Jurnalista ucraineană Anna Neplii a lansat la București un apel către NATO: "Să învețe din istoria României: să aplice ceea ce numim «politica faptului împlinit»! În acest sens, Ucraina trebuie primită în NATO imediat!"


Jurnalista ucraineană Anna Neplii a lansat la București un apel către NATO: "Să învețe din istoria României: să aplice ceea ce numim «politica faptului împlinit»! În acest sens, Ucraina trebuie primită în NATO imediat!"

În data de 30 mai, pe parcursul evenimentului de deschidere al expoziției "Year of Invincibility. The point of no return", organizată în Senatul României de think tank-ul de la Kyiv USCC, jurnalista ucraineană Anna Neplii (Kyiv Post, Podul.ro) a lansat un apel către NATO și implicit către țările membre și anume de a reflecta asupra istoriei românilor, iar astfel să tragă învățăminte din ceea ce cunoaștem drept "politica faptului împlinit". Astfel, Anna Neplii a reliefat că această tipologie de politică ar trebui aplicată în prezent împotriva Rusiei prin acceptarea de către țările aliate a aderării imediate a Ucrainei la NATO. 

Anna Neplii a reflectat totodată de ce negocierile de pace nu pot reprezenta o soluție pentru lumea liberă: "Rusia nu a respectat niciodată niciun acord. Este clar că negocierile de pace nu vor întrerupe războiul decât pentru o vreme, până când Rusia își va trage sufletul, își va reînnoi forțele și se va pregăti pentru a relua atacurile de unde a rămas, folosind teritoriile ocupate drept cap de pod pentru o invazie și mai masivă, și nu numai a Ucrainei".

Redăm integral discursul jurnalistei Anna Neplii: 

"Am venit să vă vorbesc astăzi de la Kyiv, unde sunt jurnalistă a publicației Kyiv Post. Echipa noastră se află în prima linie pe frontul informațional și reprezintă vocea globală a Ucrainei. Suntem foarte conștienți de sprijinul puternic și de asistența neprețuită a României, așa că mai întâi, vă rog să-mi permiteți să vă mulțumesc în numele celor de la Kyiv Post și tuturor ucrainenilor pentru că sunteți alături de noi.

Este cu adevărat foarte important pentru noi toți! 

Fiecare dintre călătoriile mele în România mă face să văd din ce în ce mai clar cât de multe au în comun ucrainenii și românii. Mai presus de toate, este vorba despre spiritul nostru de a lupta pentru libertate și capacitatea noastră de a influența conducerile noastre politice. Suntem democrații în care puterea este poporul și oamenii sunt puterea. Atât românii, cât și ucrainenii au dat jos comunismul, dar diferența constă în faptul că românii sunt în siguranță ca membri ai UE și NATO, în timp ce ucrainenii se luptă cu posteritatea comunistă rusă.

Acest război sângeros durează de 9 ani; s-au împlinit 15 luni de la invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei. De 15 luni ucrainenii își apără dreptul de a exista ca națiune, respectiv asigură securitatea Europei și a civilizației. Acest război este, de fapt, o luptă între Bine și Rău.

Cu toții suntem învățați încă din primii ani că binele învinge întotdeauna și răul este întotdeauna pedepsit pe drept. Dar pe măsură ce creștem, ne confruntăm cu realitatea crudă. În această realitate, crimele împotriva umanității - actele genocidare - rămân nepedepsite. În această realitate, un stat caută să-l cucerească pe altul. În această realitate, oameni, foarte tineri, dar și bătrâni, sunt răpiți, închiși, torturați, violați și uciși. În această realitate a noastră, în secolul XXI, unei țări i se permite să invadeze, să jefuiască și să uzurpe pământurile unei alte țări, folosind tot felul de arme letale ilegale interzise de convențiile internaționale, inclusiv de Convenția de la Geneva. În pofida tuturor acestor acțiuni, îi este permis să mențină dreptul de veto și să-și exprime poziția în cadrul ONU, să facă lobby intereselor sale și să câștige bani pentru a alimenta războiul. Mâna Kremlinului ajunge în continuare în toate colțurile lumii, acționând prin proxy.

La începutul carierei sale politice, Putin dorea ca Rusia să adere la NATO, dar dorea o aderare necondiționată. I s-a refuzat acest lucru, dar Moscova încă este capabilă să influențeze țările NATO și UE prin proxy și lobby. Continuă încercările Kremlinului de a impune condiții în ceea ce privește luarea deciziilor la nivelul NATO. Până în prezent, din păcate, reușește. El a reușit să țină ușile UE și NATO închise pentru o țară ai cărei cetățeni luptă și mor pentru pace pe continent și civilizația internațională globală.

Este literalmente vital pentru Europa să pună capăt acestui război și să o facă în curând. Este vital pentru Ucraina să aibă garanții de securitate, care pot fi oferite doar de apartenența la NATO. Și asta necesită hotărâre în sfera politică. Orice altă formulă ar reprezenta doar un compromis în favoarea agresorului. Kremlinul și Putin au urechi, iar când aud că NATO nu va lua în considerare aderarea Ucrainei decât după război, înțeleg că trebuie doar să continue acest război. Dar, chiar și după ce trupele ruse se retrag, lăsând Ucraina în granițele sale din 1991, ele vor continua cu siguranță să-i bombardeze orașele și satele, să-i blocheze porturile și aeroporturile și se vor pregăti pentru o nouă invazie. Acest lucru amenință securitatea întregii regiuni a Mării Negre și securitatea statelor de dincolo.

Se spune că istoria se repetă. Acest lucru ar trebui să însemne că viitorul este prestabilit, dar depinde de noi să creăm viitorul, deoarece suntem responsabili pentru el. Acesta nu este un caz în care istoria se repetă. Acesta este doar același om, este același Kremlin, ce folosește aceleași metode testate, practicate cu impunitate.

Când NATO a refuzat integrarea Georgiei, Putin a primit suficient timp pentru a pregăti un atac asupra ei. La fel s-a întâmplat și cu Ucraina. În primul rând, din cauza politicienilor pro-ruși din interiorul și din afara Ucrainei, această țară nu a fost admisă în NATO și apoi a fost invadată.

Totuși, dacă ne bazăm pe istorie, atunci ar trebui să luăm un exemplu din deciziile politice cu adevărat de impact. De exemplu, NATO ar trebui să învețe din istoria României: să aplice ceea ce numim «politica faptului împlinit». În acest sens, NATO ar trebui să accepte Ucraina în Alianță necondiționat și imediat.

Pe lângă blocarea aderării Ucrainei la NATO, Moscova continuă să facă lobby pentru interesele sale în spațiul informațional global. Toamna trecută, între zidurile acestui Parlament, era promovată ideea că Ucraina și Rusia ar trebui să negocieze prin intermediari. Asta urmărește Moscova: să convingă, dacă nu să constrângă, conducerea ucraineană să accepte condițiile Rusiei, ceea ce înseamnă că Ucraina trebuie să se angajeze să nu adere niciodată la NATO și să lase teritoriile sale ocupate să rămână sub cizmele rusești. Vedem totodată că rolul Chinei crește în acest cadru de așa-zisă înfăptuire a păcii.

Dar, după cum știe toată lumea, Rusia nu a respectat niciodată niciun acord. Este clar că negocierile de pace nu vor întrerupe războiul decât pentru o vreme, până când Rusia își va trage sufletul, își va reînnoi forțele și se va pregăti pentru a relua atacurile de unde a rămas, folosind teritoriile ocupate drept cap de pod pentru o invazie și mai masivă, și nu numai a Ucrainei.

Astăzi, realitatea noastră brutală ne oferă tuturor o oportunitate unică de a duce în sfârșit Rusia pe linie moartă, asigurând o înfrângere justificată care ar împiedica Kremlinul să se gândească măcar să declanșeze orice război pe perioada deceniilor următoare. Pe 22 mai 2023, președintele Cehiei, Petr Pavel, a declarat: «Îndemn să nu renunțăm la eforturile noastre comune care vizează înfrângerea Rusiei în Ucraina. Trebuie să fim motivați. Ar trebui să fim motivați de aceeași experiență istorică despre care vorbim astăzi».

În acest moment, și în fiecare minut care trece, apărătorii eroici ai Ucrainei câștigă timp pentru voi toți, pentru noi toți, cu viața lor. Rezultă că niciunul dintre noi nu are dreptul moral de a pierde vremea. Trebuie să profităm la maximum în prezent în privința aderării Ucrainei la UE și NATO. Nu este momentul pentru o gândire abstractă. Este timpul pentru termene și termeni clar definiți. Numai atunci ne putem asigura că acest război nu durează decenii, răspândindu-se cu mult dincolo de granițele Ucrainei și ale Regiunii Mării Negre. După cum a remarcat în mod clar senatorul Alina Gorghiu, «o Ucraină puternică și liberă va însemna o Europă puternică!»".

Vedeți video:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.