Proiectul prin care Șoșoacă vrea ca România să declare război Ucrainei, legitimat de PSD. Radu Mihail îl ia la țintă pe Ciolacu: "Nu a găsit de cuviință să-și cheme membrii de partid la ordine și să-i întrebe cum de s-a ajuns să le fie târât partidul într-o asemenea mocirlă"


Proiectul prin care Șoșoacă vrea ca România să declare război Ucrainei, legitimat de PSD. Radu Mihail îl ia la țintă pe Ciolacu: "Nu a găsit de cuviință să-și cheme membrii de partid la ordine și să-i întrebe cum de s-a ajuns să le fie târât partidul într-o asemenea mocirlă"

În data de 30 mai, pe parcursul evenimentului de deschidere al expoziției "Year of Invincibility. The point of no return", organizată în Senatul României de think tank-ul ucrainean USCC, liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a susținut un discurs în cadrul căruia a taxat PSD pentru lipsa de reacție pe care a arătat-o în cazul deputatului Daniel Ghiță, care a semnat proiectul de lege al senatoarei Diana Șoșoacă prin care se solicită României să declare război Ucrainei.

După cum puteți vedea, Daniel Ghiță figurează în continuare ca deputat PSD, respectiv inițiator al proiectului de lege cu pricina:

În acest context, Radu Mihail a reliefat că, "odată cu războiul din Ucraina", "am aflat și noi că Putin are oameni infiltrați inclusiv în politica din România". 

"Aceste marionete dirijate de la Kremlin vor să distrugă solidaritatea noastră", a continuat liderul senatorilor USR. 

CITIȚI ȘI: PSD evită să-și clarifice poziția referitoare la proiectul de lege ce prevede ca România să declare război Ucrainei. Ciolacu îl protejează pe deputatul pesedist care s-a aliat cu senatoarea Diana Șoșoacă: "În anul 1989 ne-am câștigat dreptul de a avea o opinie!"

Senatorul USR l-a luat la țintă și pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, reclamând că acesta "nu a găsit de cuviință să-și cheme membrii de partid - deputați - la ordine și să-i întrebe cum de s-a ajuns să le fie târât partidul care se pretinde democratic și pro-european, într-o asemenea mocirlă" precum cea creată de proiectul de lege inițiat de senatoarea abonată la Ambasada Rusiei, Diana Șoșoacă. 

Redăm integral discursul susținut de Radu Mihail:

"De mai bine de un an de zile, Europa este în război. Prin agresiunea împotriva Ucrainei, Rusia încearcă să demonstreze că granițele Europei se termină unde vrea Kremlinul, iar Putin este hotărât - la fel ca și Hitler -  să nu pună limită atrocităților pe care să le poată comite soldații armatei roșii sau mercenarii care ascultă de ordinele sale.

Fotografiile pe care le vedem astăzi, aici, sunt cutremurătoare. Am mai văzut asemenea poze în al Doilea Război Mondial: case distruse, vieți distruse, zeci, sute, mii de oameni uciși fără milă. Acest dispreț față de viață, această indiferență monstruoasă față de viața semenilor tăi o credeam istorie.  

Dar nu, nu este istorie. Este contemporană cu noi, ne-a fost readusă și trântită - literalmente - în ochi de un personaj care nu vrea să creadă că vremea lui, a uniunii sovietice, a statelor vasale Kremlinului a apus și că nimeni și nimic nu-i va mai aduce înapoi tinerețea glorioasă petrecută ca ofițer KGB, în Germania de Est.

Este dincolo de puterea mea de a înțelege cum pot exista oameni care să găsească vreo justificare sau vreo scuză la ce face Rusia în Ucraina. Dar ei, da, există.

Odată cu războiul din Ucraina am aflat și noi că Putin are oameni infiltrați inclusiv în politica din România. Aceste marionete dirijate de la Kremlin vor să distrugă solidaritatea noastră.  

Am văzut cum o senatoare, care este invitată Ambasadei Ruse la tot felul de evenimente și aniversări, a depus o inițiativă legislativă absolut năucitoare: denunțarea tratatului dintre România și Ucraina privind frontierele de stat. Este o enormitate care ar însemna nu numai deteriorarea iremediabilă a relațiilor dintre țările noastre, dar ar însemna și ieșirea, practic, a României din Uniunea europeană și din NATO.

Pe doamna senatoare nu o putem bănui că nu înțelege pe de-a întregul semnificația gestului ei, ci doar de ticăloșie. Da, doamna senatoare a acceptat să fie trompeta lui Putin în România și să slujească până la capăt interesele lui Putin și a propagandiștilor de la Kremlin.  

Pentru acel deputat, în vremea respectivă de la PSD, care a semnat inițiativa legislativă, există - la limită - circumstanța atenuantă a lui "iartă-l Doamne, că nu știe ce zice!". Dar - căci și aici există un DAR - acest deputat făcea parte dintr-un partid al cărui lider nu a găsit de cuviință să-și cheme membrii de partid - deputați – la ordine și să-i întrebe cum de s-a ajuns să le fie târât partidul care se pretinde democratic și pro-european, într-o asemenea mocirlă.

Ce vreau să vă asigur, însă, este că românii știu bine cine este agresorul în acest război. Românii nu se lasă păcăliți.

Războiul criminal al lui Putin a reușit să aducă mai aproape popoarele român și ucrainean, decât au fost vreodată.

Românii de rând au sărit imediat în ajutorul ucrainenilor, au reacționat mai repede, mai organizat și mai eficient la drama refugiaților ucraineni decât Guvernul. Asta spune totul despre ce simt românii despre războiul lui Putin și crimele lui.  

Românii au fost, sunt și vor fi alături de Ucraina și de ucraineni în acest război. Pentru că rezistența eroică a ucrainenilor este o luptă pentru întreaga lume liberă și democratică. Și România trebuie să fie alături și acum și după victoria Ucrainei, pentru a contribui și la reconstrucția unei țări trecute prin această tragedie groaznică ilustrată aici".

Vedeți video: „Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.