14 mai – haideți în Piața Revoluției! Martirii temnițelor comuniste vor fi comemorați și anul acesta


14 mai – haideți în Piața Revoluției! Martirii temnițelor comuniste vor fi comemorați și anul acesta

Fundația ”Ion Gavrilă Ogoranu”, Asociația ”Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei” și alte organizații civice vă așteaptă duminică, 14 mai 2023, în Piața Revoluției din Capitală (scuarul din jurul statuii lui Iuliu Maniu) pentru a-i comemora așa cum se cuvine pe martirii și eroii din temnițele comuniste.

Amintim că 14 mai este declarată Zi Națională de comemorare a martirilor din închisorile totalitarismului roșu (conform Legii 127 / 2017).

Comemorarea va avea loc într-un loc simbolic – în fața clădirii Ministerului de Interne, locul de anchetă și de detenția a mii de luptători anticomuniști, unii murind sub tortură.  

Manifestarea comemorativă este și o formă de atitudine față de politica memoricidă, de îngrădire a promovării Memoriei Rezistenței anticomuniste, de falsificare a istoriei recente și interzicerii perpetuării memoriei unor martiri ai temnițelor comuniste, dar și față de continuarea discriminării unor categorii de copii ai foștilor deținuți politici și luptători ai Rezistenței, privați de drepturile lor legitime. 

Programul manifestației

– ora 18.30-19.00: adunarea participanților; cântecele Rezistenței și ale închisorilor comuniste;

– ora 19.00: deschiderea manifestării, prin intonarea Imnului Regatului României și Imnului de stat al României (Deșteaptă-te, Române!); moment de reculegere;

– ora 19.15: slujba de pomenire a luptătorilor din Rezistența anticomunistă și a tuturor celor morți în pușcăriile și lagărele regimului comunist;

– ora 19.45: luări de cuvânt ale invitaților;

– ora 21.00 – aprinderea torțelor și lumânărilor; apelul celor căzuți în Rezistența anticomunistă, în lagăre și în închisori;

– ora 21.15 – Marșul Memoriei – retragerea cu torțe (Calea Victoriei – Bd. Elisabeta – str. Silfidelor – Biserica Sf. Ilie Gorgani);

– ora 22.00 – încheierea manifestării.

Îndemnăm participanții să poarte drapele tricolore sau portrete ale unor martiri ai temnițelor. De asemenea, încurajăm, pt cei care dispun si doresc, si daca vremea este favorabilă, portul costumului tradițional sau al unor elemente ale acestuia.

Va asteptam!

Detalii la telefon 0722749249, e-mail: [email protected].

(Foto deschidere: Fortul 13 Jilava / sursa: arhiva Podul.ro)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.