VIDEO "Nu puteam doar să stau și să privesc". Fosta deputată suedeză care s-a înscris în armata Ucrainei, interviu despre activitatea pe care o desfășoară în serviciul forțelor Kyivului


VIDEO "Nu puteam doar să stau și să privesc". Fosta deputată suedeză care s-a înscris în armata Ucrainei, interviu despre activitatea pe care o desfășoară în serviciul forțelor Kyivului

Într-un interviu acordat pentru Kyiv Post, fosta deputată suedeză Caroline Nordengrip, care s-a alăturat recent forțelor armate ucrainene (AFU) - devenind astfel prima femeie din străinătate care face acest pas (nota redacției: nu este vorba despre Legiunea Internațională, ci despre armata regulată) - a vorbit, printre altele, despre motivația deciziei sale, respectiv despre activitatea ei din prezent în serviciul forțelor Kyivului. De asemenea, Caroline Nordengrip a precizat că, în opinia ei, este probabil că războiul se va încheia anul acesta cu victoria Ucrainei. 

Vedeți video: 



Reporter: Știu că ați ajutat la pregătirea militară ucraineană de ceva vreme. De ce ați decis să vă înscrieți oficial în armata ucraineană? Care a fost motivația dvs.?

Caroline Nordengrip: Am avut informații complete (referitoare la război - n.red.) de când eram membră a Comisiei de Apărare din Parlamentul suedez. Nu puteam doar să stau și să privesc. Am simțit că trebuie să fac ceva. Și din moment ce ajutam deja la pregătirea soldaților, m-am gândit că trebuie să fac următorul pas. 

Reporter: Am o întrebare de ordin tehnic. Cum comunicați cu camarazii dvs.? Vă vorbesc în engleză?

Caroline Nordengrip: De obicei, am un traducător când fac antrenamente, dar încerc să învăț limba. Sunt implicată în pregătirea soldaților ucraineni de 270 de zile, așa că înțeleg destul de mult ucraineana, dar, din păcate, încă nu o vorbesc atât de bine pe cât o înțeleg.

Reporter: Ați servit anterior în forțele armate suedeze. Este diferit să serviți în armata Ucrainei? 

Caroline Nordengrip: Desigur că aici este puțin diferit pentru că e vreme de război. Ne antrenam pe timp de pace în Suedia. Așadar, nu dispui de tot echipamentul pe care ți-ai dori să-l ai tot timpul. 

Reporter: Care este impresia dumneavoastră despre armata ucraineană?

Caroline Nordengrip: Este foarte bună. Voluntarii pe care îi pregătim sunt foarte motivați. Femeile pe care le antrenăm chiar încearcă să dea tot ceea ce pot, sunt concentrate și motivate să se asigure că Ucraina rămâne liberă și independentă.

Reporter: De obicei, voluntarii străini se alătură Legiunii Internaționale. De ce ați decis să vă înrolați ca soldat obișnuit în brigada 47 a Ucrainei?

Caroline Nordengrip: Mi s-a oferit posibilitatea de a intra în armata regulată, ceea ce am preferat să fac. Sunt foarte bucuroasă că am avut ocazia să fac asta.

Reporter: Sunteți prima femeie internațională care s-a alăturat armatei ucrainene. Cum vă tratează unitatea dvs.?

Caroline Nordengrip: Sunt tratată foarte bine. Am slujit alături de brigada 47 de la începutul lunii octombrie și nu am avut niciodată probleme cu niciunul dintre băieți, respectiv cu nimic altceva. Deci, sunt foarte fericită aici. Este o brigadă foarte bună, drăguță.

Reporter: Câte femei servesc alături de dvs.?

Caroline Nordengrip: Încă două femei la antrenament, una care se concentrează pe pregătirea tactică și cealaltă pe medical. Nu știu câte sunt în total (în brigadă - n.red.).

Reporter: Aveți prieteni?

Caroline Nordengrip: Da, mulți. 

Reporter: Ce părere aveți despre ucrainenii care servesc aici?

Caroline Nordengrip: Îi iubesc. Îmi place simțul umorului și dăruirea de care dau dovadă pentru ceea ce fac. Sunt foarte fericită să fiu aici. Și ce pot să spun? Îmi place meseria mea.

Reporter: Ce sarcini ați primit? Care sunt îndatoririle dvs. în acest moment?

Caroline Nordengrip: Chiar acum, antrenez soldați. Dar acum avem o pauză de prânz.

Reporter: Care este cel mai provocator aspect al muncii dvs., în cadrul campaniei de instrucție?

Caroline Nordengrip: Cea mai mare provocare este să încerci să faci totul, să transmiți cât mai multe cunoștințe în timpul limitat pe care-l ai la dispoziție. Aș spune că aceasta este cea mai mare provocare.

Reporter: Ce părere aveți despre războiul Rusiei? Care va fi evoluția conflictului? Credeți că Ucraina va obține victoria?

Caroline Nordengrip: Da, cred că vom câștiga.

Reporter: De ce sunteți atât de sigură? Rușii sunt încă destul de puternici.

Caroline Nordengrip: Cred că ucrainenii au arătat destul de bine ceea ce sunt capabili să facă și nu se vor opri până când rușii nu vor ajunge pe propriul teritoriu. 

Reporter: Ne puteți spune care este situația care v-a impresionat cel mai mult în Ucraina?

Caroline Nordengrip: Ne alegem cu o mulțime de impresii despre oamenii pe care îi întâlnim, că sunt în autobuze sau merg pe jos, respectiv discutând cu soldații despre sentimentele lor, despre familiile lor și celelalte persoane drage. Așadar, există atât de multe destine diferite în acest război. Înveți atât de multe despre ce le face acest război oamenilor.

Reporter: Poate a existat o poveste care v-a impresionat cel mai mult?

Caroline Nordengrip: Cred că episodul care m-a emoționat cel mai mult a fost atunci când luam un autobuz care se îndrepta spre est. Era o fetiță care călătorea cu mama ei în acel autobuz. Își pierduse tatăl în război și acum se întorceau acasă pentru prima dată, ele locuind în est. Ea mi-a confecționat un mic înger păzitor, mi l-a oferit și s-a rugat să rămân în siguranță. Cred că acesta este momentul care m-a atins cel mai mult.

Reporter: Cum rămâne cu condițiile șederii dvs.? Este confortabil în prezent? 

Caroline Nordengrip: Să spunem așa, săptămâna trecută nu a fost foarte cald afară. Dar pentru mine e bine. Dacă pot face un duș cel puțin o dată pe săptămână, atunci sunt fericită.

Reporter: Ai un pat adevărat?

Caroline Nordengrip: Nu chiar. Dar nu cred că este așa rău. Este normal în armată.

Reporter: După ce a apărut vestea că v-ați înrolat în armata ucraineană, ați devenit faimoasă în Ucraina. Ce credeți despre asta?

Caroline Nordengrip: A trecut doar o săptămână, dar da, văd asta. Oamenii îmi fac poze când cred că nu mă uit și, desigur, soldații mă întreabă numele meu, asta întrucât folosesc un alt nume aici. Dar ei mă întreabă "Tu ești, Caroline?".

Reporter: Acest antrenament de care sunteți responsabilă cât timp durează? 

Caroline Nordengrip: Poate dura luni sau săptămâni. De obicei, am voluntari pentru o săptămână (pentru palierele mele de antrenament - n.red.), iar apoi aceștia au alte tipuri de pregătire cu instructori diferiți. În această săptămână vedem multe îmbunătățiri. După cum am spus mai devreme, ei chiar încearcă din greu. Și, desigur, dacă te străduiești din greu, atunci vei face progrese mereu. 

Reporter: Sunteți aici de mult timp. Vă este dor de Suedia? Veți vizita în curând Suedia?

Caroline Nordengrip: Momentan, așa cum am spus, am un contract, așa că nu pot merge. Da, desigur, îmi este dor de primăvara din Suedia, dar îmi place foarte mult Ucraina.

Reporter: Credeți că acest război va dura mult mai mult? Auzim păreri diferite: oamenii din tranșee spun că războiul va dura mult, în timp ce comandanții ucraineni spun că se va termina anul acesta. Ce credeți? 

Caroline Nordengrip: Cred că, probabil, se va încheia anul acesta.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.