală desființarea lui, de către Ludovic Orban. În loc de optimizare, lacătul pe ușă. Un moment dintr-o serie de greșeli, care au arătat indiferența față de această comunitate, în creștere constantă. 

Ministerul poate prelua actualele departamente pentru românii de pretutindeni, relația cu R.Moldova, și poate înființa un departament pentru regiunile istorice. În plus, poate prelua și reforma ILR, care să devină un punct de referință pentru transmiterea limbii române în lume. De asemenea, programele de repatriere, turism și investiții. Ministerul ar deveni un punct unic în relația cu românii din lumea largă, condus de oameni cu experiență semnificativă în strainătate.

Fară un program național pentru Diaspora, România vă dispărea în două generații. Păstrarea identității trebuie să fie prioritate națională. Până acum, Diaspora a fost o floare la butonieră, bună de purtat la ocazii festive. Este timpul efortului și al construcției, alfel legăturile cu țara vor slăbi în timp. 

Păstrarea identității este acum un mozaic de inițiative private, culturale, civice și religioase, care funcționează cu mult entuziasm tricolor. Acesta vă păli în timp, dacă nu este alimentat în mod constant și competent. Și vă fi tare greu de repornit. 

Să ne uităm la exemplele de bune practici din alte țări, nu este greu. Dar trebuie hotărare și seriozitate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.