Rusia a recrutat teroriști ai Statului Islamic pentru a-i infiltra în Ucraina, Turcia și SUA / Senatorul american Lindsey Graham îi cere răspicat lui Antony Blinken să declare Rusia drept stat sponsor al terorismului


Rusia a recrutat teroriști ai Statului Islamic pentru a-i infiltra în Ucraina, Turcia și SUA / Senatorul american Lindsey Graham îi cere răspicat lui Antony Blinken să declare Rusia drept stat sponsor al terorismului

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a recrutat foști luptători ai Statului Islamic pentru a-i infiltra în Ucraina, Turcia și Statele Unite, dezvăluie site-ul independent Meduza, citând patru luptători recrutați.

Publicația a precizat că o sursă anonimă apropiată FSB a confirmat încercările regulate, dar în mare parte nereușite, de a penetra cercurile militare din Ucraina.

Meduza a intervievat un fost luptător rus al Statului Islamic care a executat patru ani din 20 de ani de închisoare, pedeapsa fiindu-i redusă în schimbul acceptării de a lucra pentru FSB în Ucraina.

Luptătorul, Baurzhan Kultanov, a declarat că FSB a decis, în cele din urmă, să-l trimită în Turcia în primăvara anului 2022, unde a spus că i s-a trasat misiunea de a aduna informații despre încercările clandestine de a trimite luptători în Ucraina.

În Ucraina, FSB l-ar fi vizat pe șeful unui batalion de voluntari care luptă de partea Ucrainei din 2014 și care are în rândurile sale tătari din Crimeea și ceceni.

„Ești ochii și urechile noastre acolo, dar nu ești singurul", își amintește Kultanov că i-ar fi spus ofițerii FSB.

„Ar fi frumos să te transformăm într-un agent dublu și chiar triplu, astfel încât alte servicii speciale să dorească să te recruteze", au continuat aceștia.

„Nu trebuie să inventezi nimic... Ești într-adevăr un terorist și un musulman care a făcut închisoare aici. Spune-le doar că nu-ți plac Rusia și FSB-ul și că vrei să ajuți. Te vor primi cu brațele deschise", își amintește Kultanov că i-a spus unul dintre ofițeri, Alexander Gushin.

Ucraina preciza în ianuarie 2023 că a identificat peste 600 de agenți ruși.

Kultanov este în prezent încarcerat în Turcia sub acuzația de încălcare a normelor de imigrare. Meduza scrie că acesta a solicitat azil politic reclamând că va fi încarcerat și ucis dacă va fi deportat în Rusia.

Meduza a citat un alt fost luptător al ISIS care ar fi luptat alături de Kultanov în Siria, identificat drept Karim din republica rusă Daghestan, care a declarat că eforturile de recrutare ale Rusiei în Ucraina sunt un secret cunoscut de multă lume. 

„De aceea nimeni nu are încredere în nimeni" în rândul diasporei musulmane ruse, a declarat Karim, citat.

Autoritățile americane au reținut aproximativ 50 de ruși presupuși a fi agenți FSB la granița dintre SUA și Mexic de când Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie 2022, a declarat Vera Mironova, cercetător în domeniul terorismului, pentru Meduza.

„Cei mai mulți dintre ei spun 'Sunt activist, lucrător al unui ONG sau jurnalist'. Am participat la proteste și acum sunt persecutat. Lăsați-mă să intru'", a declarat Mironova, citând contacte neidentificate ale Departamentului pentru Securitate Internă.

Unii se predau poliției de frontieră a SUA precizând că sunt agenți FSB nemulțumiți, trimiși să spioneze activiștii și jurnaliștii opoziției ruse, a adăugat Mironova.

Meduza a declarat că un activist rus anonim și-a amintit că a participat la o întâlnire la Kremlin în 2020 cu Timur Prokopenko, un înalt oficial responsabil cu politica internă, în cadrul căreia au fost discutate planurile de a trimite „activiștii falși" în SUA.

FSB, serviciul de securitate ucrainean SBU și Kremlinul nu au răspuns la solicitările de a comenta investigațiile siteului Meduza.

Fără o legătură directă cu recentele dezvăluiri de mai sus, în contextul unor audieri din cadrul Comisiei de Credite a Senatului SUA, secretarul de stat american Antony Blinken a admis pentru prima dată că Rusia ar putea fi recunoscută ca stat sponsor al terorismului.

Precizările lui Blinken au fost făcute în timpul unei discuții cu senatorul republican Lindsey Graham, care a insistat ca Rusia să fie desemnată drept stat sponsor al terorismului.

„Cu toții vrem ca Beijingul să nu mai ajute Rusia, nu-i așa? Am o idee. 100 de senatori americani au propus să declarăm Rusia drept stat sponsor al terorismului pentru a descuraja țări precum China să le furnizeze arme", a subliniat Graham.

„Au trecut luni de zile și nu s-a întâmplat nimic. Domnule secretar de stat, îmi place foarte mult de dumneavoastră, dar nu veți declara niciodată Rusia drept stat sponsor al terorismului, nu-i așa?", a întrebat Graham (foto jos).

Blinken a răspuns scurt: "Niciodată să nu spui niciodată". Imagini VIDEO cu intervenția senatorului Graham AICI

În discuția sa cu senatorul, Blinken a continuat spunând că, în opinia sa, sancțiunile deja în vigoare și puterile de care dispun Statele Unite au reușit să descurajeze Beijingul să ofere asistență militară Moscovei.

Desemnarea Rusiei ca stat sponsor al terorismului ar duce la izolarea internațională a Moscovei și ar forța SUA să impună restricții suplimentare asupra țărilor care interacționează cu Kremlinul. Departamentul de Stat este cel care are autoritatea de a stabili acest statut.

Context: Administrația Biden a respins anterior cererile de desemnare a Rusiei ca stat sponsor al terorismului, afirmând că acest lucru ar lega mâinile SUA în angajamentul său cu Rusia în ansamblu și ar bloca orice eforturi diplomatice pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.