Sabalenka a cedat presiunii, dând de înțeles public că se delimitează de Lukașenko. Svitolina cere ca tenismena belarusă să fie amendată totuși pentru episoadele în care a fugit de presă


Sabalenka a cedat presiunii, dând de înțeles public că se delimitează de Lukașenko. Svitolina cere ca tenismena belarusă să fie amendată totuși pentru episoadele în care a fugit de presă

Tenismena belarusă Aryna Sabalenka a condamnat marți rolul țării sale în războiul contra Ucrainei și a insistat că nu este o susținătoare a președintelui Aleksandr Lukașenko.

"Nu susțin războiul, adică nu îl susțin pe Lukașenko în acest moment", a spus numărul doi mondial după ce a ajuns în semifinalele Roland Garros învingând-o pe tenismena ucraineană Elina Svitolina.

Asupra Sabalenkăi a fost exercitată o presiune din ce în ce mai sporită pentru a se distanța de Lukașenko. 

"Am jucat o mulțime de meciuri Fed Cup în Belarus. El (Lukașenko - n.red.) a fost la meciurile noastre și făcea poze cu noi după meci. Dar nimic rău nu se întâmpla la acea dată în Belarus sau în Ucraina sau în Rusia", le-a spus Sabalenka reporterilor. 

Sabalenka anulase anterior două conferințe de presă pe care trebuia să le susțină la Roland Garros, motivând că nu s-a simțit "în siguranță" după ce s-a confruntat cu un val de întrebări legate de legăturile ei cu Lukașenko. 

În calitate de campioană la Australian Open și potențial număr unu mondial după turneul de la Roland Garros, ea a fost îndemnată de rivalele din Ucraina să se poziționeze împotriva războiului.

"Nu vreau ca țara mea să fie implicată în vreun conflict. Am spus-o de multe ori. Aveți poziția mea. Aveți răspunsul meu", a spus Sabalenka. 

"Nu vreau ca sportul să fie implicat în politică. Sunt doar o tenismenă de 25 de ani", a continuat tenismena belarusă.

Sabalenka a avut relații strânse cu Lukașenko în trecut.

În 2018, ea a cerut o întâlnire individuală cu Lukașenko, potrivit agenției de știri de stat din Belarus. 

În anul următor, într-un interviu acordat celui mai mare site de știri independent din Belarus - Tut.by - închis ulterior în urma represiunii brutale exercitate de regimul de la Minsk pe fondul demonstrațiilor istorice împotriva lui Lukașenko - ea a vorbit laudativ despre președintele cu profil dictatorial. 

Pe 31 decembrie 2020, după un an marcat de înăbușirea demonstrațiilor pro-democrație, Sabalenka a toastat noul an alături de Lukașenko la Minsk.

La finalul meciului de marți, Svitolina a ales să nu dea mâna cu Sabalenka, un gest devenit uzual în ultima vreme în sport atunci când un sportiv ucrainean întâlnește un adversar rus sau belarus.

Svitolina a fost huiduită de mulțime în timp ce Sabalenka a tot așteptat la fileu.

"A fost doar un instinct, așa cum fac întotdeauna după toate meciurile mele", a spus Sabalenka despre decizia ei de a merge în mod tradițional la fileu, insistând totodată că are "un mare respect" pentru adversara ei.

Întrebată dacă Sabalenka a inflamat situația prin abordarea pe care a avut-o, Svitolina a răspuns: "Da, cred că da, din păcate".

"Nu știu de ce a așteptat, pentru că declarațiile mele au fost suficient de clare cu privire la strângerea de mână", a adăugat Svitolina, care a mai menționat că nu a fost șocată de faptul că a fost huiduită de o parte dintre spectatori.

"Mă așteptam la asta. Oricine pierde și este în această situație, cred că e huiduit. Nu a fost o surpriză pentru mine", a continuat Svitolina. 

Sabalenka învinsese în primul tur o altă tenismenă ucraineană, ne referim la Marta Kostyuk. Și Kostyuk a refuzat să dea mâna, ceea ce a atras huiduieli. 

"Poate că ea (Sabalenka - n.red.) nu stă pe rețelele sociale în timpul turneului, dar este destul de clar. A jucat-o pe Marta", a precizat Svitolina.

Svitolina a mai zis că ea și compatrioții ei vor păstra abordarea în sezonul de iarbă, care va culmina luna viitoare cu turneul de la Wimbledon.

"Nu îmi voi vinde țara pentru a primi aprecieri din partea oamenilor", a reliefat Svitolina. 

Svitolina a cerut, de asemenea, ca Sabalenka să fie amendată pentru că a refuzat să participe la două conferințe de presă după meciurile jucate la Roland Garros. 

În urmă cu doi ani, fostul număr unu mondial Naomi Osaka a fost amendată cu 15.000 de dolari pentru că nu și-a onorat angajamentele față de presă la Roland Garros. 

"Tratamentul ar trebui să fie egal pentru toată lumea", a zis Svitolina. 

"Am poziția mea puternică și sunt vocală în acest sens. Nu voi încerca să câștig aprecierea oamenilor trădând credința mea puternică, respectiv cea mai puternică poziție favorabilă țării mele", a continuat tenismena din Ucraina. 

Sabalenka a justificat boicotarea ședințelor de presă, susținând că "s-a simțit cu adevărat tratată cu lipsă de respect", făcând o paralelă între aparițiile ei din ultima vreme și "o emisiune TV politică".

Decizia ei de a susține din nou conferințe de presă a fost luată parțial pentru a evita ca reporterii "să-mi pună cuvinte în gură". (sursa: Kyiv Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.