"Rusia să-și țină mâinile cât mai departe de Turcia!" - principalul contracandidat al lui Erdogan acuză Rusia de amestec în alegerile prezidențiale. Ce spun SONDAJELE


"Rusia să-și țină mâinile cât mai departe de Turcia!" - principalul contracandidat al lui Erdogan acuză Rusia de amestec în alegerile prezidențiale. Ce spun SONDAJELE

Kemal Kılıçdaroğlu, contracandidatul lui Erdogan, a acuzat Rusia de amestec în alegerile prezidențiale. El susține că autoritățile ruse se află "în spatele montajelor, conspirațiilor, conținutului deep fake și înregistrărilor".

"Dacă vreți ca prietenia noastră să continue și după 15 mai, țineți-vă mâinile cât mai departe de statul turc. Noi suntem în continuare în favoarea cooperării și a prieteniei", a declarat Kılıçdaroğlu.

La 7 mai, președintele turc în exercițiu – Recep Tayyip Erdoğan – le-a arătat susținătorilor săi o înregistrare video în care apare Kemal Kılıçdaroğlu îndemnându-i pe telespectatori să voteze. Câteva secunde mai târziu, în videoclip apare Murat Karayilah, liderul Partidului Kurdistan al Muncitorilor, care este considerat partid terorist în Turcia. La 8 mai, Deutsche Welle a relatat că videoclipul prezentat nu este autentic: jurnaliștii susțin că a fost editat în mod deliberat în două părți diferite pentru a-l acuza pe liderul opoziției de legături cu militanții kurzi.

Erdogan a condus Turcia timp de 20 de ani, mai întâi ca prim-ministru (din 2003) și apoi ca președinte (începând cu 2014).  Cu doar câteva zile înainte de alegeri, Erdogan a declarat că va majora salariile a 700.000 de funcționari publici cu 45%, până la un minim de 770 de dolari, transmite nokta.md (detalii AICI).

Astăzi în Turcia au loc alegeri prezidențiale. Potrivit sondajelor, Erdoğan riscă să piardă. Principalul rival al actualului președinte este candidatul opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, în vârstă de 74 de ani, deputat turc și lider al Partidului Popular Republican. Potrivit ultimului sondaj, Erdogan se află la 5 procente în spatele adversarului său - are 43,7% față de 49,3% pentru Kılıçdaroğlu. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale este programat pentru 28 mai, dacă nu va exista un câștigător clar cu peste 50% din voturi pe 14.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.