Biroul de Investigații de Stat (SBI) al Ucrainei: A existat o TRĂDARE printre ofițeri în timpul apărării Mariupolului. Cum s-au predat 277 de militari ucraineni, lăsând frontul descoperit în fața invadatorilor ruși / Anna Neplii


Biroul de Investigații de Stat (SBI) al Ucrainei: A existat o TRĂDARE printre ofițeri în timpul apărării Mariupolului. Cum s-au predat 277 de militari ucraineni, lăsând frontul descoperit în fața invadatorilor ruși / Anna Neplii

Pe 16 mai, Biroul de Investigații de Stat (SBI) al Ucrainei a anunțat că unul dintre ofițerii Batalionului 501 marină e suspectat de înaltă trădare. Potrivit unui ordin de-al său – raportează SBI – rușii au capturat nu mai puțin de 277 soldați ucraineni ai batalionului amintit. SBI nu a nominalizat numele acuzatului, însă presa ucraineană a dezvăluit că este vorba despre locotenentul major Kostyantyn Bezsmertny, fostul șef al departamentului logistic. Potrivit anchetei, acesta și-a trădat jurământul, colaborând cu inamicii ruși.

Informațiile SBI susțin că unul dintre ofițerii Batalionului 501 marină a profitat de situația dificilă în care se aflau apărătorii orașului Mariupol și l-a încurajat pe comandant să oprească acțiunile defensive. Drept urmare, la 4 aprilie 2022, 277 de soldați ucraineni și-au depus armele și s-au predat cotropitorilor ruși. De fapt, li s-a ordonat să se ”mute”, dar în realitate ”mutarea” a însemnat predarea. 

Ulterior, tot în luna aprilie, presa rusă a răspândit informația că ”militarii Batalionului 501 marină s-au predat voluntar în Mariupolul încercuit”. 

”Celor 277 de militari ai batalionului li s-a ordonat să se mute, dar în realitate au fost transportați în așa-zisa republică populară Donețk. Întrucât soldații au fost induși în eroare ei nu au recunoscut și nu au putut recunoaște caracterul ilegal al ordinului de capitulare”, a explicat Olga Chykanova, purtătoarea de cuvânt a SBI.  

Din moment ce soldații au fost induși în eroare pentru a ajunge în situația de a se preda, SBI a decis să închidă procedurile îndreptate împotriva Batalionului 501 marină, asupra căruia plana suspiciunea de dezertare. Asta deschide calea restabilirii drepturile încălcate ale soldaților, inclusiv reluarea plăților către rudele acestora. 

Înainte de acest episod, în urmă cu un an, autoritățile au demarat o anchetă în cazul Batalionului 501 marină, cazul intrând sub incidența articolului 430 din Codul penal al Ucrainei – ”Predarea voluntară”, care sancționează drastic transferul de personal militar sub puterea inamicului. În speța aceasta s-a acuzat oprirea deliberată a oricărei rezistențe deși existau condiții pentru continuarea acesteia. Dacă instanța va decide că a existat o încălcare a articolului 430, pușcașii marini ar risca condamnări cu închisoarea de la 7 la 10 ani. 

Potrivit experților militari, predarea celor 277 de militari a lăsat descoperită o secțiune semnificativă a frontului ceea ce a cauzat o deteriorare a apărării Azovstal. 

În prezent, cei mai mulți militari ai Batalionului 501 marină sunt în captivitatea rusească, inclusiv comandantul Mykolay Biryukov. Doar 10 soldați dintre cei 277 au fost eliberați, aceștia susținând la unison că nu aveau nici cea mai vagă idee referitoare la faptul că urmau să se predea. 

”Toți spun că nu știau că vor trebui să se predea. Unii au fost informați că ar trebui să meargă după întăriri, altora li s-a spus că ar fi fost organizat un ‹culoar verde›”, a susținut Anastasia, soția unuia dintre militarii în cauză, la 25 aprilie, potrivit Mipl.  

Autoritățile SBI au constatat că ofițerul suspect al Batalionului 501 marină (despre care presa ucraineană susține că e Kostyantyn Bezsmertny) și-a continuat activitățile subversive și după episodul consumat la Mariupol. Ulterior s-a mutat în Berdiansk (regiunea Zaporizhzhia), de unde e de baștină. Potrivit acuzațiilor SBI, odată ajuns la Berdiansk, ofițerul a început să-i instige pe militarii ucraineni să treacă la inamic, să trădeze. Mai mult, acesta a promis o recompensă pentru aceia care îi vor furniza informații despre mișcările trupelor ucrainene. Ancheta SBI a stabilit cel puțin 3 astfel de incidente separate în perioada aprilie-iunie 2022. 

Pe baza informațiilor obținute, fostul șef al serviciului logistic al Batalionului 501 marină a fost informat despre suspiciunea de înaltă trădare. Acest articol din Codul penal al Ucrainei prevede închisoarea pe viață. 

În prezent este în desfășurare cercetarea preliminară a urmăririi penale, fiind identificate și alte persoane ce ar putea fi implicate în infracțiunile amintite mai sus. Îndrumarea procedurală este asigurată de Parchetul Specializat de Apărare al Parchetului General. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.