Trădare sau capcană? Prigojin s-a oferit să furnizeze Ucrainei informații despre pozițiile trupelor ruse pentru a fi atacate, dar a fost refuzat. Ce dorea să obțină șeful grupării teroriste Wagner


  • ACP
  • May 15, 2023 11:28
  • 804
Trădare sau capcană? Prigojin s-a oferit să furnizeze Ucrainei informații despre pozițiile trupelor ruse pentru a fi atacate, dar a fost refuzat. Ce dorea să obțină șeful grupării teroriste Wagner

Conform Washington Post, comandantul și proprietarul grupului Wagner, Prigojin, ar fi făcut Ucrainei oferta de a-i oferi informații despre pozițiile trupelor ruse, pentru a le putea ataca, dacă armata ucraineană se retrage din jurul localității Bakhmut, unde s-au dat lupte foarte grele de la începutul anului și trupele lui au suportat pierderi foarte grele.  

Publicația americană preia documente ale serviciilor de informații ale SUA scurse de platforma Discord, care arată că Prigojin ar fi transmis la începutul lunii ianuarie propunerea sa către Direcția de Informații Militare a Ucrainei, cu care a menținut legătura în secret în timpul războiului, în timp ce își vărsa public furia pe comandanții ruși pentru că nu i-au aprovizionat suficient trupele cu muniții si echipamente de luptă. Comandantul trupelor Wagner a ținut legătura secretă cu serviciile de informațiile ucrainene atât prin apeluri  telefonice, cât și prin întâlniri în persoană cu ofițeri ucraineni de resort, într-o țară nespecificată din Africa, conform informațiilor scurse pe rețelele sociale. Printre altele, Prigojin i-ar fi spus unui ofițer de informații ucrainean că armata rusă se confruntă cu provizii limitate de muniție și ar fi îndemnat forțele ucrainene să lanseze un asalt la granița Crimeei pe fondul scăderii moralului trupelor ruse.

Doi oficiali ucraineni au confirmat pentru Washington Post că Prigojin a vorbit de mai multe ori cu direcția de informații ucraineană cu privire la Bakhmut, dar comandanții ucraineni au considerat că propunerile sale ar fi doar o altă încercare de a atrage într-o capcană trupele ucrainene - fapt suspectat și la Washington - iar pe cale de consecință i-au respins ofertele. 

Documentele indică și faptul că s-a suspectat la Kyiv că Moscova este la curent cu comunicările lui Prigojin cu serviciile secrete ucrainene și, posibil, chiar cu negocierile sale secrete despre Bakhmut. În acest timp șeful serviciilor secrete militare al Ucrainei, Kyrylo Budanov, "se aștepta ca rușii să folosească detalii din discuțiile secrete ale lui Prigojin și din întâlnirile sale cu ofițerii lor din Africa pentru a-l face să pară că o fi un agent ucrainean".

Alte documente secrete publicate pe rețelele sociale dezvăluie o luptă pentru putere între Prigojin și oficiali de rang înalt, inclusiv ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, dar și faptul că oficialii din Ministerul Apărării de la Moscova s-au întrebat în mod privat cum să răspundă criticilor lui Prigojin asupra performanței armatei regulate și cererilor sale de mai multe resurse, despre care aparent au recunoscut că nu sunt nemulțumiri ilegitime.  

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a confirmat contactele cu Prigojin, spunând că "aceasta este o chestiune de informații militare" și s-a opus, de asemenea, față de difuzarea publică a informațiilor clasificate, care ar fi, în opinia sa, benefice Rusiei.  

Kremlinul, în schimb, nu a răspuns unei solicitări de comentarii despre comunicările lui Prigojin cu Ucraina.  

În același timp, întrebat duminică de contactele cu serviciile de informații ucrainene, Prigojin a răspuns pe canalul Telegram: "Da, desigur, pot confirma această informație, nu avem nimic de ascuns de serviciile speciale străine. Budanov și cu mine suntem încă în Africa", dar nu a răspuns imediat la întrebarea cu privire la oferta sa de a dezvălui pozițiile trupelor ruse în schimbul retragerii ucrainene în Bakhmut. (sursa: Washington Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.