VIDEO. Rușii fug înspăimântați din regiunea Belgorod, atacată de partizani ruși ostili regimului de la Kremlin / Sediul regional al FSB ar fi sărit în aer / Un fost deputat rus precizează că niciun soldat ucrainean nu a trecut granița, fiindcă „regimul Putin” nu poate fi înlocuit decât de ruși. „Este treaba noastră. Nu ar fi corect ca ucrainenii să-și dea viața pentru libertatea noastră”


VIDEO. Rușii fug înspăimântați din regiunea Belgorod, atacată de partizani ruși ostili regimului de la Kremlin / Sediul regional al FSB ar fi sărit în aer / Un fost deputat rus precizează că niciun soldat ucrainean nu a trecut granița, fiindcă „regimul Putin” nu poate fi înlocuit decât de ruși. „Este treaba noastră. Nu ar fi corect ca ucrainenii să-și dea viața pentru libertatea noastră”

Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a precizat, pentru agenția de presă de stat rusă RIA Novosti, că majoritatea locuitorilor din satele de frontieră din regiunea rusă Belgorod, inclusiv cei din orașul Grayvoron, au fugit. 

Presa rusă a relatat, de asemenea, luni spre marți noapte, despre o explozie puternică produsă la Belgorod, echipe de intervenție deplasându-se la sediul FSB din regiune, fapt care a alimentat speculațiile cu privire la un posibil atac asupra acestuia. 

Într-o altă așezare din regiune, o bombă a lovit o clădire administrativă, guvernatorul Gladkov raportând că este vorba de un imobil din satul Borisovka.

 

„În prezent, suntem aproape de finalizarea inspecției din casă în casă a satelor de frontieră și a orașului Grayvoron. Cea mai mare parte a populației a părăsit zona. Pe cei care nu au mijloacele necesare, îi ajutăm cu transportul, iar cei care au mijloacele necesare pleacă cu propriile vehicule", a mai declarat Gladkov. 

Tot oficial rus a anunțat o „operațiune antiteroristă" în regiunea Belgorod, pe fondul atacurilor presupuse a fi organizate de forțe antiguvernamentale rusești.

În timpul unor astfel de operațiuni, autoritățile ruse pot pune în aplicare controale de identificare sporite și prezența forțelor de ordine în zonele publice, pot impune evacuări obligatorii în anumite regiuni și pot închide temporar instalațiile industriale care manipulează materiale explozive, radioactive, chimice sau biologice.

Anterior, la 22 mai, gruparea „Corpul Voluntarilor Ruși”, care ar fi luptat de partea Ucrainei, a afirmat că membrii săi au desfășurat operațiuni de luptă în regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina. Unii chiar ar fi capturat vehicule blindate de transport aparținând FSB. Imagini video pe pagina de Telegram a PODUL.

Un grup similar, Legiunea „Libertate pentru Rusia”, a declarat că se "întoarce acasă" în Rusia și i-a îndemnat pe cetățenii ruși să nu se opună sosirii lor. Ulterior, grupul a raportat că a capturat așezările Kozinka și Gora-Podol și a fi început un asalt asupra orașului Grayvoron din regiunea Belgorod.

Potrivit lui Gladkov, trei persoane au fost rănite în Grayvoron ca urmare a ceea ce el a numit un atac al unui grup de sabotaj ucrainean. Anterior, el a afirmat că două persoane au fost rănite într-un atac asupra unui sat din apropierea Grayvoronului.

Ilya Ponomarev, fost deputat rus, despre care publicații ucrainene scriu că este liderul aripii politice a Legiunii pentru „Libertate pentru Rusia”, a declarat din Kiev, luni seară,a pentru postul britanic LBC că în atacurile din regiunea Belgorod sunt implicați numai cetățeni ruși. „Nici măcar un singur soldat ucrainean nu a trecut granița”. 

„În cele din urmă, acest război se poate încheia doar la Moscova, când regimul lui Putin va fi înlocuit și, evident, acest lucru nu va fi făcut de ucraineni, de forțele NATO, forțele britanice sau mai știu eu cine, ci de ruși. Este treaba noastră. Le suntem însă recunoscători ucrainenilor care ne ajută cu pregătirea forțelor noastre și cu echipamentul necesar. Dar este treaba noastră. Nu ar fi corect ca ucrainenii să-și dea viața pentru libertatea noastră", a mai spus Ponomarev. VIDEO la finalul textului!

Serviciul de informații militare al Ucrainei a precizat că este vorba despre o operațiune derulată, în regiunea de graniță Belgorod, de „cetățeni ruși cu mentalitate de opoziție" din două grupuri paramilitare (Corpul de Voluntari Ruși și Legiunea „Libertate pentru Rusia”), potrivit trustului de presă ucrainean Hromadske, citat de Reuters

Hromadske l-a citat pe purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare, Andriy Yusov, care a declarat că Legiunea „Libertate pentru Rusia” și „Corpul Voluntarilor Ruși” sunt responsabile pentru incursiune. 

„Responsabilitatea pentru aceste evenimente a fost asumată de cetățeni din Rusia, în special de RDK și de Legiunea 'Libertate pentru Rusia'", a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare, Andriy Yusov, folosind acronimul pentru Corpul Voluntarilor Ruși.

„Cred că nu putem decât să salutăm cu toții acțiunile decisive ale cetățenilor ruși cu mentalitate de opoziție, care sunt pregătiți pentru o luptă armată împotriva regimului criminal al (președintelui) Vladimir Putin".

Iusov a declarat că operațiunea de la Belgorod va crea o "zonă de securitate" pentru a-i proteja pe ucraineni de atacurile transfrontaliere ale Rusiei.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.