Forțele ucrainene au avansat în zona altor două localități de lângă Bahmut, forțând trupele rusești să se retragă


Forțele ucrainene au avansat în zona altor două localități de lângă Bahmut, forțând trupele rusești să se retragă

Forțele ucrainene continuă să contraatace în zona orașului Bahmut, pe fondul acestei contraofensive apărând în spațiul public mai multe afirmații, neconfirmate însă din surse credibile, privind noi câștiguri teritoriale minore ale trupelor Kievului la sud-vest de oraș începând cu data de 13 mai. 

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) citează un milblogger rus care a afirmat că forțele ucrainene au stabilit noi poziții la periferia orașului Kurdyumivka (14 km sud-vest de Bahmut) și au împins forțele rusești în spatele canalului Siversky Donets-Donbas din zonă. Milbloggerul a mai susținut că forțele ucrainene au avansat spre Klishchiivka (7 km sud-vest de Bahmut) din direcția Predtechyne (16 km sud-vest de Bahmut). 

ISW precizează că nu avea încă o confirmare vizuală a acestor câștiguri ucrainene suplimentare la sud-vest de Bahmut sau în altă parte în zona mai largă a Bakhmutului până la data de 13 mai. Comandantul grupării ucrainene a forțelor din estul Ucrainei, generalul-colonel Oleksandr Sîrskîi a declarat la 13 mai că forțele ucrainene avansează în zone nespecificate ale frontului, iar Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ucrainene desfășoară în prezent operațiuni active în zona Bahmut. 

Purtătorul de cuvânt al Grupării de forțe din estul Ucrainei, colonelul Serhii Cherevaty, a declarat la 13 mai că forțele ucrainene au eliberat 17,3 kilometri pătrați de teritoriu în direcția Bahmut în trei zile de contraatacuri. ISW a evaluat la 13 mai că forțele ucrainene au eliberat 16,85 kilometri pătrați în zona Bakhmut în timpul contraatacurilor recente. 

Un important milblogger rus a afirmat că recentele contraatacuri ucrainene limitate și reușite la nord de Khromove (imediat la vest de Bahmut) au degradat capacitatea forțelor rusești de a intercepta autostrada O0506 dintre Khromove și Chasiv Yar (13 km la vest de Bahmut), o linie de comunicare terestră importantă pentru forțele ucrainene care operează în Bakhmut însuși. Milbloggerul a susținut că retragerile rusești ca răspuns la recentele contraatacuri ucrainene au avut loc în zone relativ mici ale liniei frontului, dar a avertizat că aceste "regrupări" ar putea deveni mai semnificative dacă forțele rusești nu reușesc să stabilizeze linia frontului. 

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigozhin, a susținut pe 12 mai că discuțiile despre retrageri tactice ale Rusiei sunt un nonsens, deoarece forțele rusești continuă să abandoneze pur și simplu poziții în locații nespecificate.

Și tot presa rusă și milbloggerii ruși au relatat că două elicoptere rusești Mi-8, un bombardier Su-34 și un avion de vânătoare Su-35 s-au prăbușit în regiunea Briansk la 13 mai, iar unele surse rusești au afirmat că acest lucru a fost cauzat de apărarea aeriană ucraineană. Imagini surprinse din satelit arată urmările prăbușirii în apropiere de Surestskii Muravei și Klintsy, la aproximativ 50 km de granița ucraineană. 

Milbloggeri ruși au speculat că toate cele patru aeronave s-au prăbușit ca urmare a unui atac coordonat al Ucrainei cu ajutorul sistemelor de apărare aeriană trase în zona de graniță din regiunea Cernihiv. Ministerul rus al Apărării (MoD) nu a reacționat încă la acest incident la momentul publicării acestei informări a ISW. Oficialii ucraineni s-au abținut în mod similar de la comentarii cu privire la incidente. Cu toate acestea, mai mulți milbloggeri ruși au profitat de incident pentru a critica aspecte legate de modul în care forțele aerospațiale rusești conduc operațiunile aeriene și pentru a acuza conducerea responsabilă de aceste aeronave de neglijență gravă și incompetență. Milbloggeri au avertizat cu privire la capacitățile ucrainene și au cerut represalii dure împotriva Ucrainei.

Vă invităm pe canalul nostru de Telegram pentru filmări din prima linie a frontului. 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.