Moscova și Minsk se cutremură. Sprijinirea internațională a unei eventuale revolte armate a belarușilor împotriva regimului Lukașenko, solicitată de un general polonez. Reacția Kremlinului


Moscova și Minsk se cutremură. Sprijinirea internațională a unei eventuale revolte armate a belarușilor împotriva regimului Lukașenko, solicitată de un general polonez. Reacția Kremlinului

Generalul Waldemar Skrzypczak, fost comandant al Forțelor Terestre poloneze, consideră că perspectiva unei revolte armate în Belarus este destul de reală și solicită Poloniei și altor țări să se pregătească pentru un astfel de scenariu inclusiv în sensul susținerii trupelor disidente, ceea ce a stârnit o reacție din partea Kremlinului. Skrzypczak și-a exprimat marți această opinie la postul de televiziune Polsat.

Potrivit generalului polonez, în cazul în care contraofensiva ucraineană va avea succes, bielorușii înarmați care luptă acum de partea forțelor ucrainene ar putea iniția o răsturnare a regimului autoproclamatului președinte al Belarusului, Aleksandr Lukașenko.

"Să ne pregătim pentru revolta din Belarus, pentru că se va întâmpla. Trebuie să fim pregătiți să sprijinim acele trupe care vor conduce o operațiune împotriva lui Lukașenko. Avem motive să le ajutăm, la fel cum îi ajutăm pe ucraineni", a spus Skrzypczak.

Generalul polonez crede că poporul belarus îi va sprijini pe voluntarii care luptă acum în Ucraina și "va merge împotriva lui Lukașenko cu entuziasm".

"Nu mai are capacitatea militară de a preveni o astfel de revoltă. Rusia nu îl va ajuta prea mult, pentru că va avea propriile probleme", a adăugat Skrzypczak, îndemnând autoritățile poloneze să se pregătească pentru un aflux masiv de belaruși în Polonia în situația în care o asemenea revoltă va avea loc. (sursa: Ukrainska Pravda)

Ulterior, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va interveni dacă va începe în Belarus o astfel de revoltă armată populară.

"Această țară vecină (Belarus - n.red.) este partenerul, aliatul și statul nostru fratern. Desigur, Federația Rusă are obligații de a asigura securitatea Belarusului, ceea ce vom face în fața unei amenințări atât de evidente", a zis Peskov potrivit RIA Novosti. 

De asemenea, Peskov a descris Polonia drept un stat "ostil" "înghițit de o isterie rusofobă". (sursa: Ukrainska Pravda)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.