A murit devorat de TBC în pușcăriile comuniste. Așa s-a stins studentul Niță Brașov, liderul studenților teologi din cadrul Universității București, la 8 mai 1950


A murit devorat de TBC în pușcăriile comuniste. Așa s-a stins studentul Niță Brașov, liderul studenților teologi din cadrul Universității București, la 8 mai 1950

Liga Studenților – LS Iași amintește, pe Facebook, că la 8 mai 1950 s-a stins din viață deținutul politic Niță Brașov, la penitenciarul Târgu-Ocna, devorat de TBC-ul care l-a chinuit întreaga detenție, după ce se îmbolnăvise în perioada petrecută la Jilava. Studentul Niță Brașov a fost liderul studenților teologi din cadrul Universității București, fiind aruncat nevinovat în spatele gratiilor.

Vă prezentăm în integralitate comentariile Ligii Studenților – LS Iași: 

”8 mai 1950 - moare în spitalul-penitenciar Târgu-Ocna studentul Niță Brașov, lider al studenților teologi de la Universitatea din București.

Născut la 25 martie 1926 în comuna Măstăcani (județul Galați), acesta a urmat școala primară în localitatea natală, după care s-a înscris la Seminarul Teologic din Galați. În 1945 a început cursurile la Facultatea de Teologie din București.

După instaurarea guvernului Petru Groza la 6 martie 1945, a încearcat coagularea unui grup de studenți anticomuniști la Facultatea de Teologie din București, la care au aderat teologi precum Roman Braga, Constantin Vaman, Nicolae Bordaşiu, Leonida Plămădeală şi alţii. De asemenea, a frecventat ,,Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim, devenind un apropiat al monahului Sandu Tudor.

Activitatea sa anticomunistă în rândul organizațiilor studențești a atras atenția organelor represive. A fost arestat la 14 iulie 1948 și condamnat la 6 ani de temniță grea. A fost închis la Jilava, unde a contractat TBC, apoi la Piteşti, închisoare destinată studenților anticomuniști. Este transferat la „Penitenciarul-spital” Văcăreşti, apoi la Târgu-Ocna. Boala i s-a agravat, încât la 8 mai 1950, ora 6:00, când Niţă Braşov a trecut la cele veşnice”.

Veșnica lui pomenire!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.