Operațiune anticorupție de amploare în Ucraina. A fost arestat președintele Curții Supreme, suspectat că ar fi primit mită în valoare de trei milioane de dolari pentru o sentință favorabilă în dosarul unui afacerist controversat


Operațiune anticorupție de amploare în Ucraina. A fost arestat președintele Curții Supreme, suspectat că ar fi primit mită în valoare de trei milioane de dolari pentru o sentință favorabilă în dosarul unui afacerist controversat

Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU) și Procuratura Specializată Anticorupție (SAPO) au anunţat, luni seara, că investighează acte de corupţie pe scară largă în cadrul Curţii Supreme, distribuind o fotografie cu teancuri de dolari aliniate pe o canapea, realizată, se pare, ca urmare a unui flagrant, după cum relatează Reuters citând Ukrainska Pravda şi Zerkalo nedeli.

NABU nu a nominalizat vreo persoană acuzată de corupţie, dar publicații ucrainene au dezvăluit că ar fi vorba despre preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Vsevolod Kniaziev, care a fost arestat sub suspiciunea de luare de mită în valoare de aproximativ trei milioane de dolari.

Preşedintele Curţii Supreme, Vsevolod Kniazev, ar fi fost prins în flagrant când primea mita, a transmis Ukrainska Pravda, preluată și de Kyiv Independent.

Reuters nu a putut verifica aceste informaţii în mod independent.

Autorităţile anticorupţie de la Kiev au postat fotografia cu teancurile de dolari pe pagina lor de Facebook, precizând că descoperirea a fost făcută în urma investigaţiilor efectuate de NABU şi de Procuratura Specială Anticorupţie (SAP).

„NABU şi SAP au descoperit acte de corupţie pe scară largă în cadrul Curţii Supreme, în special o schemă care permite obţinerea de avantaje necuvenite de către conducerea şi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie", se arată în comunicatul celor două agenţii. "Acţiuni urgente de investigaţie sunt în curs de desfăşurare", se mai spune în text, din care nu rezultă clar cine se presupune că ar fi dat mită, cui şi de ce.

Kniazev, în vârstă de 43 de ani, a fost instalat în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme în octombrie 2021, după ce a fost votat pentru această poziție de colegi magistrați.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis în mod repetat o luptă mai hotărâtă împotriva mitei, un flagel pe larg răspândit în ţara sa. Scopul principal al lui Zelenski este să arate că Ucraina este pregătită să negocieze pentru aderarea la Uniunea Europeană.

De altfel, Bruxellesul a făcut din lupta împotriva corupţiei o condiţie prealabilă pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. În pofida progreselor realizate în ultimii ani, Ucraina se clasează pe locul 116 din 180 de ţări într-un clasament al Indicelui de percepţie a corupţiei realizat de Transparency International.

Zerkalo nedeli citează o sursa care afirmă că banii proveneau de la persoane care urmăreau obținerea unei hotărâri judecătoreşti în favoarea miliardarului ucrainean Konstantin Jevago, patronul uzinei din domeniul mineritului Ferrexpo, care a fost arestat în Franţa în decembrie, la cererea Kievului, sub acuzaţia de deturnare de fonduri.

Sursa Zerkalo nedeli a indicat de asemenea că percheziţii erau în curs de desfăşurare la domiciliile altor 18 judecători ai Curţii Supreme, implicaţi în dosarul legat de firma lui Jevago Ferrexpo.

Dosarul vizează răscumpărarea a aproximativ 40,2% din acţiunile filialei din Ucraina a companiei, Ferrexpo Poltava Mining, care a fost vândută lui Jevago şi altor părţi.

Potrivit presei ucrainene, Curtea Supremă a analizat cazul privind deținerea de către Jevago a 40,19% din Poltava Mining and Processing Plant, care face parte din grupul Ferrexpo, și a hotărât că acesta poate păstra acțiunile respective.

Pe 2 februarie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că contabilul-șef al fabricii a fost acuzat de evaziune fiscală și falsificare de documente. Potrivit anchetei, în perioada 2018-2021, suspectul a introdus informații false în documentele companiei, ceea ce a condus la evitarea plății taxelor în valoare de 2 miliarde de grivne (54,6 milioane de dolari SUA) la bugetul de stat.

SURSE: agerpres.ro, kyividenpendent.com

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.