Proaspătul șomer Tucker Carlson, asaltat cu oferte de job din partea vuvuzelelor Kremlinului. Julia Davis: "Concedierea acestuia de la Fox News este cu siguranță o pierdere majoră pentru rețelele de dezinformare de stat ale Rusiei"


Proaspătul șomer Tucker Carlson, asaltat cu oferte de job din partea vuvuzelelor Kremlinului. Julia Davis: "Concedierea acestuia de la Fox News este cu siguranță o pierdere majoră pentru rețelele de dezinformare de stat ale Rusiei"

Tucker Carlson, cândva una dintre cele mai influente voci din mass-media conservatoare americană, a fost concediat luni dimineață de Fox Corps.  

Comunicatul remis nu a precizat niciun motiv pentru această despărțire subită, dar decizia survine după ce Fox News a fost de acord săptămâna trecută să plătească 787,5 milioane de dolari către Dominion Voting Systems, compania de mașini de vot electronice pe care trustul media, în special Tucker Carlson, a acuzat-o de fraudare a alegerilor prezidențiale din 2020.

Carlson a atras adesea furia susținătorilor Ucrainei pe fondul agresivelor poziții pro-Kremlin pe care le-a exprimat în contextul invaziei rusești la scară largă. Drept urmare narativelor toxice promovate, foarte multe segmente ale emisiunii lui Carlson au devenit un element de bază al televiziunilor controlate de Kremlin. S-a ajuns la nivelul în care a fost creat un canal de YouTube unde emisiunea lui este tradusă din engleză în rusă.

Aliații săi din Rusia nu au stat pe gânduri și i-au sărit în sprijin. Trustul RT, cunoscut anterior drept Russia Today, l-a anunțat pe șomerul Carlson că l-ar putea ajuta să obțină un loc de muncă.

De asemenea, trompeta kremlinistă Vladimir Soloviov a publicat, pe canalul său Telegram, o scrisoare deschisă: "Dragă Tucker, Astăzi, mass-media din Statele Unite și-a pierdut ultima voce a rațiunii. Ca și restul lumii, am auzit despre decizia dvs. de a renunța la munca pentru Fox Corp și o susținem din toată inima. Aveți admirația și sprijinul în orice demers pe care vreți să-l faceți pe mai departe, fie că este vorba să candidați la funcția de președinte al Statelor Unite (ceea ce, apropo, totalmente ar trebui să o faceți), fie fondarea unui proiect media independent. Vă oferim cu plăcere un loc de muncă dacă doriți să continuați ca prezentator și gazdă! Sunteți întotdeauna binevenit în Rusia și la Moscova. Vă dorim mult succes! Cu stimă, Soloviov Live Team".

Jurnalista Julia Davis, care monitorizează constant oficinele de propagandă ale Kremlinului, a declarat pentru Kyiv Post: "Concedierea lui Tucker Carlson este cu siguranță o pierdere majoră pentru rețelele de dezinformare de stat ale Rusiei. Punctele lui de discuție li s-au potrivit atât de bine, încât clipurile lui Carlson au fost difuzate la televiziunile de stat din Rusia cu o frecvență din ce în ce mai mare. De fapt, filmările sale au fost folosite atât de des încât gazdele TV rusești l-au descris pe Carlson ca fiind practic co-gazda și colegul lor".

Davis a mai precizat că modul în care s-a raportat televiziunea rusă la Carlson "este în puternic contrast cu modul în care tratează de obicei jurnaliștii americani, arătându-le în principal disprețul și lipsa de respect. Tucker este o excepție, deoarece retorica lui era în perfectă armonie cu agenda împinsă de Kremlin. Iar Carlson a fost propagat către audiența largă de Fox News, o audiență considerabil mai mare decât cea a unor rețele precum RT". (sursa: Kyiv Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.