Cum colaborează Franța cu Rusia în plin război, sfidând politica de sancțiuni a UE și SUA / O companie a statului francez a primit undă verde pentru a se implica alături de Rosatom, companie rusă de stat, într-un proiect energetic în Ungaria


Cum colaborează Franța cu Rusia în plin război, sfidând politica de sancțiuni a UE și SUA / O companie a statului francez a primit undă verde pentru a se implica alături de Rosatom, companie rusă de stat, într-un proiect energetic în Ungaria

Guvernul francez ar fi autorizat Framatome, o filială a operatorului de energie nucleară deținută de stat, să participe la un proiect de construcție în Ungaria, condus de Rosatom, compania de stat pentru energie nucleară din Rusia, care se lăuda recent că a înregistrat chiar o creștere importantă a exporturilor sale de energie.

Într-un articol publicat la 28 aprilie, ziarul francez Le Monde relatează, pe surse, că Parisul a dat undă verde Framatone să furnizeze echipamente pentru construcția a două noi reactoare nucleare de către Rusia la centrala nucleară Paks din Ungaria, argumentând că această colaborare nu ar încălca sancțiunile internaționale pentru că acestea nu vizează și industria nucleară.

„Guvernul francez a emis autorizația pentru Framatome, dar guvernul german nu a făcut acest lucru pentru Siemens. Așadar, studiem acum această problemă în strânsă colaborare cu Framatome", a declarat o sursă ungară pentru Le Monde.

The Kyiv Independent scrie că informația potrivit căreia Franța ajută la extinderea centralei nucleare din Ungaria, gestionată de Rusia, vine în contextul în care Ucraina a solicitat în mod repetat UE să sancționeze industria nucleară a Rusiei, îndemnând Occidentul să facă mai mult pentru a afecta veniturile Moscovei în contextul unui război brutal.

În ciuda faptului că unii legiuitori și diplomați din UE fac presiuni pentru a reduce legăturile cu Rosatom, Rusia are încă o influență puternică asupra peisajului energetic nuclear european, iar progresele au fost lente. Rusia exportă combustibil nuclear către reactoarele din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia și Finlanda, iar continentul se bazează în continuare pe uraniul rusesc.

În timp ce unele țări, precum Bulgaria, caută modalități de a reduce influența persistentă a Rusiei asupra sectorului său energetic, Ungaria a emis în luna august o autorizație pentru construcția, sub conducerea Rosatom, a două noi reactoare nucleare în orașul Paks din sudul țării. În prezent, centrala din Paks funcționează cu patru reactoare nucleare.

Chiar dacă Germania a fost reticentă în a livra Ungariei sistemul de control al reactorului pentru proiectul de extindere susținut de Rusia, Ungaria s-a bazat pe ajutorul Franței, potrivit Le Monde, care mai precizează că problema a fost discutată "discret" în timpul unei cine între președintele francez Emmanuel Macron și premierul ungar Viktor Orban la Palatul Elysée, în 13 martie, lucru relatat și de Financial Times.

La scurt timp după dineul oficial, Le Monde l-a citat pe ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, care a declarat: "din moment ce guvernul german blochează din motive politice participarea contractuală a Siemens Energy, dorim să ne bazăm mai mult pe francezi".

Proiectul de extindere a centralei nucleare din Ungaria, susținut de Rusia, „ar trebui să coste aproximativ 12,4 miliarde de dolari și va depăși dublul capacității centralei", potrivit unui articolul din august al Radio Free Europe/Radio Liberty care mai precizează că Rusia va oferi un împrumut de 10 miliarde de dolari pentru proiect.

Viktor Orban a încheiat acordul cu privire la proiectul de extindere cu președintele rus Vladimir Putin cu puțin timp înainte de invazia rusă în Ucraina în 2014. În ciuda întârzierilor, Orban a insistat să finalizeze proiectul până în 2030.

Participarea Franței la proiect ar putea indica disponibilitatea celor două țări de a-și duce cooperarea nucleară la un alt nivel, a relatat Financial Times la sfârșitul lunii martie.

Surse au declarat pentru Financial Times că participarea Rusiei la proiect ar putea să se estompeze dacă războiul din Ucraina va dura mai mult timp și dacă Occidentul va continua să impună sancțiuni împotriva Moscovei. Dar ziarul a adăugat că nu este clar dacă acest lucru ar însemna construirea unei noi centrale electrice sau pur și simplu înlocuirea Rosatom cu un alt partener.

Pierderea proiectului Paks ar fi „o lovitură serioasă" pentru Rosatom, a relatat ziarul, citându-l pe Maxim Samorukov, expert în Rusia la Fundația Carnegie.

Un oficial francez a declarat pentru Financial Times că atât Parisul, cât și Budapesta sunt pregătite să coopereze mai mult în industria energiei nucleare, dar "nu știm în acest stadiu dacă există o modalitate prin care Franța să obțină o parte mai mare din lucrările la Paks".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.