Zelenski își exprimă îngrijorarea cu privire la o posibilă schimbare a politicilor Washingtonului față de Ucraina în cazul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă


  • ACP
  • Jun 3, 2023 19:53
  • 1813
Zelenski își exprimă îngrijorarea cu privire la o posibilă schimbare a politicilor Washingtonului față de Ucraina în cazul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă

Într-un interviu pentru The Wall Street Journal, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă schimbare a politicilor Washingtonului față de Ucraina în cazul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă. 

„Într-o astfel de situație, când există sprijin, te temi de schimbări. Vă spun sincer, când vorbiți despre o schimbare în administrație... Cum mă simt în legătură cu asta? Ca orice persoană. Vrei schimbare în bine, dar poate fi și altfel”, a spus Zelensky, în interviul acordat publicației americane. 

Președintele ucrainean a făcut referire și la declarațiile lui Trump care a susținut în câteva rânduri că ar putea opri agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei într-o zi, spunând că fostul președinte american a avut ocazia să oprească agresiunea Rusiei, dar nu a luat nicio măsură serioasă. 

„Desigur, vrem să punem capăt războiului cât mai curând posibil. Nu are legătură cu administrația americană. Fie că rămâne la fel sau se schimbă. Președintele Biden este președinte în timpul unui război pe scară largă și ne-a ajutat mai mult decât președintele Trump, dacă vorbim despre administrație... Totuși, trebuie să înțelegem că nu a existat un război la scară largă în acel moment. Nu știu cum ar fi procedat Trump. Nu înțeleg de ce Donald Trump a spus: ‹I-aș fi așezat pe Putin și Zelensky (la masa negocierilor) în 24 de ore și aș fi pus capăt războiului›. Ei bine, ar fi putut face asta când era (președintele SUA). Dar nu s-a întâmplat”, a spus Zelensky. 

„Da, problema nu era la fel de acută în acel moment pentru că nu a existat o invazie la scară largă, dacă o analizăm. Cu toate acestea, teritoriile noastre au fost totuși ocupate”, a explicat Zelensky. 

Donald Trump a fost pus sub acuzare de Congresul SUA pentru reținerea ajutorului militar acordat Ucrainei în încercarea de a-l determina pe președintele Ucrainei să deschidă o anchetă penală asupra actualului președinte american Joe Biden, care i-a fost rival la alegerile din 2020.

(Sursa: The Wall Street Journal)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.