VIDEO. Nicușor Dan nu crede în sondajele partidelor, sperând că bucureștenii vor evalua corect felul în care a gestionat un oraș falimentar. „Am găsit un oraș în faliment și l-am făcut credibil financiar”


VIDEO. Nicușor Dan nu crede în sondajele partidelor, sperând că bucureștenii vor evalua corect felul în care a gestionat un oraș falimentar. „Am găsit un oraș în faliment și l-am făcut credibil financiar”

Primarul general, Nicușor Dan, a afirmat, într-un interviu pentru Europa FM, că nu este descurajat de cel mai recent sondaj care indică faptul că bucureștenii ar prefera-o pe candidata PSD la cârma capitalei, arătând că Bucureștiul a fost administrat „foarte prost” în ultimii 30 de ani, edilii anteriori lăsând în urmă o instituție falimentară și un oraș în pragul colapsului. 

Este vorba despre cel mai recent sondaj intern al PNL, potrivit căruia șansele cele mai mari de a ajunge la Primărie le are însă, în acest moment, Gabriela Firea, cu 36%. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD ar fi votat în București de 26%, PNL de 20%, USR - 11% și AUR- 10%, arată sondajul, indicând și faptul că 41% dintre cei chestionați consideră drept negativă activitatea lui Nicușor Dan la primărie față de numai 23% care o apreciază.

Nicușor Dan: „Nu cred în acest sondaj, nu cred în modul în care el a fost transpus în media. Am văzut un sondaj în care aveam 23, eu ca persoană individuală în condițiile în care celelalte partide aveau candidați… în fine. Putem să facem o evaluare, au trecut doi ani și jumătate: ce pot să spun este că am găsit un oraș în faliment și l-am făcut credibil financiar. După ani de zile în care sistemul de termoficare mergea de la an la altul mai rău el merge spre bine, deși mai avem mult. De la mai rău mergem spre mai bine”. VIDEO la finalul textului!

„Problema este că orașul acesta a fost foarte, foarte prost administrat 30 de ani. E ca în medicină: în momentul în care un organism se adâncește în boală îi ia mult mai mult timp ca să-și revină. Am luat un oraș în faliment: în 2020 trebuia să rostogolim o datorie de 555 de milioane de lei și nu aveam nicio bancă să împrumute și noroc că a venit BERD pe ultima sută de metri. Noi în 2022 și în 2023 am avut de făcut același exercițiu: să rostogolim 555 de milioane și am avut subscriere dublă – am recâștigat încrederea pieței financiare și așa cum este zona financiară așa au fost toate celelalte zone și când ai un organism bolnav durează până când să-l faci sănătos”, a mai spus Nicușor Dan. 

Edilul a vorbit și despre situația în care se află sistemul public de termoficare, apreciind că, deși „problemele nu se rezolvă peste noapte”, mai ales cu o datorie uriașă, „această iarnă – 2022-2023 – și puteți întreba oameni și întreb și eu oamenii cu care mă întâlnesc pe stradă – a fost mai bine decât iarna trecută”.

„Ireal este să preiei un sistem de termoficare cu datorii de 100 de milioane și să-l duci la un miliard de euro – asta este ireal și după aceea să-l duci în faliment – asta s-a întâmplat înainte de mandatul meu. Problemele nu se rezolvă peste noapte. Există niște indicatori matematici care spun dacă e mai bine sau nu e mai bine și ei sunt proporționali cu câtă apă pierzi pe rețea”.

„Ce am făcut pe zona de termoficare: am asigurat banii. Nu poți să rezolvi problema dacă nu duci bani acolo. De unde era o medie de 700 de milioane de lei și o datorie care se tot acumula pe an – am dus-o la 2 miliarde anul trecut. Am deschis șantierele – de unde era o medie de 10-12 kilometri pe an, am ajuns la 32 și anul acesta trecem de 50. Și am instalat acea centrală provizorie de la Titan pentru trei ani care va echilibra sistemul. O decizie nefericită: a luat centralele din NE și le-a păstrat doar pe cele două din vest și pe cele două din sud”.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.