A murit domnul George Cușa, fost deținut politic timp de 12 ani și supraviețuitor al reeducărilor de la Pitești, Gherla și Aiud. Dumnezeu să-l odihnească!


A murit domnul George Cușa, fost deținut politic timp de 12 ani și supraviețuitor al reeducărilor de la Pitești, Gherla și Aiud. Dumnezeu să-l odihnească!

S-a înălțat la Cer domnul George Cușa (97 ani), fost deținut politic timp de 12 ani și supraviețuitor al reeducărilor de la Pitești, Gherla și Aiud. Din informațiile mele, în acest moment mai trăiește un singur supraviețuitor al ororilor piteștene – domnul Alexandru Marinescu, fratele partizanului muscelean Ion Marinescu.  

De-a lungul ultimilor ani, domnul Cușa mi-a făcut onoarea de a-mi acorda trei interviuri – promit ca textul final să-l public pe Podul.ro, cândva în această vară. L-am vizitat în vara anului trecut, la Constanța. 

”Eram la Aiud, în 1962, când am avut un vis de o stranietate aparte. Se făcea că zburau îngerii în valuri peste casa mea, peste curte. Păreau stoluri de păsări fermecate, întregul cer fremăta ca o mare de aripi luminoase. Dintr-odată, cinci îngeri au coborât în curte, au luat-o pe fiica mea și au ridicat-o în tării”, mi-a spus, cu ochii pierduți către un ceva nedefinit.

În ‘64, la decret, când a fost eliberat după amar de ani și reeducări, lui George Cușa avea să i se confirme tragedia: în vârstă de doar patru ani și jumătate, fetița lui murise. A fost vorba de un malpraxis – micuței i se administrase o injecție greșită la dispensar.

(Domnul George Cușa / arhiva Podul.ro)

Timp de ani și ani de zile, soția sa, Despina Cușa, i-a înfruntat cu demnitate și curaj pe securiști, care făceau presiuni să divorțeze pentru a-i demola soțul pe interior. A ales rezistența și a refuzat categoric să-și părăsească bărbatul închis, pe care nu știa dacă îl va mai vedea vreodată, chiar dacă această atitudine a însemnat ostracizare și marginalizare în niște condiții extrem de grele. 

(Sursa foto: arhiva Podul.ro)

”Tu erai în închisoare, fata era pe deal, în cimitir, iar eu atât de singură acasă”, i-a spus.

Marea se zvârcolea undeva departe, printre blocuri, dar n-am avut ochi pentru ea. 

De-a lungul întregii sale vieți, domnul George Cușa a fost o pildă de moralitate și dârzenie, un mărturisitor esențial al rezistenței anticomuniste. Condoleanțe familiei. 

Dumnezeu să-l odihnească! Ce am pierdut astăzi nu vom mai recupera niciodată.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.